Alita Battle Angel UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Alita Battle Angel UHD 4K blu-ray anmeldelse

Alita Battle Angel UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
Alita Battle Angel UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 2 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K  - 2.39:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 19. august 2019
Distributør: FOX Paramount Warner Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray

Genre: Science Fiction, Action, Eventyr
Biograf premiere: 14. februar 2019

Instruktør: Robert Rodriguez
Manuskript: James Cameron, Laeta Kalogridis
Producere: bl.a. James Cameron, Jon Landau, David Valdes
Fotograf: Bill Pope
Klip: Stephen E. Rivkin, Ian Silverstein
Musik: Junkie XL
 
Skuespiller:
Rosa Salazar som Alita
Christoph Waltz som Dr. Dyson Ido
Keean Johnson som Hugo
Jennifer Connelly som Chiren
Mahershala Ali som Vector
 
Beskrivelse: 
Science fiction-filmen 'Alita: Battle Angel' udspiller sig i året 2563, hvor en katastrofal krig har efterladt Jorden søndersmadret. På en skrotplads finder Dr. Dyson Ido resterne af en kvindelig cyborg, der viser sig stadig at være i live. Den nyvågnede cyborg har dog ingen hukommelse om sin fortid, hvorfor hun må genvinde sine minder på ny. Der venter således overraskende afsløringer for den nu navngivne cyborg Alita. Inden længe begynder hendes mystiske fortid således at indhente hende.
 
Alita Battle Angel UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Robert Rodriguez er en mand jeg har fulgt i mange år og jeg holder virkelig meget af hans film. Man er næsten altid garanteret god underholdning og fuld valuta for pengene når han sidder i instruktørstolen. Lige fra film som El mariachi og Desperado over i Sin City og videre til spoof filmene Planet Terror og Machete gør han det bare godt. Som alle andre instruktører har han selvfølgelig også film som er mindre gode, men generelt synes jeg han standard er høj. Med Alita: Battle Angel har han kastet sig over Yukito Kishiros mangaserie af samme navn, mens James Cameron både er medforfatter samt med til at producere filmatiseringen. Det er jo ikke umiddelbart et dårligt udgangspunkt for en god film så vi har kigget nærmere på UHD udgivelsen.

I den postapokalyptiske by Iron City konkurrerer cyborgs om hæder og en plads i samfundets højere luftlag herskerbyen Zalem. Blodsporten Motorball foregår på de femhjulede rulleskøjter, hvor deltagerne maser hinanden mod banens gelænder og bliver flænset af armerede robot-tentakler. Doktoren Ido spillet af Christoph Waltz gennemgår skrotpladsen for reservedele til dem som kommer til skade som krigsjæger eller i det prestigefyldte Motorball løb, hvor hovedpræmien er turen til Zalem. Den eneste måde man kan komme til den hemmelighedsfulde by på. Der på skrotpladsen blandt en masse affald, finder han hovedet af en cyborg, og han tager hende med hjem til sin praksis. Den fiktive sportsgren kunne sagtens have været filmens fokus, men i Alita: Battle Angel er det blot en sideattraktion.

Lad os bare få det overstået med det samme: Ja, der er en romance som væsentlig del af historien. Og ja, den fylder nok en del mere, end vi ville ønske med sci-fi, thriller og horror-brillerne på. Til gengæld er den med til at opbygge titelkarakteren i Alita: Battle Angel. Derudover er forholdet med cyborgen Alita og menneskedrengen, Hugo, med til at beskrive livet i denne fremtidsverden. Med dette in mente kan vi sagtens leve med romancen i Alita. Men det er svært ikke at rulle lidt med øjnene, når det bliver for sukkersødt. Det er dog kun få øjeblikke, og filmen er ellers ret brutal i de fleste andre henseender og i sidste ende skal vi jo selvfølgelig have fundet ud af hvor Alita egentligt stammer fra og hvorfor hun er endt i jernbyen.

Manuskriptet er skrevet af James Cameron i samarbejdet med Laeta Kalogridis, som oprindeligt planlagde at lave filmen tilbage i midt 90’erne, men skrinlagde den til fordel for Avatar. Siden da har oplægget ligget i en skuffe, indtil Robert Rodriguez tilbage i 2009 spurgte Cameron, hvad hans planer var med Battle Angel Alita, hvortil Cameron svarede at han nok aldrig ville komme til at lave den film, da han hellere ville koncentrere sig om Avatar universet. Cameron gav derfor Rodriguez carte blanche til at skrive et nyt manuskript, som Cameron gerne ville producere og det kan forklare hvorfor Alita: Battle Angel har fået den form som den har. Det er tydeligt igennem hele filmen at historien ikke er fra Rodriguez, men at den fortæller teknisk er hans. Det skal ikke opfattes som en negativ kommentar, men blot en observation.

Som tidligere nævnt bygger historien skrevet af Cameron på en mangaserie og når man ser filmen er det tydeligt der er skåret ind til benet. Der mangler forklaringer til en hel del og det er svært at sige om filmen oprindelig var tiltænkt værende en trilogi, for så giver det mening, eller om Cameron blot har ment at alt andet end hvad vi ser er overflødigt. Når det kommer til effekterne derimod er det tydeligt at se at samarbejdet mellem Cameron og Rodriguez har været produktivt, det er ligesom at se Terminator 2 igen for første gang hvad angår flotte effekter. Og her er der kram for effektnørderne.
 
Alita Battle Angel UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.39:1, 1.90:1 HEVC / H.265 transfer, som er fremragende behandlet på denne udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farverne er dejlig varme og forstærket i de fleste scener, for virkelig at fremhæve alt hvad Alitas verdenen har at tilbyde. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dybde. Detajlegraden er også god hvor der tydeligt ses både skægstubbe og ar på folk, samt skrammer på biler og andet udstyr fremstår utrolig godt. I det hele taget en rigtig flot billedside hvor selvfølgelig især UHD formatets HDR bidrager til førnævnte detalje så man virkelig føler man får valuta for pengene.
 
Alita: Battle Angel kommer med et lækkert Dolby Atmos lydspor der sætter pris på samtlige højtalere du skulle have sat til dit system. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig. Der er meget action i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik, også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden så det er bare med at skrue op for volumen på denne film, som jeg bestemt vil anbefale folk gøre om ikke andet så for Junkie XLs filmscore.
 

Tak til FOX Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet september 2019. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser