Abernes planet: Oprindelsen UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Abernes planet: Oprindelsen UHD 4K blu-ray anmeldelse

Abernes planet: Oprindelsen UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
Abernes planet: Oprindelsen UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 45 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K  - 2.35:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 6. juli 2017
Distributør: Twentieth Century Fox Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + Blu-ray.

Genre: Action, Science Fiction
Biograf premiere: 4. august 2011.

Instruktør: Rupert Wyatt
Manuskript: : Rick Jaffa, Amanda Silver
Producere: bl.a. Peter Chernin, Dylan Clark, Rick Jaffa
Fotograf: Andrew Lesnie
Klip: Conrad Buff IV, Mark Goldblatt
Musik: Patrick Doyle
 
Skuespiller:
Andy Serkis som Caesar
James Franco som Will Rodman
Karin Konoval som Maurice
Christopher Gordon som Koba
John Lithgow som Charles Rodman

Beskrivelse: 
Videnskabens største opdagelse bliver verdens største trussel, da en forsker på grænsen til et medicinsk gennembrud tester den unge chimpanse Caesar, som udvikler menneskelig intelligens og følelser. Arternes kamp om herredømmet over planeten begynder!
 
Abernes planet: Oprindelsen UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Tilbage i 1968 blev verden præsenteret for en film hvor aberne og menneskerne havde byttet roller og den blev så populær at den affødte 4 fortsættelser. Der er selvfølgelig tale om den første Abernes planet med den karismatiske Charlton Heston i hovedrollen. En så populær franchise kan man selvfølgelig ikke bare lade ligge så i 2001 kom Tim Burton med hans ide til en remake, denne gang med Mark Walhberg i hovedrollen. Denne remake også kaldet Abernes planet fik dog ikke den modtagelse som studiet havde håbet på, den blev en økonomisk succes, men var en noget rodet affære og afstedkom ikke nogen fortsættelser.

I 2011 fik den forholdsvis ukendte instruktør Rupert Wyatt så mulighed for at filmatisere endnu en genfortolkning om abernes kamp med filmen Abernes planet: Oprindelsen. Den blev en større succes end Burtons tidligere forsøg og gav liv til en fortsættelse med Abernes planet: Revolutionen og en treer ser snart dagens lys i biografernes mørke. Nok pga. treers snarligt kommende har studiet bag besluttet der de to foregående film da skulle smides ud i 4K, hvilket vi selvfølgelig ikke skal klage over, så det er derfor vi nu tage et kig på første film i serien nemlig Abernes planet: Oprindelsen i 4K formatet.

I Abernes planet: Oprindelsen følger vi forskeren Will Rodman (James Franco), som er ansat i en stor medicinalvirksomhed, hvor han arbejder på kuren for Alzheimers. Wills drivkraft er faderens fremtrædende Alzheimers. Will når så langt som til at fremlægge det forsøgsprodukt han har arbejdet på overfor bestyrelsen, men da forsøgsaberne under fremlæggelsen går amok, vælger bestyrelsen af nedlægge al Wills forskning og beder ham starte forfra. Will mener dog at det produkt han har lavet virker så han tager resten med hjem og bruger hans fader som den første menneskelige forsøgsperson.

På grund af abernes galskab skal de aflives og da de alle er blevet aflivet finder Wills hjælper årsagen til dyrenes galskab, en lille abeunge findes og moderen ville bare beskytte sin uge. Will tager ungen med hjem og den bliver af faderen navngivet Caesar. Faderen som Will have givet forsøgsproduktet viser store fremskridt og lille Caesar viser også usædvanlig intelligens og evner hvilket Will tilskriver genetisk overførsel fra moderen. Tiden går og Caesar bliver større og hans intelligens vokser og vokser, det er dog ikke helt nemt at holde en abe skjult så en dag da Caesar skaber problemer bliver han sendt til et dyreinternat for aber. Han bliver drillet af de andre dyr fordi han er anderledes, men der går ikke længe før han bruger sin overlegne intelligens til at overtage lederskabet og føre aberne ud i friheden og derved bane vejen for Abernes planet.

Filmen fortæller på en ret god måde begivenhederne der åbenlyst skal lede frem til aberne som de primære herskere her på jorden. En masse emner tages op i løbet af filmen såsom hvordan forsøgsmedicin skal håndteres, dyrevelfærd, behandling af syge osv. Der kommer ikke de store videnskabelige udredelser, men blot løftede pegefingre om tingenes tilstand i verden. Historien i sig selv er ikke super original, men det at vise oprindelseshistorien gør det mere nemt at forstå hvorfor det pludselig er aberne der styre verden end blot bare at konstaterer at sådan er det.

Skuespil præstationerne er generelt gode dog bør især Andy Serkis’ arbejde som Caesar fremhæves. Andy Serkis er simpelthen blevet ”the go-to guy” når det kommer til performance capture. John Lithgow gør det også rigtig godt som Wills Alzheimer ramte far, som man virkelig får sympati for især da det begynder at gå ned af bakke. Abernes planet: Oprindelsen er ikke det nye store opus, men mindre kan også gøre det. Filmen formår at levere en interessant historie, med tilstrækkelig indhold til at holde folk fanget der kan sluge præmissen med, at vi som mennesker meget lidt kan stille op overfor aberne hvis de skulle vælge at overtage styringen.
 
Abernes planet: Oprindelsen UHD 4K blu-ray anmeldelse

Abernes planet: Oprindelsen bliver leveret i et 2.35:1 4K transfer, som er fornuftigt behandlet på denne UHD udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farvepaletten i filmen er generelt en anelse mørk og dyster men alligevel naturtro og omgivelserne fremstår levende. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor den meget brugte sorte også får lov til at have en god dybde og kraft i aften scenerne. Detajlegraden er også god hvor vi får lov til at se pigmenterne, ar samt en masse detaljer på alle aberne. De computergenerede effekter i filmen er også stort set fejlfri, problemet er bare at filmen har nogle år på bagen selv om den er ny. Dette bevirker at nogle af close-up scenerne med aberne i dette 4K transfer får aberne til at fremstå alt for kunstige. Da filmen i sin tid udkom var jeg rigtig imponeret, men blæst op i denne højere opløsning er ikke positivt for enkelte CGI scener.
 
Filmen kommer med et fint DTS-HD Master 5.1 lydspor. På udgivelsen bliver der virkelig gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system. Alle kanalerne bliver brugt, både for og bag dog forbliver subwooferen forholdsvis anonym selv i de mere action fyldte scener, men der gøres en del ud af de atmosfæriske lyde hvilket bidrager godt til filmens stemning. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden og talen som er den primære lyd kilde bliver aldrig lav eller uforståelig. Det er i det hele taget en rigtig effektiv lydside som klart supplerer den visuelle stil godt.
 

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet juli 2017. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser