Bionews
Nyheder til hjemmebiografen
Gear til hjemmebiografen
Hjemmebio Guide
Hjemmebio Guide Tryk her
Link
Besøg Biojensen.dk på Facebook

4DX biograf

4DX biograf
4DX biograf artiklen skrevet af Biojensen
Efter et besøg i Nordisk films biograf i Lyngby for at se Deadpool 2 i deres nye 4DX sal, fik jeg ideen til denne artikel om 4DX biograf.
 
Nordisk Film Biografer er de første i Danmark som har lavet biograf sale med 4DX, men tror helt sikkeret at flere biogrfafer følger efter. Nordisk Film Biografer har nu 2 sale med 4DX, den først som åbnede var i Aarhus og den 17. maj blev dørene slået op for en i Lyngby.

Hvad er 4DX biograf?
Med 4DX bliver det en helt ny oplevelse at gå i biografen, man bliver ramt på alle sine sanser. Der findes allerede mere end 300 film som understøtter 4DX, så det helt klart noget som vi kommer til at se mere til. 4DX er ikke for folk med dårlig ryg eller nakke da man virkelig bliver smidt rundt i biografsædet under filmen. Nordisk Film bør måske vælge at skrive på deres hjemmeside om de forskellige ting man skal tage højde for, når man skal se film i en 4DX biograf, der kom først en advarels før filmen begynder, da man ikke skal have nogle løse genstande, varme drikke er en virkelig dårlig ide og der skal holdes godt fast i popcorn bæret under filmen.

Se video om hvad 4DX er i bunden af siden

 
Stolene:
Er den største del af 4DX, de kan bevæge sig med kameraet og stolene står sjældent stille, man bliver smidt rundt i de mest vilde action scener, ved slåskampe kan man få et lille slag i rykken, i sammen siden som personen på lærredet bliver ramt, Samtidig kan der komme små vibrationer fra ryglænet og sædet, sædet kan også ryste. Ved fodhvileren på stolen sidder der imellem benene en gummi strop som bruges til at give fornemmelsen af der noget som løber forbi ens ben.
 
Dufte:
Så vidt vides skulle Nordisk Film havde installeret 6 forskellige dufte, men under Deadpool 2 blev der kun brugt en duft, lidt sød lugt kan dog ikke rigtig sige hvad der lugtede af, men den blev brugt flere gange under filmen.
 
Vind/luft:
Der kan komme vind fra de store blæser som sidder på begge sider af salen oppe ved loftede(se billede nedunder), fra stolen foran kan der komme vind eller vindpust, i øvereste del af stolen sidder der 2 små dyser som kan blæse luft forbi ens øre, det blev brugt en del i Deadpool 2 ved de mange skud episoder.
4DX biograf
Billede fra 4DX salen i Lyngby
 
Vand/regn:
Der kan komme vand 3 steder fra. I stolen foran sidder en dyse som kan sende små skud med vand i hovedet på en, i toppen af ryglændet på ens stol sidder en dyse som kan sprøjter vand op i luften så den falder ned som regn. Fra de store blæser i sidderne af biografsalen kan der også sprøjtes vand ud, og den effekt virker super godt. Mange vil måske overveje at medbringe et regnslag, men vandet bliver kun brugt til effekt, så hvis det regner i filmen bliver man ikke bare ved med at sprøjte vand ud hele tiden
 
Tåge/Sæbebobler og sne:
På hver side af lærredet står en stor kasse som kan sende røg ud for at skabe en tåge effekt, på hver side af biografen oppe ved læredet sider der en maskine som kan lave sne og en som kan lave sæbebobler, i deadpool 2 blev tåge effekten brugt flere gange. Før filmen fik vi en demo af både sne og sæbeboblerne og tror at disse effekter give mest hvis man ser en film i 3D i 4DX biografen.
 
Lyn:
Via stroboskoplys der sidder ude i begge sider af biografen, kan man opnå en effekt som ligner lyn, syntes dog ikke denne effekt gør noget godt for selve oplevelsen, men mere flytter fokus fra lærredet da den lyser hele biograf salen op.
 
Lyden:
Desværre har Nordisk Film kun installeret et 5,1 lydsystem i salen, lidt mærkeligt at man ikke har valgt at installere et Dolby Atmos system da man alligevel var igang med at lave salen om, et Dolby Atmos lydsystem vil lige give det sidste til en perfekt biograf oplevelse.

Filmen:
Som tidligere nævnt var den første film Deadpool 2 som blev vist i den nye sal. Før filmen begyndte kom der en fra biografen og fortalte kort om hvad vi skulle opleve, han viste nogle af de ting som stolene kunne og sendte lidt sne/sæbebobler og tåge ud i salen, han fortalte også vi skulle blive siddene til efter rulleteksterne for her kom lige lidt ekstra, men dem som kender Marvel film ved at man altid skal blive siddene til rulleteksterne er færdig.

Deadpool 2 beviste helt klart hvad en 4DX sal kan tilbyde, som en almindlig biografsal ikke kan. Under de meste vilde kamp scener og biljagter blev man smidt rundt i stolene, de mange skud der bliver fyrret af fik gang i dyserne i sæde ryggen, flere gang kom der vand som gjore oplevelsen endnu mere ægte.Må indrømme jeg ikke troede at 4DX kunne give så meget til film oplevelsen i biografen, men blev imponeret over at det lykkes så godt, det får en til at tror man sidder midt filmen. Glæder mig allerede til Jurassic world 2: fallen kingdom som vi så en trailer for i 4DX.

Ekstra:
Siden artiklen blev lagt op, har jeg set flere film i 4DX biografen. Har set både Jurassic world 2: fallen kingdom og Solo: A Star Wars Story som blev vist i 3D og det gav lidt mere til filmoplevelsen.Den sidste film der er blevet set i 4DX var Mission: Impossible Fallout og holde nu op en fed biograf oplevelse, der har været lidt blandet anmeldelser af filmen men synes den holder 100%.

Læs mere om 4DX Tryk her
 
Opdateret den 21/5-2018

Læs om Dolby Atmos Tryk her
Hjemmebiografer
Hjemmebiografer Tryk her
Disney blu-ray
Disney blu-ray anmeldelser
UHD Blu-ray
Besøg UHD blu-ray siden Tryk her