Prometheus UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Prometheus UHD 4K blu-ray anmeldelse

Prometheus UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Prometheus UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 4 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 7,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K  - 2.40:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 6. juli 2017
Distributør: Twentieth Century Fox Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + Blu-ray.

Genre: Science Fiction
Biograf premiere: 31. maj 2012.

Instruktør: Ridley Scott
Manuskript: : Jon Spaihts og Damon Lindelof
Producere: bl.a. David Giler, Walter Hill, Ridley Scott
Fotograf: Dariusz Wolski
Klip: Pietro Scalia
Musik: Marc Streitenfeld
 
Skuespiller:
Noomi Rapace som Elizabeth Shaw
Michael Fassbender som David
Charlize Theron som Meredith Vickers
Idris Elba som Janek
Logan Marshall-Green som Charlie Holloway

Beskrivelse: 
Ridley Scott (Alien og Blade Runner) vender tilbage til science fiction-genren! I Prometheus rejser et hold videnskabsmænd til universets mørkeste afkroge for at finde ud af, hvordan mennesket blev til. Men det, de finder, kan true alt liv på Jorden...
 
Prometheus UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Da Prometheus blev annonceret for adskillige år tilbage som værende den originale fortælling om tilblivelsen af Alien racen, vakte det manges interesse. At det var med Sir Ridley Scott bag roret igen gjorde ikke hypen mindre og snart var alle kommercielle sejl hejst og et stjernekast bekendtgjort. I 2012 havde filmen så præmierer og den delte virkelig vandene, nogle var fælt skuffet og mente det var en skændsel mod Alien universet og så var der andre der synes den var godt skruet sammen og et kærkomment gensyn med det univers de holdt så meget af. Personligt kan jeg sagtens forstå argumenterne for og imod, men var egentlig ret godt underholdt, men Prometheus er så absolut ikke uden fejl og mangler. Nu da Alien Covenant går sin gang i biograferne har studiet bag valgt at udgive Prometheus i UHD hvilket er grunden til at filmen er aktuel igen.

Ca. 70år ude i fremtiden finder Elizabeth Shaw og Charles Holloway et stjernekort i en grotte i Skotland der efter deres bedste overbevisninger skulle vise vejen til de såkaldte ingeniører. Og hvad har disse ingeniører så bedrevet spørger du måske, jo de har såmænd skabt os mennesker hvilket, hvis altså det kan bevises, ville være en kæmpe ændring af den måde vi mennesker opfatter os selv. Så allerede i starten af filmen er de religiøse og eksistentielle undertoner markante.

Peter Weyland er selvfølgelig manden der vælger at betale for en ekspedition til ingeniørernes hjemplanet. Han er dog så gammel at han ikke kan tage af sted selv, men ønsker at sætte sit aftryk i historien ved at være med til at bevise Shaw og Holloways teori. Efter adskillige år i dvale vågner mandskabet af Prometheus op velankommet til destinationsplaneten. Tingene kan ikke gå hurtigt nok, så før vi har set os om er de landet på overfalden og i færd med at udforske hvad der ligner et tempel. Med på ekspeditionen er David en såkaldt androide som skal hjælpe til under de barske forhold. Det bliver dog hurtigt tydeligt at David har en lidt anden tilgang til ekspeditionen end Shaw og Holloway så der er muligvis en hemmelig agenda der skal synliggøres.

Det går selvfølgelig som forventet, ekspeditionen tager ikke just nogen forholdsregler, og før vi får set os om er adskillige personer dræbt og adskillige andre inficeret af en mystisk bakterie. Denne udvikler sig til en organisme indeni den menneskelige krop som dræber sin vært når den vil ud, og efterfølgende er ret fjendtlig overfor alt der bare minder om en biologisk organisme. Den første generation af Alien racen er født, den ligner dog ikke den vi kender, men det bliver der argumenteret fint for og det giver jo plads til yderligere evolution i Alien Covenant.

Som jeg var inde på tidligere er jeg egentlig ret godt underholdt når jeg ser Prometheus, hvilket er sket adskillige gange efterhånden, men det ændrer dog ikke på det faktum at man kan blive noget forvirret over hvor vi er henne rent tidsmæssigt og hvad det egentlig er for emner Ridley Scott ønsker os at debatterer efterfølgende for der er et utal af muligheder. Første problem med tidsperioden kommer ind når man kigger på det rumskib og udstyr som generelt bliver brug i filmen, det er milevidt foran det vi senere ser brugt i Alien filmene hvilket kan skabe en forvirrende tidslinje. Jeg er godt med på at man ikke kan ændre i de eksisterende film, for ingen ønsker at der sker det samme med dem, som med de originale Star Wars film, så i stedet burde Scott have prøvet at gøre Prometheus teknologisk svagere. Jeg tror dog egentlig bare man skal lade den ligge der og konstaterer at sådan er det bare. For det der tales endnu mere om er filmens temaer hvoraf religion og eksistentialisme som sagt er de klart tungeste. Jeg forstår godt hvor Scott vil hen af, men filmen er for action fyldt til at kunne bære sådanne temaer og det hele ender med at falde på gulvet og bliver egentlig lidt en joke, da det ikke kan tages seriøst når man i næste scene ser en Alien slås mod en nøgen rummand.

Uanset hvordan man vender og drejer Prometheus kommer man dog ikke udenom filmen hvis man er interesseret i Alien universet, den bør ses uanset hvad og så må man efterfølgende mene hvad man vil om filmen, men den er nu engang en del af universet. Det er bestemt ikke det mesterværk som Scott vil gøre den til og som man gjorde med den første Alien film, dertil er den simpelthen for rodet og vil for meget. Jeg tror personligt man får mest ud af den hvis man går til den med et åbent sind og ikke de helt store forventninger. Det er hverken første eller sidste gang jeg selv ser filmen, men hvis jeg skal vælge en Alien film at se kommer valget altid til at stå mellem enten den første eller anden alt afhængig af mit humør.
 
Prometheus UHD 4K blu-ray anmeldelse


Prometheus bliver leveret i et 2.40:1 MPEG-4 AVC transfer, som er fremragende behandlet på denne UHD udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farverne er dejlig varme og denne fremmerede planets mange farvestrålende kombinationer står utrolig godt på skærmen. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dydbe. Detaljegraden er også utrolig god, hvor skægstubbe og ar tydeligt kan ses og de computerskabte effekter i filmen er også stort set fejlfri. I forhold til den tidligere blu-ray udgave som så vildt godt ud så er det helt klart HDR som gør denne udgivelsen speciel. Der er mange ikoniske storslåede scener i Prometheus, blandet andet indflyvningssekvenser ned til planeten, stormvejret osv. og der har lige fået et nøk op på blær skalaen med HDR hvor farveskemaet virkelig eksploderer.
 
Filmen kommer med et lækkert DTS-HD Master 7.1. På denne udgivelse bliver der virkelig gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system. Der er virkelig kælet for øregangene. Alle kanalerne bliver brugt, både for og bag, og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig i de mere action fyldte scener. Der er meget action i filmen, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik, også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke, som denne film jo skal høres på. Det hele virker yderst kontrolleret og tilpas. Det er i det hele taget en rigtig effektiv lydside som klart supplerer den visuelle stil fremragende.
 

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet septebmer 2017. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser