First man blu-ray anmeldelse

 
First man blu-ray anmeldelse

First man blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
 
First man blu-ray anmeldelse
 
Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave)
Spilletid: 2 timer og 21 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 28. februar 2019
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disk: 1 Blu-ray.

Genre: drama, historisk, biografisk
Biograf premiere: 25. oktober 2018.

Instruktør: Damien Chazelle
Manuskript: Josh Singer, James R. Hansen
Producere: Marty Bowen, Damien Chazelle, Kevin Elam
Fotograf: Linus Sandgren
Klip: Tom Cross
Musik: Justin Hurwitz
 
Skuespiller:
Ryan Gosling som Neil Armstrong
Claire Foy som Janet Armstrong
Jason Clarke som Ed White
Kyle Chandler som Deke Slayton
Corey Stoll som Buzz Aldrin
Olivia Hamilton som Pat White
Pablo Schreiber som James Lovell
Shea Whigham som Gus Grissom
 
Beskrivelse: 
I 50 året for månelandingen i 1969 udkommer filmen First man på blu-ray og fortæller den fascinerende historie om NASA’s forberedelser til den første bemandede mission til månen og om de mange omkostninger det medførte for astronauten Neil Armstrong, hans familie og kolleger at nå dertil. First Man beskriver levende og troværdigt de mange forsøg og træningsøvelser NASA foretog i perioden 1962-1969, ofte med fatale udfald, for at man kunne være nogenlunde sikker på at nå frem til månen og komme sikkert tilbage igen, men lægger samtidigt også stor vægt på at fortælle den menneskelige side af historien, om familien derhjemme..
 
First man blu-ray anmeldelse
 
First man er lige dele en dramatisering af forberedelserne til månelandingen i 1969, som det er et menneskeligt drama om en mands personlige udvikling på baggrund af hans ambitioner, men også som følge af sorg og afsavn. Om Armstrong, der udadtil er den stilfærdige og kontrollerede NASA-ingeniør, men som aldrig kommer sig over tabet af en datter og naturligt nok også påvirkes af tabet af astronaut kollegaer undervejs i forløbet. Om astronautkonerne, der lever med afsavnet af deres mænd, når de er på mission og frygten for at de skal omkomme undervejs, og om Armstrongs sønner, der er bange for at stille spørgsmålet om deres far kommer hjem igen. Denne del af filmen håndteres utroligt troværdigt af blandt andet Ryan Gosling i hovedrollen, som Neil Armstrong, og Claire Foy, som hans kone. Samtidigt beskriver First Man eminent godt hvordan det må være at være fastspændt i en sardindåse af et rumfartøj og skudt afsted med mange tusind liter raketbrændstof i ryggen. Og hvordan panikken breder sig når fartøjet ikke opfører sig som det skal og man ved at faren for at dø i verdensrummet er overhængende. Meget af billedsiden under rummissionerne ses kun inde fra rumfartøjet og man får en god fornemmelse af hvordan det må være at sidde der uden at kunne gøre ret meget andet end at håbe på at det går godt.
 
Filmen afvikles i meget roligt tempo, der til tider kan virke lidt søvndyssende, men alligevel føles filmens næsten 2½ time ikke for lang, for det er alligevel en fortælling der strækker sig over 7 år. First Man er instrueret af den Oscar-belønnede instruktør Damien Chazelle bag La la land og Whiplash, og selvom First Man ikke er lige så nyskabende, som hans to første film, er First Man nu alligevel også en imponerende instruktørbedrift.
 
First man blu-ray anmeldelse
 
Billedsiden på First Man skuffer heller ikke. Filmen er skudt på film (fremfor digitalt) hvilket giver billederne en god tekstur og realistisk troværdighed. Samtidigt er billederne ultraskarpe med en utrolig høj detaljeringsgrad på alt fra ansigtsdetaljer, tekstiler og over til instrumentbrættet i cockpittet på rumfartøjet. Farveskalaen er farvemættet og naturtro, mens sortniveauet er dybt og intenst i de mange mørke scener inde fra rumfartøjet. Alt i alt en fornem udgivelse fra Universal. First Man vandt i øvrigt en Oscar for bedste visuelle effekter, og det må man konstatere var velfortjent, for her er der ikke sparet på noget i hverken imponerende kulisser og realistiske special effekts.
 
Det forrygende Dolby Atmos lydspor er også med til at hæve helhedsvurdering af First Man, for det er yderst effektfuldt med gode og præcise retningspanoreringer i samtlige surroundhøjtalere, hvor man f.eks. tydeligt fornemmer, at man sidder inde et rumfartøj under affyring. Indimellem sekvenser med den kraftige altomsluttende buldrende raketstøj, er sekvenser med stilhed, hvor man kun hører astronauternes paniske vejrtrækning og rumfartøjets ildevarslende knagen, meget effektfulde. Det smukke soundtrack, som er komponeret af Justin Hurwitz, er også med til at sætte stemningen af at man er vidne til noget stort og majestætisk. Dialogen fremstår alle steder perfekt integreret, højtopløst og centreret i lydbilledet. Opsummeret får man her virkelig smæk for skillingen og First Man er oplagt at anvende som demomateriale for et anlæg der understøtter Dolby Atmos.
 
•Deleted Scenes (1080p)
•Shooting for the Moon (1080p, 3:40).
•Preparing to Launch (1080p, 3:39)
•Giant Leap in One Small Step (1080p, 4:31)
•Mission Gone Wrong (1080p, 2:42)
•Putting You in the Seat (1080p, 7:09)
•Recreating the Moon Landing (1080p, 6:01).
•Shooting at NASA (1080p, 3:11)
•Astronaut Training (1080p, 4:02)
•Kommentatorspor med Damien Chazelle, Josh Singer, og Tim Cross
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment

Anmeldelse skrevet marts 2019. 

Tilbage til Blu-ray anmeldelser