War for the Planet of the Apes UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
War for the Planet of the Apes UHD 4K blu-ray anmeldelse

War for the Planet of the Apes UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
War for the Planet of the Apes UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 20 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K  - 2.40:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 30. november 2017
Distributør: Twentieth Century Fox Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray

Genre: Action, Science Fiction
Biograf premiere: 13. juli,2017

Instruktør: Matt Reeves
Manuskript: Mark Bomback, Matt Reeves
Producere: bl.a. Mark Bomback, Peter Chernin, Dylan Clark
Fotograf: Michael Seresin
Klip: William Hoy, Stan Salfas
Musik: Michael Giacchino
 
Skuespiller:
Andy Serkis som Caesar
Karin Konoval som Maurice
Woody Harrelson som The Colonel
Steve Zahn som Bad Ape
Amiah Miller som Nova

Beskrivelse: 
Caesar og de andre aber bliver presset ud i en dødelig kamp mod en hær af mennesker, der ledes af den hensynsløse oberst. Men efter aberne har lidt utænkelige tab, bakser Caesar med sine mørkere instinkter og beslutter sig for at få hævn på sin arts vegne, hvilket stiller ham ansigt til ansigt med obersten i en episk kamp, der er afgørende for begge arters skæbne og planetens fremtid.
 
War for the Planet of the Apes UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Tilbage i juli havde jeg fornøjelsen af at anmelde Abernes planet: Oprindelsen og Abernes planet: Revolutionen på UHD i forbindelse med premieren på Abernes Planet: Opgøret i biograferne. Begge film fik en god karakter her på siden og nu er tiden kommet til at tage et kig på den, i hvert fald foreløbige, sidste film i serien der på de fysiske medier er blevet udgivet med engelske titel War for the Planet of the Apes. Hvorfor man ikke har valgt at bibeholde den danske titel trilogien igennem skal jeg ikke gøre mig klog på, men filmen bliver udgivet lige tids nok til at nå under juletræet.

Jeg vil klart anbefale at man har set de to tidligere film før man går i gang med den nye, men hvis man ikke har, kan jeg kort opsummere at nogle forsøgsaber blev udsat for et eksperimentelt stof der skulle kunne kurer Alzheimers, hvilket havde den virkning at de blev overordentligt kloge. Aberne blev bevidste om hvordan de blev behandlet og flygtede ud i skoven for at leve i fred og ro. Problemet var blot at det eksperimentielle stof som aberne blev udsat for slap ud og muterede til en hårdfør dødelig influenza ”The Simian Flu”, som dræbte store dele af jordens befolkningen. De overlevende mennesker prøver, ligesom aberne, at finde deres plads i den nye verden. men sammenstød mellem de to racer virker uundgåeligt og en krig lurer.

War for the Planet of the Apes foregår noget tid efter Abernes planet: Revolutionen. Den førnævnte krig mellem aber og mennesker er i fuld gang og nogle aber kæmper endda må menneskernes side. Abernes leder Caesar arbejder dog stadig for at mennesker og aber burde kunne leve side om side og enes om tingene, men menneskene ser ikke andet end trusler i aberne. Den førnævnte virus har endnu engang muteret og de mennesker der i første omgang overlevede, er nu i risiko zonen igen. Den nye virus fratager mennesker deres tale og mentale overlegenhed, basal set gør den menneskerne til primitive væsener. Menneskerne giver dog ikke op og et endeligt opgør er uundgåeligt.

Caesar står denne gang overfor The Colonel (Woody Harrelson), en kynisk soldat der dræber dem der er inficeret med den nye virus, da han mener at det er den eneste måde at undgå yderligere smitte på. Opgøret skal selvfølgelig stå mellem de to, men jeg skal nok lade være med at afsløre hvad der sker. Interessant er det dog at se hvordan serien har udviklet sig og at aberne og menneskerne helt har skiftet rolle, her i sidste film. Aberne er de menneskelige og menneskerne er de dyriske. Det er rart at se at seriens røde tråd er blev ført igennem og at man med denne sidst film for afrundet og afsluttet handlingen på fornuftig vis. Dermed ikke sagt at der ikke kan laves en fortsættelse, for det kan der jo altid, men det giver rigtig god mening at stoppe her med den slutning som der er i War for the Planet of the Apes.

Selv om Abernes planet: Oprindelsen ikke er så gammel endda (2011) og den næste ligeledes endnu yngre, er det interessant at se hvad der er sket på CGI fronten i de 6 år. Da den oprindelig udkom var man ret imponeret over effekterne, men kigger man på den nu kan man sagtens finde mangler og uhensigtsmæssigheder. Effekterne var forbedret til fortsættelsen og ligeledes forbedret til denne sidste film hvor aberne virkelig står skarpt, detaljeret og livagtige. Det er imponerende at opleve at når man ikke tror CGI kan blive bedre så kan man stadig bliver overrasket over endnu bedre effekter.

For at opsummerer så er War for the Planet of the Apes en rigtig god afslutning på trilogien om hvordan aberne blev den dominerende race på jorden. Alle tidligere handlingsforløb bliver på fornuftig vis afsluttet og filmens slutninger efterlader ikke nogen cliffhanger. Jeg var godt underholdt af både denne og de tidligere film i trilogien så for mine optik er det fint nok at fortællingen slutter her.
 
War for the Planet of the Apes UHD 4K blu-ray anmeldelse

Ligesom med sine forgængere bliver War for the Planet of the Apes leveret i et 2.40:1 4K transfer, som er fornuftigt behandlet på denne UHD udgivelse. De forrige transfer, især den første, havde den ulempe at visse CGI elementer ikke så særlig godt ud i 4K, det er rettet op på i denne udgivelse. Denne film er selvsagt den nyeste og jeg så ikke samme problem med CGI elementerne, det hele virkede helstøbt denne gang og gav en god visuel oplevelse. Farvepaletten er også denne gang en anelse mørk og dyster, men alligevel naturtro og omgivelserne fremstår levende. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor den meget brugte sorte også får lov til at have en god dybde især pga. HDR. Man sidder tilbage med en lidt mere fejlfri oplevelse end med den forrige film.
 
Filmen har modsat sin forgænger denne gang et Dolby Atmos, altså lidt ekstra kanaler at spille på. Ellers er lydsiden nærmest en tro kopi af den forrige så jeg kan kun gentage mig selv og sige, at alle kanalerne bliver brugt, både for og bag. Subwooferen for lidt mere spillerum i form at flere action elementer plus at den fortsat komplimenterer de atmosfæriske lyde, hvilket bidrager godt til filmens stemning. På trods af mere fokus på action i denne fortsættelse hørte jeg ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden og talen, som er den primære lyd kilde går fortsat fint igennem. Det er fortsat en rigtig effektiv lydside som klart supplerer den visuelle stil godt.
 

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet november 2017. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser