US blu-ray anmeldelse

 
US blu-ray anmeldelse
 
US blu-ray anmeldelse
 
Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
 
US blu-ray anmeldelse
 
Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave)
Spilletid: 1 time og 56 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 29. august 2019
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disk: 1 Blu-ray.

Genre: Gyser, Komedie
Biograf premiere: 21. marts 2019

Instruktør: Jordan Peele
Manuskript: Jordan Peele
Producere: Jason Blum, Ian Cooper, Daniel Lupi
Fotograf: Mike Gioulakis
Klip: Nicholas Monsour
Musik: Michael Abels
 
Skuespiller:
Lupita Nyong'o som Adelaide Wilson / Red
Winston Duke som Gabe Wilson / Abraham
Elisabeth Moss som Kitty Tyler / Dahlia
Tim Heidecker som Josh Tyler / Tex
Shahadi Wright Joseph som Zora Wilson / Umbrae
Evan Alex som Jason Wilson / Pluto
Yahya Abdul-Mateen II som Russel Thomas / Weyland
Anna Diop som Rayne Thomas / Eartha
Cali Sheldon som Becca Tyler / Io
 
Beskrivelse: 
Us indledes i 1986 hvor Adelaide er på udflugt til en forlystelsespark på stranden i Santa Cruz. Under et øjebliks uopmærksomhed vandrer hun væk fra forældrene og ender i et mystisk spejlkabinet, hvor hun møder en kopi af sig selv. Efter det uhyggelige møde finder forældrene hende igen, men pga. chokket varer det flere år før hun kan tale igen. Tilbage i nutiden er Familien Wilson på ferie i familiens sommerhus i Santa Cruz. Efter et besøg på stranden begynder Adelaide, der nu er voksen og mor til 2 børn, at få en mærkelig fornemmelse og det varer heller ikke længe før strømmen går og en mystisk familie toner frem i indkørslen. Familien bryder ind og overmander faderen og mens resten af familien Wilson holdes i skak går det op for dem, at familien der er brudt ind, ligner dem selv, blot iklædt røde kedeldragter og hver bevæbnet med en gylden saks. En for en bliver familiens medlemmer sendt væk med hver deres dobbeltgænger på slæb, mens Adelaide bliver tilbage med hendes dobbeltgænger. Det bliver nu en kamp på liv og død for familien Wilsons medlemmer, da dobbeltgængerne synes fast besluttet på at overtage familiens liv og identitet.
 
US blu-ray anmeldelse
 
I opfølgeren til succesgyseren ’Get Out’ blander instruktøren og manuskriptforfatteren Jordan Peele i Us igen blodigt gys med komedie. Filmens budskab om der findes et parallelsamfund befolket af fattige mennesker og at det er et spørgsmål om tid før de vil kræve deres bid af kagen, giver stof til eftertanke i en verden med voksende social og økonomisk ulighed. Men efter det første nervepirrende møde med dobbeltgængerfamilien synes jeg uhyggen går af ballonen, netop pga. det afvæbnende element af humor og en anelse forudsigelighed. Set som en komedie er heller ikke nok at grine af på trods af den ubehjælpsomme far, som ellers spilles med stor humor af Winston Duke, eller når det intelligente hjem udstyret med en Siri klon bliver bedt om at ringe efter politiet og i stedet spiller N.W.A.’s Fuck Tha Police. Lupita Nyongo, der spiller hovedrollen som Adelaide, spiller overbevisende som moderen der fuld af rædsel prøver at beskytte sine børn og undervejs finder uanede kræfter til at gøre det og samtidigt spiller hun også rollen som dobbeltgængeren, den psykopatiske Red, med lige stor indlevelse og tillært hæshed. Det øvrige cast spiller også fortræffeligt, især imponerer Evan Alex, som spiller dobbeltrollen som hhv. lillebroderen Jason Wilson hhv. dobbeltgængeren Pluto.

Med sin blanding af gys og komedie ender gyseren Us genremæssigt som hverken fugl eller fisk, men alligevel er det en seværdig og underholdende film med gode politiske budskaber og tematikker, som også efterlader lidt at tænke over når filmen er slut.
 
US blu-ray anmeldelse
 
Denne blu-ray udgivelse af Us skuffer til gengæld ikke på billedsiden, som fremstår skarpt med en forrygende farveskala i den blændende californiske sommersol. Detaljeringsniveauet er på et højt niveau især i close ups af ansigtsdetaljer, farverne er naturlige, mens sortniveauet i de mørke scener, som der er flest af, fungerer upåklageligt i langt de fleste tilfælde. Nogle mørke scener finder jeg dog lidt overbelyste, hvorved noget af dybdevirkningen forsvinder, men generelt en flot udgivelse..
 
Us er udstyret med et effektivt Dolby Atmos soundtrack, der gør brug af samtlige højttalere til at formidle de atmosfæreskabende lyde, der bidrager til den voksende fornemmelse af uhygge gennem filmen eller til at bringe os med til forlystelsesparken på stranden. Filmens aktionsscener er udført med stor effektivitet og retningsmæssig præcision, så man bogstavelig talt kan høre blodet dryppe ned fra væggen. Kendte hiphop musikstykker kombineret med Michael Abels glimrende soundtrack flettes ind i handlingen og det fungerer også ganske godt, mens dialogen i alle scener fremstår klart, tydeligt og centreret.
 
• The Monsters Within Us (1080p, 4:45)
• Tethered Together: Making Us Twice (1080p, 7:29)
• Redefining a Genre: Jordan Peele's Brand of Horror (1080p, 5:31)
• The Duality of Us (1080p, 9:56)
• Becoming Red (1080p, 4:09)
• Scene Explorations (1080p)
• Deleted Scenes (1080p, 6:28)
• We're All Dying (1080p, 6:22): Additional footage/outtakes
• As Above, So Below: Grand Pas De Deux (1080p, 5:02)
 
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment

Anmeldelse skrevet oktober 2019. 

Tilbage til Blu-ray anmeldelser