Bohemian Rhapsody blu-ray anmeldelse

 
Bohemian Rhapsody blu-ray anmeldelse

Bohemian Rhapsody blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
 
Bohemian Rhapsody blu-ray anmeldelse
 
Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave)
Spilletid: 2 timer og 14 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 7,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 18. marts 2019
Distributør: FOX Paramount Warner Home Entertainment
Antal disk: 1 x blu-ray

Genre: Biografi, Drama, musik
Biograf premiere: 4. november 2018.

Instruktør: Bryan Singer
Manuskript: Anthony McCarten, Peter Morgan
Producere: Jim Beach, Dexter Fletcher, Justin Haythe
Fotograf: Newton Thomas Sigel
Klip: John Ottman
Musik: John Ottman
 
Skuespiller:
Rami Malek som Freddie Mercury
Lucy Boynton som Mary Austin
Gwilym Lee som Brian May
Ben Hardy som Roger Taylor
Joseph Mazzello som John Deacon
 
Beskrivelse: 
Bohemian Rhapsody genfortæller den fantastiske historie om hvordan supergruppen Queen blev til og ikke mindst hvordan den generte indvandrer dreng Farrokh Bulsara blev den flamboyante performer i front, Freddie Mercury. Filmen følger Queens karriere fra den spæde start i 70’ernes England, over succesfulde turneer i USA og megakoncerter i Rio de Janeiro foran 300.000 mennesker, til bandet nærmest går i opløsningen, da Freddie vil forfølge en solokarriere. Kulminationen bliver den legendariske Band Aid koncert på Wembley Stadium i 1985, hvor Queen er samlet igen for første gang i flere år på scenen foran 100.000 publikummer og 1,5 mia. tv-seere og modtager folkets ubetingede hyldest.
 
Bohemian Rhapsody blu-ray anmeldelse
 
Der er ikke gået mange sekunder af Bohemian Rhapsody før de små hår begynder at rejse sig på armen, for hvis man er vokset op med Queens musik, er det her i den grad en levendegørelse af den afdøde Freddie Mercury, Queen og ikke mindst den fantastiske musik de skabte sammen. At høre de udødelige numre blæse ud af alle 7.1 kanaler er simpelthen det hele værd. Rami Malek ER Freddie Mercury, selvom man lige skal vænne sig til de enorme fortænder (men dem havde virkelighedens Freddie jo også), men hans performance under Queens genskabte koncerter er formidabel og hans oscar for bedste hovedrolle var fuldt fortjent. Det er heldigvis stadig den rigtige Freddie Mercury der lægger sangstemme til, men det fungerer meget troværdigt når Rami Malek bevæger læberne til Mercurys sang. Filmens øvrige roller er castet med mindre kendte skuespillere fra diverse engelske tv-serier, hvilket egentligt er befriende, så man ikke skal forholde sig til en kendt skuespiller iklædt langt hår og 70-80’er tøj. De skuespillere der besætter rollerne, som de øvrige bandmedlemmer, ligner utroligt godt og spiller udmærket uden på nogen måde at overstråle Rami Maleks performance. Et par kendte skuespillere er der dog blevet plads til, nemlig Aidan Gillen kendt fra Game of Thrones og Tom Hollander kendt fra Taboo og Natportieren.

Jeg må tilstå jeg havde store forventninger til Bohemian Rhapsody og den indfrier stort set dem alle. Som andre filmkritikere har påpeget, så virker det dog som om man kun lige strejfer de konflikter, der bl.a. måtte have været mellem Freddie og Brian May. For selvom Freddie til tider opfører sig som en forkælet primadonna, så glider en utrolig godmodig Brian May hurtigt af på konflikten. Det virker simpelthen ikke troværdigt. Det er som om hele filmen har fået et lidt for tykt lag af lyserød glasur, som gør at man aldrig kommer helt ned under overfladen på den komplekse personlighed, som Freddie Mercury var. Det virker også lidt underligt at filmen slutter med rekonstruktionen af Queens Band Aid koncert i fuld længde, for uanset at det var en legendarisk koncert og en imponerende rekonstruktion, så ville et par numre have været nok. I Bohemian Rhapsody er der også foretaget visse gradbøjninger af kronologien, som nok vil støde hardcore fans, men som virker naturlige for den historie filmen vil fortælle. Som gammel Queen fan bøjer jeg mig trods alt i støvet for hvordan det i Bohemian Rhapsody er lykkedes at vække Freddie Mercury og historien om Queen til live og jeg nød hvert sekund i selskab med dem og deres fantastiske sangkatalog.
 
Bohemian Rhapsody blu-ray anmeldelse
 
Billedsiden i Bohemian Rhapsody er ligesom Freddie Mercury sprudlende i alle regnbuens farver og der er ikke sparet på noget i forhold til tidstypiske kostumer, kulisser og rekvisitter i 70’er glam-rock stil og de førnævnte koncerter er genskabt ned til mindste detalje. Detaljeringsniveauet i billederne er højt, hvilket især ses i close-ups af ansigter og tekstiler, og de mørkere scener er kontrastfulde med dybe sortniveauer. Klipningen af filmen, som John Ottman modtog en Oscar for, er hurtigt og effektiv især i forbindelse med Mercurys dynamiske sceneperformance.
 
Bohemian Rhapsody udkommer på blu-ray med et fantastisk medrivende DTS-HD Master Audio 7.1 soundtrack, som velfortjent modtog Oscars for både Sound Editing og Sound Mixing. For når jeg tidligere skrev at det var Freddie Mercurys sangstemme man hørte, så er det ikke helt rigtigt, for reelt er den er mixet sammen med Rami Malek og en canadisk sanger ved navn Marc Martel, for både at få den til at lyde bedre end nogensinde og samtidigt undgå at Rami Maleks talestemme lå for langt fra Mercurys sangstemme, og man må konkludere at det er lykkedes fantastisk godt. I Bohemian Rhapsody er musikken selvfølgelig i højsædet og det er en stor fornøjelse at sidde centreret i lydbilledet og høre Freddie Mercury og resten af Queen folde sig ud både til koncerter, men også i de scener hvor musikken skabes. Til gengæld er der mindre fokus på deciderede surroundeffekter udover måske et landende fly, men det er heller ikke filmens fokus. Dialogen fremstår i alle scener højtopløst og velplaceret i lydbilledet.
 
 
•The Complete Live Aid Movie Performance (1080p; 21:55)
•Rami Malek: Becoming Freddie (1080p; 16:13)
•The Look and Sound of Queen (1080p; 21:44)
•Recreating Live Aid (1080p; 19:55) interviews med Brian May og Roger Taylor
•Teaser Trailer (1080p; 1:31)
•Theatrical Trailer (1080p; 2:25)
•Final Trailer (1080p; 2:08) 

Tak til FOX Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic

Anmeldelse skrevet marts 2019. 

Tilbage til Blu-ray anmeldelser