Thoroughbreds blu-ray anmeldelse

 
Thoroughbreds blu-ray anmeldelse
 
Thoroughbreds blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

Thoroughbreds blu-ray anmeldelse
 
Zone: A-B-C kodefri
Spilletid: 1 time og 32 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1 
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.40:1

Blu-ray udgivelsesdato: 9. august 2018
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment / Scanbox
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Drama, thriller
Biograf premiere: 6. april 2018
 
Instruktør: Cory Finley
Manuskript: Cory Finley
Producere: B.la. Declan Baldwin,B. Ted Deiker,Andrew Duncan
Fotograf: Lyle Vincent
Klip: Louise Ford
Musik: Erik Friedlander

Skuespiller:
Olivia Cooke som Amanda
Anya Taylor-Joy som Lily
Anton Yelchin som Tim
Paul Sparks som Mark
Francie Swift som Cynthia
Kaili Vernoff som Karen
 
Beskrivelse: 
Barndomsvennerne Lily (Anya Taylor-Joy) og Amanda (Olivia Cooke) genfinder hinanden i en forstad til Connecticut, efter at have boet andetsteds i nogle år.

Lily er en overklasse teenager og går på en fornem skole; Amanda er oprørsk, og føler ikke hun passer ind.

Selvom de umiddelbart er modsætninger af hinanden, forbindes de over Lily's foragt for sin undertrykkende stedfar, og pigerne forstærker hinandens mest ødelæggende sider.

Deres fælles mål fører dem til at ansætte en lokal hustler, og tage sagen med stedfaren i egne hænder, for at får det liv, de mener de fortjener.
 
Thoroughbreds blu-ray anmeldelse
 
Jeg læser sjældent en anmeldelse, før jeg ser en film. Anmeldelser er subjektive og kan ind imellem ødelægge oplevelsen eller spoile filmen, som man pludselig ikke har lyst til at se. Selv om jeg har undgået anmeldelser, har jeg til gengæld ikke kunnet undgå den hype, der har været omkring Thoroughbreds, som har fået megen bevågenhed i de amerikanske medier. Det kan da umuligt gå galt….eller kan det?

Filmen er i Danmark solgt, som en thriller – hvor man i USA kalder den et komedie-drama. Allerede her er der et problem, for Thoroughbreds er nemlig af en udefinerbar størrelse – med mindre kedelig er en genre for sig. Instruktør Cory Finley debuterer med en film, hvor der er mere stil end substans. Det udmønter sig i lange, tavse og enormt kedelige scener, hvor publikum skal læse ansigtsmimik, døde øjne og alt mulig andet pladder, der sagtens kunne have været sagt med få ord. Havde plottet, persongalleriet eller det psykiske spil så bare været indviklet, havde man kunne forstå, hvorfor filmen bruger visuelle virkemidler i stedet for ord. Det virker ikke overhovedet, for det ender med at blive et studie i dumme teenagere, som man kan opleve i enhver gennemsnitlig familie her i Danmark.

Hvis man vil lave filmkunst skal man gøre sig umage, sælge varen og frem for alt have noget på hjerte. Billeder optaget i dyre områder med dyre huse, gør ikke kunst alene – hvilket man hurtigt gennemskuer, som filmens eneste udtryksmåde. Når man så endelig vælger dialog, virker det ligegyldigt, stift og uden intelligens overhovedet. Der mangle simpelthen substans og forståelse for, hvornår man kan tillade sig, at virke klogere og mere sofistikeret end sit publikum, hvilket gør enkelte scener decideret pinlige.

Når man så har overlevet den overspillede arrogance, de dumme scener og den uudholdelige historie, burde man tro, at man nu var igennem det værste. Her tager man grueligt fejl, for filmens hovedpersoner falder i den største kliché af dem alle, hvis man endelig skal begå et sofistikeret mord på en eller flere. For selvfølgelige trækker de to rige piger en fattig kriminel pusher ind i deres planer, hvilket er frygteligt udført, som en slags todimensionelt dukketeater udført af børnehavebørn et kvarter før de bliver hentet. Det er næsten ikke til at holde ud, men gudskelov varer filmen kun knap halvanden time, så pinslerne er udholdelige på opløbsstrækningen.

Der ER et enkelt godt element i Thoroughbreds, der desværre drukner i de uendelige mængder at skidt og bras, som filmen ellers byder på. Idéen om at de to piger gradvis bytter identitet gennem filmen er helt genialt, men det fylder alt for lidt i selve historien og plottet. I stedet bliver det hele ufrivillig komisk pastiche på rigtig filmkunst.

Der er langt imellem, at den sure anmelder bliver rigtig sur, men denne her film bør man simpelthen undgå at spilde sin tid på. Det kunne umuligt gå galt, men det gik helt galt og lidt til. Det viser med al tydelighed, at det amerikanske biografpublikum er overraskende nemme at forføre, for her er absolut INTET at komme efter.
 
Thoroughbreds blu-ray anmeldelse
 
Man har foretaget et stilistisk valg omkring farvetonerne i Thoroughbreds, der er enormt blege, udvasket og en smule klinisk. Det giver desværre også et par kedelige problemer i form af nogle grimme teksturer og nogle underlige farvehop mellem klip i scenerne. Sortniveauet har også et par problemer, som er svære at fikse i et over-gennemsnitligt setup, hvor grå bliver den dominerende tone.
 
Lydsporet er, ikke ulig filmen, uendelig kedeligt. Her mangler dynamik, hvilket sandsynligvis er et bevidst valg, for at holde den grå historie i de grå farver endnu mere grå. At man har mikset i DTS HD MA 5.1 virker nærmest som spild, for udover en enkelt scener er der ingen lyd i samtlige højtalere på noget tidspunkt. Effekterne fra en cello er mere irriterende end noget andet – hvilket lukker en flad oplevelse af et lydspor.
 
  • Deleted Scenes
  • Character Profiles
  • The Look of Thoroughbreds
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet september 2018.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser