Phantom Thread blu-ray anmeldelse

 
Phantom Thread blu-ray anmeldelse
 
Phantom Thread blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

Phantom Thread blu-ray anmeldelse
 
Zone: A-B-C kodefri
Spilletid: 2 timer og 10 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1 
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.85:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 28. juni 2018
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Drama, Romantik
Biograf premiere: 15. februar 2018
 
Instruktør: Paul Thomas Anderson
Manuskript: Paul Thomas Anderson
Producere: bl.a. Paul Thomas Anderson, Chelsea Barnard,Megan Ellison
Fotograf: Paul Thomas Anderson
Klip: Dylan Tichenor
Musik: Jonny Greenwood

Skuespiller:
Vicky Krieps som Alma
Daniel Day-Lewis som Reynolds Woodcock
Lesley Manville som Cyril
Julie Vollono som London Housekeeper
Sue Clark som Biddy
 
Beskrivelse: 
1950'ernes London er Reynolds Woodcock en berømt designer, der lever det glamourøse liv, de fleste blot tør drømme om.

Han lever livet, møder de rigtige mennesker, fester. Et liv hvor tingene går lynhurtigt. Hans liv forstyrres dog uventet, da en viljestærk ung kvinde, Alma, træder ind i hans liv. Inden længe er hun Reynolds muse, og elskerinde.
 
Phantom Thread blu-ray anmeldelse
 
Skønhed som koncept er ikke noget nyt fænomen. Det er efterhånden givet, at vi som samfund har nogle idealer, som vi alle helst burde leve op til, hvis vi vil accepteres. Skønhed som koncept er derfor en slags radikalisering, hvor alle der falder udenfor ikke kan være en del af samfundet. Det kan lyde hårdt, uretfærdigt eller helt og aldeles vanvittigt, men skønhed er mulighedernes holdeplads, når det kommer til jobsamtaler, parforhold eller ganske almindelig hverdag for mange mennesker i den vestlige verden.

Paul Thomas Anderson er en mester i at gøre noget småt til noget stort. Han har igen og igen vist, at hans evner som instruktør og manuskriptforfatter rækker længere og favner bredere end de fleste andre instruktører kunne drømme om. Derfor er Phantom Thread en interessant udfordring, fordi filmen har en stort koncept presset ned i en smal historie.

Historien om den detaljeorienteret modedesigner Reynolds Woodcock og dennes liv i 50erne er ellers forholdsvis simpel og ligetil.. Dramatikken er lige under overfladen, da Woodcocks liv forandrer sig drastisk, da han møder Alma, der er en kvinde, som han ikke kan kontrollere på samme måde, som han ellers har behandlet de unge kvinder, som han har brugt midlertidigt.

Vi er ude i en visuel interessant film, der byder på mange smukke scener, der er velorkestreret til den smukke musik af Jonny Greenwood. Modsat andre af denne type dramaer, kan man ikke nødvendigvis gennemskue plottet, der med enkelte scener tager sit publikum i forskellige retninger uden at tabe dem på gulvet. PT Anderson styrer affæren med sikker hånd – efterhånden som historien blomstrer.

Skuespillet er ikke overraskende rigtig godt. Daniel Day-Lewis spiller igen-igen blændende i denne, hvad der ifølge ham selv, skulle være hans sidste film. Han er dygtigt bakket op af de to diametrale modsætninger Vicky Kripes og Lesley Manville, der henholdsvis spiller Alma og Woodcocks søster.

Man keder sig ikke gennem filmen, selv om enkelte scener og temaet kan virke tungt. Anderson er en fantastisk historiefortæller – og han kender godt værdien af, at holde sit publikum i spænding med få og små virkemidler. Det fungerer i hovedparten af filmen, selv om slutningen er lidt tynd. Man tænker, at Anderson har måtte skære en time af filmen – og derfor afslutter lidt tyndbenet, men det er en lille anke af en ellers stor film.

Skønheden spiller den største hovedrolle i The Phantom Thread og man kommer ikke uden om, at selv om skønhed som princip er under mikroskopet i Andersons hænder, så spiller det alligevel en væsentlig rolle for filmens substans. Ligesom i virkelighed. Ligesom i vort samfund, hvor man hellere må se ud af noget – end at egentlig kunne noget
 
Phantom Thread blu-ray anmeldelse
 
Leder man efter en Bluray, der bare ser helt vanvittig flot ud, så skal man ikke lede længere. Smukke farver, det helt rigtige filmgryn og et vanvittig flot sortniveau er på menuen med Phantom Thread. Det er vitterligt en smuk film i en endnu smukkere indpakning, hvor der bestemt ikke er sparet på noget. Hvis man har gjort lige så meget ud af UHD versionen, tør jeg slet ikke tænke på hvor flot den må stå.
 
Hvor billedet på Phantom Thread er helt perfekt, lader lydbilledet ikke meget mere at ønske heller. Det lyder rigtig flot og baggrundsmusikken træder frem og fader ud på en måde, der virkelig giver ekstra vinger til filmens historie. Det er meget smukt mikset og matcher filmens visuelle billeder. Der er dog enkelte problemer med dialogen, der i to-tre scener virker lidt mudret og svær at høre. Det er desværre også årsagen til, at jeg trækker en enkelt karakter ned.
 
  • Camera Tests
  • For The Hungry Boy
  • House of Woodcock
  • Behind The Scenes
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet juli 2018.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser