A Quiet Place UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
A Quiet Place UHD 4K blu-ray anmeldelse

A Quiet Place UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
A Quiet Place UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 30 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K  - 2.40:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 23. august 2018
Distributør: Twentieth Century Fox Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray

Genre: Drama, gyser
Biograf premiere: 5. april 2018

Instruktør: John Krasinski
Manuskript: John Krasinski, Bryan Woods, Scott Beck
Producere: bl.a. John Krasinski, Bryan Woods, Scott Beck
Fotograf: Charlotte Bruus Christensen
Klip: Christopher Tellefsen
Musik: Marco Beltrami
 
Skuespiller:
Emily Blunt som Evelyn Abbott
John Krasinski som Lee Abbott
Millicent Simmonds som Regan Abbott
Noah Jupe som Marcus Abbott
Cade Woodward som Beau Abbott

Beskrivelse: 
I denne rystende thriller må en familie leve deres liv i absolut stilhed for at undgå mystiske væsener, der forfølger deres ofre gennem lyde. Med visheden om, at selv den mindste lyd af hvisken eller et trin kan medføre døden, er Evelyn og Lee fast besluttet på at beskytte deres børn, koste hvad det vil, mens de desperat søger efter en måde at slå tilbage på.
 
A Quiet Place UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
John Krasinski som lige nu gør det godt som Jack Ryan i tv-serien af samme navn, stod tidligere på året bag gyser dramaet A Quiet Place. Filmen fik stor anerkendelse i biograferne og nu er turen kommet til hjemmebiografen, hvor jeg især har været spændt på UHD udgivelsen, mere om hvorfor senere. Krasinski som spiller en af filmens hovedroller har stået for både instruktionen, men også været med til at skrive manuskriptet så det kan vist rolig siges, at han har haft en dyb indvirken på filmens tilbliven og form. Det der gør at A Quiet Place skiller sig ud fra mængden, og som der også antydes i titlen, er at der er meget stilhed i filmen. Det sætter nødvendigvis et højere krav til skuespillerne, da de ikke skal fange os med dialog, men derimod med væremåde og ageren og det lykkedes til fulde.

Vi befinder os i en post-apokalyptisk verden hærget af dødbringende monstre der jager ved hjælp af lyd, og de hører sindssygt godt. Hvor disse monstre kommer fra bliver ikke afklaret, men en oprindelse fra det ydre rum kan ikke afvises. Familien Abbotts kæmper for at overleve i en øde New York City, i denne ny æra af fuldkommen tavshed, hvor mennesket ikke længere er den overlegen race. Da disse nye monstre som tidligere nævnt er tiltrukket af støj, kan selv den mindste lyd være dødbringende. Der er nu gået 12 måneder siden de første monstre blev observeret første gang og familien har ikke givet op i håbet om at finde et sted de kan leve fredeligt og være menneskelige igen. At lære reglerne for overlevelse i denne lydløse dystopi er afgørende; ikke desto mindre truer en ellers glædelig begivenhed en allerede skrøbelig stabilitet. Moderen er nemlig gravid og som de fleste jo nok ved er en baby ikke just lydløs.

Som sagt spiller lyd en kæmpe rolle i denne film. Da monstrene har en overnaturlig god hørelse bliver folk nød til at kommunikerer med hinanden på andre måder end med talens brug. Der er en smule dialog i filmen, men ellers er den fuldstændig ryddet for tale. Dette bærer lydsporet selvfølgelig præg af, hvor man i de fleste film er vant til næsten konstant tale eller andre markante lyde er denne film fuldstændig blottet for disse. Dette betyder at der er andre krav til lydsiden, man skal kunne høre vinde blæse i træerne, fodspor i sand (for at undgå støj går man ikke med sko) og sådan er der så mange små finurligheder som lydsporet skal fange. At lydsporet på UHD udgivelsen så tilmed kommer med et Dolby Atmos lydspor gør bestemt ikke oplevelsen ringere og man sidder hele tiden og lytter efter de mindste lyde, af frygt for at monstrene skal blive tilkaldt.

Udover kravet til lydsiden er der selvfølgelig også visse krav til skuespillerne når de nu ikke kan udfolde sig ved hjælp af en mangfoldig dialog. Det sættes store krav til mimik og adfærd, men heldigvis er der fundet et skuespillerensemble der til fulde kan levere varen på denne konto. I det hele taget er det imponerende hvad de har fået ud af de 17 millioner dollars som produktionen har kostet og filmen har allerede tjent sig selv hjem adskillige gange hvilket nok også er grunden til at en fortsættelse allerede er annonceret.

Jeg kan vist ikke skjule at jeg er pænt begejstret for A Quiet Place som jeg synes er et frisk pust i en genre som for tiden ikke ligefrem emmer af kreativitet og nytænkning.
 
A Quiet Place UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
 
Filmen bliver leveret i et 2.40:1 4K transfer med en rigtig god dybde og detaljegrad der igennem hele filmen bliver holdt meget stilren. Detaljegraden i filmen er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud og sår samt skrammer virker troværdige. Billedet er forholdsvist mørkt i store dele af filmen, men detaljerne kan stadig ses og det virker utrolig godt for filmen og bidrager til stemningen at der primært er blevet brugt mørke farver. Når det er sagt er farverne holdt i den naturlige stil og er sjældent fremhævede. Kameraet er også holdt i en rolig stil og man slipper i denne film for de meget populære rystende billeder. I det hele taget en rigtig flot billedside hvor selvfølgelig især UHD formatets HDR bidrager til førnævnte detalje så man virkelig føler man får valuta for pengene.
 

A Quiet Place kommer med et Dolby Atmos lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så fint arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj og stemningsmusik bliver leveret i en passende højde som selvfølgelig bliver skuet op til at passe til de overraskende momenter. Dialogen, når den endelig er der, går rent igennem, men ellers er det som tidligere nævnt en film som sætter sin lid til et eminent atmosfærisk lydspor. Der er enkelte action sekvenser i filmen, de bliver leveret med en fin mængde detaljer så det føles ægte, her kommer der gang i subwooferen. En rigtig hæderlig lydside hvor alle kanaler på anlægget får lov at lege med uden at blive forvrænget hvis der bliver skruet godt op for virkelig at høre alle detaljerne.
 

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet september 2018. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser