Batman Begins UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Batman Begins UHD 4K blu-ray anmeldelse

Batman Begins UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
Batman Begins UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 19 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K  - 2.40:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 18. december 2017
Distributør: Twentieth Century Fox Home Entertainment
Antal disk: 3  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray + blu-ray med ekstra

Genre: Action
Biograf premiere: 22. juli 2005

Instruktør: Christopher Nolan
Manuskript: Christopher Nolan og David S. Goyer
Producere: bl.a. Emma Thomas, Charles Roven, Larry Franco
Fotograf: Wally Pfister
Klip: Lee Smith
Musik: Hans Zimmer
 
Skuespiller:
Christian Bale som Bruce Wayne / Batman
Michael Caine som Alfred
Gary Oldman som Jim Gordon
Liam Neeson som Ducard
Morgan Freeman som Lucius Fox

Beskrivelse: 
Efter det brutale mord på sine forældre rejser den desillusionerede arving Bruce Wayne verden rundt I sin søgen efter midlet til at bekæmpe uretfærdighed og til at skabe frygt blandt dem, der udnytter de svage.

Med assistance af sin betroede butler Alfred, kriminalbetjenten Jim Gordon og sin forbundsfælle Lucius Fox vender Bruce Wayne tilbage til Gotham City for at slipper sit alter ego fri.
 
Batman Begins UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Der har altid været en prestige kamp mellem Marvel og DC Comics og på filmfronten står det efterhånden klart for alle at Marvel fører med adskillige banelængder. DC har ikke rigtig formået at få det samme ud af deres store port folie af helte, på nær enkelte undtagelser og Nolans Batman trilogi må siges at være en af disse undtagelser. Tim Burtons tilgang til franchisen tilbage i slut 80’erne start 90’erne viste at en mere dyster tilgang til Batman end tidligere set virkede og det virker som om Nolan har grebet denne ide og gået, hvis ikke et skridt, så adskillige skridt videre og kreeret en mørk og dyster trilogi der dog blødes op med humor og spidsfindigheder de helt rette steder.

Den første film i Nolans Batman trilogi har fået det meget passende navn Batman Begins. Vi bliver selvfølgelig endnu engang præsenteret for hvordan Bruce Wayne mistede sine forældre, men det er heldigvis ikke noget der bliver brugt super meget tid på for denne del af Bruces fortid er beskrevet og filmatiseret utallige af gange. Tværtimod fokuserer filmen på hvad der skete med Bruce efterfølgende og vi får et indblik i de valg han tog og de efterfølgende konsekvenser det får. Der er af gode grunde også en central fokus på hans træning i filmen, da den beskriver hvordan og hvorfor han senere bliver til Batman selvfølgelig godt influeret af det faktum at træningen er under ledelse af selveste Ra's Al Ghul.

Alt dette sker i Fjernøsten og da Bruce endelig vender tilbage til Gotham er alt forandret. For det første er han blevet erklæret død, da det var mest praktisk for børsnoteringen af Wayne Enterprises og Gotham er ikke længere den lyse by han forlod men tværtimod i lodret forfald og fordærv. Han vælger at tage kampen om mod den kriminelle underverden og finder allierede i form at politikommissær Gordon og hans barndomsveninde Rachel som nu er blevet statslig anklager. Det bliver selvfølgelig ikke nogen nem kamp, men Bruce er fast besluttet på at få ryddet op i Gotham så byen kan få en mere lys fremtid.

Mange af Nolans sædvanlige sammensvorne er tilbage og makkerparret Christian Bale og Michael Caine som gjorde det godt i Nolans The Prestige er tilbage som henholdsvis Bruce Wayne og Alfred. Der er virkelig en god kemi mellem disse to herrer og det gør meget for filmen at sammenspillet virker troværdigt. De er dog ikke alene og i nogle af de andre ledende roller ses personer som Liam Neeson, Gary Oldman, Morgan Freeman og Katie Holmes for blot at nævne et par stykker. Hans Zimmer er selvfølgelig også tilbage som den musikalske troldmand der skal levere Batmans kendingsmelodi og han leverer som altid et solidt arbejde. Musikken supplerer filmens mørke stemning perfekt og lydsporet er gennemsyret er dunkle toner.

Nolan har gjort et virkelig godt arbejde med Batman Begins og startskuddet til hvad der efterfølgende blev en solid trilogi blev grundlagt her. Mange superheltefilm har efterfølgende kigget Nolan en del over skulderen og det må siges at være en stor cadeau for det han skabte med Batman.
 
Batman Begins UHD 4K blu-ray anmeldelse

Filmen bliver leveret i et 2.40:1 4K transfer, som er fremragende behandlet på denne udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Med Batman Begins har Nolan valgt ikke at skifte mellem IMAX og det ”almindelig” format så man oplever ikke længere at billedet hopper, så det kan være en positiv ting for dem der tidligere er blevet irriteret af denne fremgangsmåde. Farverne er dejlig varme og forstærket i de fleste scener for virkelig at fremhæve alt hvad Gotham har at tilbyde. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dybde. Detajlegraden er også god hvor der tydelig ses både skægstubbe og ar på folk samt skrammer på biler og andet udstyr fremstår utrolig godt. I det hele taget en rigtig flot billedside hvor selvfølgelig især UHD formatets HDR bidrager til førnævnte detalje så man virkelig føler man får valuta for pengene.
 
Batman Begins kommer med et lækkert DTS HD Master Audio 5.1 der sætter pris på samtlige højtalere du skulle have sat til dit system. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig. Der er meget action i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden så det er bare med at skrue op for volumen på denne film som jeg bestemt vil anbefale folk gør.
 

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet januar 2018. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser