First Reformed blu-ray anmeldelse

 
First Reformed blu-ray anmeldelse
 
First Reformed blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

First Reformed blu-ray anmeldelse
 
Zone: A-B-C kodefri
Spilletid: 1 time og 43 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1 
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 1:33:1

Blu-ray udgivelsesdato: 27.september 2018
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Thriller
Biograf premiere: Er ikke blevet vist i biografen
 
Instruktør: Paul Schrader
Manuskript: Paul Schrader
Producere: Bl.a Brian Beckmann,Jack Binder,Philip Burgin
Fotograf: Alexander Dynan
Klip: Benjamin Rodriguez Jr
Musik: Brian Williams

Skuespiller:
Ethan Hawke som Toller
Amanda Seyfried som Mary
Cedric the Entertainer som Jeffers (as Cedric Antonio Kyles)
Victoria Hill som Esther
 
Beskrivelse: 
Efter en tragedie får feltpræsten Ernst Toller (Oscar-nominerede Ethan Hawke) muligheden for en ny start som præst i en lille, historisk kirke. Da Mary (Amanda Seyfried), en gravid kvinde, der kæmper med en ustabil, radikal aktivist-mand, henvender sig til Toller, drages han ind i et farligt scenarie, hvor han tvinges til at konfrontere sin problematiske fortid og drives til farlig, chokerende adfærd.

Opslugt af tanker om, at verden er i fare, kaster Toller sig ud i et farligt foretagende i håbet om endelig at genvinde sin tro og sit formål.
 
First Reformed blu-ray anmeldelse
 
Instruktør Paul Schrader er en mand, som man i den grad aldrig ved, hvad man får fra. Han er manden bag film som American Gigolo, Cat People og Auto Focus, men hans seneste par besøg i instruktørstolen har kastet et par kedelige Nicolas Cage film af sig. Så hvad er er First Reformed? En dreng eller en pige? Mesterværk eller makværk?

Mit første møde med First Reformed var ikke filmen, men et interview med Schrader, hvor han fortalte, at den fantastiske polske film Ida havde været inspiration, da han skrev First Reformed. Den snobbede anmelder glædede sig derfor ekstra meget til filmen, for Ida er muligvis en af de bedste film, som jeg har set indenfor de sidste ti år.

Jeg skulle heller ikke mange scener ind i filmen, før jeg sagtens kunne se hvad Schrader havde kigget efter, emuleret og gjort til grundstammen i First Reformed. En virkelig flot visuel oplevelse, hvor billedet i sandhed siger mere end tusind ord. Symbolikken nærmest vælter ud af skærmen – og kombineret med en bidende realisme, sidder man som bundet til skærmen af frygt for at gå glip af noget som helst.

Ethan Hawke er blændende som præsten Ernst Toller, der virkelig er udfordret på sin religion, sin politik og sit helbred hvilket gør filmen til et blændende portræt af mennesket i modvind. Noget selvskabt og andet skabt af en omverden, hvor spil i skyggerne sætter dagsordenen for en præst, der nærmer sig bristepunktet.

Historien er blændende og plottet dygtigt sat sammen. Her er ingen foræringer til de mindrebemidlede, der ikke magter at både se film og tænke samtidigt. Tværtimod sætter filmen krav til sit publikum, hvilket er skønt og befriende i en tid, hvor det mest udfordrende ved en filmoplevelse er at undgå popcorn under skoene i en biograf hvor kun fåtallet forstår at tavshed er guld.

Ethan Hawke er glimrende kamufleret af Amanda Seyfried, som efterhånden har en stak fine roller i sit CV. Samtidig overrasker Cedric Kyles ved at spille en fantastisk birolle, som er langt mere interessant end hans komiske alias Cedrid The Entertainer.

First Reformed er en rigtig god film, men den har også sine problemer. Eksempelvis vil det være helt fair, hvis man beskyldte filmen for at ville for meget over de knap to timer, for her er mange emner, der bliver berørt – men kun enkelte taget til mål. Samtidig er slutningen lidt af en rodebunke, som muligvis skyldes en slags allergi fra producernes side, hvor man tydeligt er bange for at sende et signal, der måske ikke passer ind i flere samfundsgruppers selvforståelse.

Paul Schrader har helt sikkert ikke lavet noget makværk, men om det er et mesterværk kan diskuteres. Det er under alle omstændigheder en fremragende film han har begået i denne omgang, som jeg sagtens kan anbefale alle, der er glade for et godt drama med masser af spænding.
 
First Reformed blu-ray anmeldelse
 
Det er ikke et tilfælde, at First Reformed er præsenteret i 1.34:1. Formatet passer simpelthen glimrende til filmens historie og gammeldags plot. Et gråt filter tilføjer filmen endnu mere karakter og alvor, hvilket klæder den overordnede oplevelse af filmen. Da filmen ikke er fyldt med visuelle effekter, er jeg rigtig begejstret for at man har valgt en visuel stil, der er klassisk og tilføjer et ekstra element til historien.
 
Et meget nedskruet lydspor i DTS-HD MA 5.1 tilføjer filmen den helt rigtige ambiance. Her er meget få effekter i en film, der bestemt ikke behøver lyd for at skabe stemning, hvilket er meget tydeligt i de scener, der normalt ville have være bombastiske. Dialogen er sprød og tydelig, hvilket passer perfekt til resten af filmen.

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet november 2018.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser