The Wall blu-ray anmeldelse

 
The Wall blu-ray anmeldelse
 
The Wall blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

The Wall blu-ray anmeldelse
 
Zone: A-B-C kodefri
Spilletid: 1 time og 38 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1 
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 27.septebmer 2018
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Thriller
Biograf premiere: Er ikke blevet vist i biografen
 
Instruktør: Doug Liman
Manuskript: Dwain Worrell
Producere: Ray Angelic, David Bartis, Alison Winter
Fotograf: Roman Vasyanov
Klip: Julia Bloch
Musik: N/A

Skuespiller:
Aaron Taylor-Johnson som Isaac
John Cena som Matthews
Laith Nakli som Juba (stemme)
 
Beskrivelse: 
De amerikanske soldater Allan “Ize” Isaac og Shane Matthews besvarer en nødmelding ude i den irakiske ørken efter krigen. Pludselig udbryder der ildkamp, hvorunder Shane bliver hårdt såret, og Allan får en kugle i benet.

De må søge ly bag en forfalden stenmur, og Isaac må nu kæmpe for at overleve mod en skjult snigskytte, som har alle fordelene på sin side.
 
The Wall blu-ray anmeldelse
 
To soldater bliver fanget i et baghold af en irakisk snigskytte. De må bruge en faldefærdig halv væg som eneste værn mod snigskytten, som de ikke kan lokalisere.

Det er et tyndbenet plot, som instruktør Doug Liman har sat sig selv i stolen for at skabe. Begrænsningens kunst er i fokus fra første scene i filmen, hvor man hurtigt får en fornemmelse af den simple baggrund, som filmen er bygget på. Når det så er sagt, går der heller ikke længe før man må indrømme, at det simpel plot, de få skuespillere og den faldefærdige væg rent faktisk virker glimrende for en historiefortælling.

Her er ingen skibbruden Tom Hanks med en volleyball som eneste ven, men med et lignende koncept er her masser af intensitet. De to amerikanske soldaters udfordring er et drama, der udvikler for hver lille detalje, som genialt bliver skrællet af lidt ad gangen. Den irakiske snigskytte er nemlig ikke hvem som helst, hvilket giver en rigtig god gang katten efter musen, som man sagtens kan lade sig gribe af.

Det bliver forfriskende nok aldrig for amerikansk. Her er ingen stars and stripes eller en politisk agenda, der ender i en selvfed nationalisme, der tit præger amerikanske krigsfilm. Faktisk er det lykkedes Liman at holde filmen ganske upolitisk i hovedparten af filmen, hvilket er vidunderlig forfriskende.

Det der til gengæld ikke virker er, at filmen mangler fremdrift. En god idé bliver ikke båret af flere gode idéer til selve historien, der hurtigt bliver en gentagelse af sig selv. Det giver også nogle gentagelser af dialog, hvor man enkelte gange kom i tvivl om, hvorvidt man allerede havde set pågældende scene tidligere i filmen.

Dialogen er også et kritikpunkt, som jeg er nødt til at fremhæve. Hvis man laver en konceptfilm, hvor to modpoler er sat op overfor hinanden, som filmens eneste deciderede plotpunkt, så skal dialogen være skarpere. Det virker næsten komisk, hvordan der bliver kommunikeret i floskler og slidte fraser, hvilket tynger lidt på intensiteten, der ellers fungerer bedst i de scener, hvor der bliver sagt meget lidt.

Aaron-Taylor Johnson må bære en stor del af filmen på egen hånd, hvilket han gør glimrende. Han virker troværdig i sin rolle – i hvert fald så længe, at han ikke har for meget dialog. Slutningen løfter filmen over middelmådigheden, som The Wall ender med at sidde lidt for meget fast i.

Leder man efter en film, der varer under halvanden time, der har et fornuftigt plot og en god slutning, kan man sagtens leve med den sure anmelders kritikpunkter og nyde The Wall, for den er glimrende underholdning alt i alt.
 
The Wall blu-ray anmeldelse
 
The Wall er, udgangspunktet til trods, en ret flot film med et fint lag af lyse filtre, der giver en rigtig god fornemmelse af varmen, ørkenen og sandet. Det er en meget lys film, der vil kræve lidt af ens setup, men har man et setup, der kan klare mange klare og lyser scener, vil man nyde hvert et visuelt minut i ørkenheden.
 
Her er ikke meget at komme efter på lydsiden. En ørkenstorm giver en ret lækker effekt på 5.1 DTS HD MA lydsporet på denne skive, men ellers er der langt mellem snapsene på lydsiden. En stille film uden et musikspor, hvor dialogen oftest er eneste lyd, der er værd at snakke om er ret svær at bedømme. Den lyd man hører fejler dog ingenting og dialogen er skarp og tydelig,
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet oktober 2018.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser