Cold War blu-ray anmeldelse

 
Cold War blu-ray anmeldelse

Cold War blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
 
Cold War blu-ray anmeldelse
 
Zone B (Nordisk udgave)
Spilletid: 1 time og 24 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 1.33:1

Blu-ray udgivelsesdato: 25. april 2019
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disk: 1 Blu-ray.

Genre: Drama, kærlighed, musik
Biograf premiere: 13. december 2018

Instruktør: Pawel Pawlikowski
Manuskript: Pawel Pawlikowski, Janusz Glowacki og Piotr Borkowski
Producere: Sylvie Barthet, Daniel Battsek, Malgorzata Bela
Fotograf: Lukasz Zal
Klip: Jaroslaw Kaminski
 
Skuespiller:
Joanna Kulig som Zula
Tomasz Kot som Wiktor
Borys Szyc som Kaczmarek
Agata Kulesza som Irena
Cédric Kahn som Michel
Jeanne Balibar som Juliett
 
Beskrivelse: 
Cold War fortæller en tragisk kærlighedshistorie, der udspiller sig under den kolde krig i et krigshærget og fattigt Polen. Musikeren og komponisten Wiktor er taget ud i det polske vinterlandskab for at finde talenter til et nationalromantisk ensemble, som med hjemlandets vemodige sange og iklædt folkedragter, skal relancere Polens kulturarv (samt promovere kommunismen som det senere viser sig). Ved en audition får han øje på Zula, en temperamentsfuld skønhed med en blakket fortid og trods deres forskelligheder indleder de en kærlighedsaffære. De har dog vidt forskellige ambitioner for livet og da Wictor ser muligheden for at hoppe af til Vesten, så gør han det, men Zula vælger at følge med musikensemblet på deres turné. Det bliver dog ikke sidste gang deres veje krydses og gennem det næste årti følger vi deres kærlighedshistorie ad de kringlede omveje som skæbnen byder dem.
 
Cold War blu-ray anmeldelse
 
Cold War er først og fremmest en meget smuk film med sine kontrastfyldte sort-hvide billeder fra et Europa, der langsomt er på vej op efter 2. verdenskrigs hærgen. Historien der fortælles, er interessant, ikke mindst set i det historiske koldkrigsperspektiv, men undervejs i filmen taber jeg lidt sympati og medfølelse med hovedpersonerne Zula og Wiktor, da de i stor grad er selvforskyldte i deres ulykkelige skæbne: De elsker hinanden, men Zula vil ikke følge Wictor, da han hopper af til Vesten og da de endeligt får mulighed for leve sammen i Paris, kan de heller ikke finde ud af det. De kan ikke undvære hinanden men heller ikke leve sammen, tragisk? Muligvis, men jeg savner en udefrakommende brændende platform for at kunne leve mig helt ind i historien. Den kvindelige hovedperson Zula spilles sexet og passioneret af Joanna Kulig, mens rollen som den charmerende og cool Wiktor varetages glimrende af Tomasz Kot. Skuespillerne i de øvrige roller spiller også ganske overbevisende.

Instruktøren Paweł Pawlikowsk modtog i 2015 en Oscar for sit mesterværk IDA, og Cold War modtog da også hele 3 Oscar nomineringer i 2019, bl.a. for bedste instruktion..
 
Cold War blu-ray anmeldelse
 
Som nævnt er billedsiden i Cold War utrolig smuk med kontrastfulde sort-hvide billeder, som står knivskarpt på denne Blu-ray udgivelse. Hvert stillbillede kunne nærmest rammes ind og hænges direkte op på væggen, så flot er billedsiden. Filmen er lavet i det lidt gammeldags 1:33:1 billedformat med sorte bjælker i siderne, men det medvirker også til at give filmen en nostalgisk stemning som passer til handlingen. Det er fotografen Lukasz Zal, der har æren for resultatet og han modtog velfortjent en Oscar nominering for sit arbejde med filmen.
 
Cold War udkommer på blu-ray med et smukt DTS-HD Master Audio 5.1 soundtrack, som brillerer med sit krystalklare lydbillede med god dybde og balance, men som i filmens natur er tyndt på surroundeffekter. Musikken, som spiller en stor rolle gennem filmen, varierer fra polsk folkemusik sunget først af tandløse bønder og senere forfinet til at blive fremført af et 30-40 mands korensemble. I Zula og Wictors tid i Paris er det Jazzen, der er i fokus, mens Zula slutter karrieren af i Polen som en slags slager-sangerinde. På den måde følger og understøtter musikken glimrende udviklingen i filmens histories. Dialogen fremstår i alle scener højtopløst og velplaceret i lydbilledet.
 
• Trailer
• The Sound of Cold War - Featurette
• Behind the Scene
• Lyric Video
• Behind the Music
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment

Anmeldelse skrevet maj 2019. 

Tilbage til Blu-ray anmeldelser