Glass blu-ray anmeldelse

 
Glass blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen

Glass blu-ray anmeldelse

Zone A-B-C (Nordisk udgave) 
Spilletid: 2 timer & 9 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.39:1 High Definition

Blu-ray udgivelsesdato: 6. juni 2019
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Drama, Science Fiction
Biografpremiere: 17. Januar 2019

Instruktør: M. Night Shyamalan
Manuskript: M. Night Shyamalan
Producer: bl.a. M. Night Shyamalan, Steven Schneider, Gary Barber
Fotograf: Mike Gioulakis
Klip: Luke Ciarrocchi, Blu Murray
Musik: West Dylan Thordson
 
Skuespiller:
Bruce Willis som David Dunn
Samuel L. Jackson som Elijah Price
James McAvoy som Patricia/Dennis/Hedwig etc.
Sarah Paulson som Dr. Ellie Staple
Anya Taylor-Joy som Casey Cooke
 
Beskrivelse:
Glass finder sted, hvor Split sluttede, og Dunn jager nu Crumbs overnaturlige alter ego The Beast i en endnu mere intensiv jagt. I skyggerne venter Price, som sidder inde med afgørende hemmeligheder vedrørende begge mænd. Fra Unbreakable ser vi igen Bruce Willis i rollen som David Dunn og Samuel L. Jackson som Elija Price, også kendt under sit pseudonym Mr. Glass. James McAvoy vender tilbage fra Split og gentager sin rolle som Kevin Wendell Crumb og alle de forskellige personligheder i ham.
 
Glass blu-ray anmeldelse
 
De fleste filmfans har en mening om M. Night Shyamalan. Hans instruktør karrierer startede super godt hvor især filmene Unbreakable og Den sjette sans var med til få ham frem i instruktørrampelyset. Så skete der i manges øjne et eller andet med hans film og hans efterfølgende film blev for mange en ekstrem skuffelse. De fleste argumenterede denne skuffelse med at traileren fik filmene (f.eks. The Village og The Happening) til at fremstå som en ting, men når man så sad og biografens mørke oplevede man noget helt andet. Andre synes fortsat at Shyamalan gjorde noget genialt og lige siden har han delt anmeldervandene.

Da Unbreakable så dagens lys tilbage i 2000 vidste ingen, måske på nær Shyamalan, at denne film ville ende i en trilogi. I 2016 fik vi så Split og fans af Unbreakable fik sig noget af en overraskelse i filmens slutscene hvor det stod klart at de to film var forbundet. Shyamalan fik dog kommunikeret at der blev lagt op til en trilogi og vi var mange der ventede spændt på hvordan denne historie skulle afsluttes. Titlen på den sidste film er meget passende Glass, hvilket betyder at hver af filmens 3 hovedpersoner nu har fået en film navngivet efter sig.

Der er gået adskillige år siden usårlige David Dunn afslørede, hvad glasagtige Elijah Price havde gjort for at finde frem til hans modpart. Price er bag tremmer og Dunn render nu rundt og agerer selvtægtsmand om aftenen. Han er på sporet af nogle kidnappede unge piger, der fører ham lige i favnen på Kevin Wendell Crumb, manden med de mange forskellige personligheder. Det kommer til et opgør mellem de to som ender med at politiet bliver tilkaldt og de bliver begge langt i lænker og tvangsindlagt på en galeanstalt, hvor man prøver at kurere folk med superhelte- og superskurke-komplekser. Ukendt for dem er der samme sted en anden og farlig mere farlig patient nemlig Mr. Glass som Price nu foretrækkes at kaldes.

Mere vil jeg ikke afsløre, men som de fleste kan gætte, er der lagt op til en konfrontation mellem de tre personligheder som må vise hvordan historien skal afsluttes. Kendere af Shyamalan ved dog at han har det med at have en masse krøller på historien og der er altid et tvist til slut så man ikke helt skal kunne regne ud hvad der sker. Før du sætter dig ned og ser Glass, vil jeg dog anbefale at du har set både Unbreakable og Split, ellers taber du alt for meget på gulvet og du vil så absolut ikke få fuldt udbytte af filmen.

Langt hen af vejen var jeg rigtig glad for Glass og spændt på hvordan filmen skulle afsluttes. De første 2/3 af filmen fløj afsted og var rigtig underholdende og jeg var fanget af historien. Problemet, eller det som vil skabe kontrovers som det nærmest altid er med Shyamalan er filmens sidste tredjedel, hvor Shyamalan kommer med sin sædvanlige store twist. I Glass er der ikke bare et, men adskillige twist, nogle mere spiselige end andre og det ender med at føles som om han vil for meget med filmens slutning og nærmest åbner op for et nyt univers og endnu en historie i stedet for at afslutte denne fortælling.

Når alt dette er sagt er jeg dog rigtig glad for Shyamalan superheltefilm(?) trilogi og føler at jeg er blevet taget alt for meget ved næsen i forhold til nogle af Shyamalan andre mellemliggende film. Om Shyamalan er tilbage på rette spor er nok for tidligt at sige, men jeg synes bestemt at Glass er noget af det bedste vi har set frem ham i adskillige år hvis man lige ser bort fra Split som også var rigtig god. Det er dog klart den svageste af de tre film i trilogien, men bør selvfølgelig ses for at få den rette slutning på historien.
 
 Glass blu-ray anmeldelse

Filmen bliver leveret i et 2.39:1 MPEG-4 AVC transfer med en rigtig god dybde og detaljegrad der igennem hele filmen bliver holdt meget stilren. Detaljegraden i filmen er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud og sår samt skrammer virker troværdige. Billedet er forholdsvist mørkt i store dele af filmen, men detaljerne kan stadig ses og det virker utrolig godt for filmen og bidrager til stemningen at der primært er blevet brugt mørke farver. Når det er sagt er farverne holdt i den naturlige stil og er sjældent fremhævede. Kameraet er også holdt i en rolig stil og man slipper i denne film for de meget populære rystende billeder.

 
Glass kommer med et DTS HD Master Audio 5.1 på den danske udgivelse, hvilket vil sige at vi bliver snydt for Dolby Atmos lydsporet som er på den amerikanske blu-ray udgivelse. Når det er sagt er det dog ikke noget dårligt lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så fint arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj og stemningsmusik bliver leveret i en passende højde som selvfølgelig bliver skuet op til at passe til de overraskende momenter. Dialogen går rent igennem og i de mere action prægede sekvenser er der fuld knald på højttalerne det hele er skruet sammen i et skønt atmosfærisk lydspor

Anmeldelse skrevet Juni 2019.

Tak til The Walt Disney Company Nordic..

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser