Mars sæson 1 blu-ray anmeldelse

 
Mars sæson 1 blu-ray anmeldelse
 
Mars sæson 1 blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen

Mars sæson 1 blu-ray anmeldelse
 
Zone B (DK udgave)
Spilletid: 4 timer og 43 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1 English
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 1.78:1 High Definition 1080p

Blu-ray udgivelsesdato: 4. maj 2017
Distributør: FOX-Paramount
Antal disk: 3 x Blu-ray = 2 disc med serien + 1 disc med ekstra
 
Genre: Dokumentar, Sci-Fi.
 
Instruktør: Everardo Gout
Manuskript: bl.a. André Bormanis, Mickey Fisher og Karen Janszen.
Producere: bl.a. Robert Palumbo, Everardo Gout, Brian Grazer.
Fotograf: Damian Garcia
Klip: Jim Helton
Musik: Warren Ellis
 
Skuespiller:
Jihae som Hana Seung
Alberto Ammann som Javier Delgado
Clémentine Poidatz som Amelie Durand
Anamaria Marinca som Marta Kamen
Sammi Rotibi som Robert Foucault
 
Beskrivelse: 
Året er 2033, og menneskehedens første bemandede mission til Mars skal til at udføres. Under nedstigningen i Mars’ atmosfære, opstår der imidlertid en fejl i rumfartøjet. Mars blander elementer fra spillefilmens verden med dokumentaristiske interviews, hvor nutidens bedste og klogeste hoveder fortæller, hvorfor livet på den ikoniske røde planet ikke længere bare er science fiction.
 
Mars sæson 1 blu-ray anmeldelse
 
Tilbage i 60’erne da USA's rumeventyr var på det højeste og kulminerede med månelandingen i 69 var det for mange i NASA bare starten. Målet var at koloniseres på andre planeter og mange havde udset sig Mars som værende den første planet som skulle koloniseres. Så skete Apollo 13 og det virkede som om at farerne bag rumfarten blev mere synlige og reelle, hvilket førte til nedskæringer i NASA og en omprioritering til rumfærger fremfor udforskning.

National Geographic producerede sidste år miniserien Mars på 6 afsnit, som har til formål at belyse hvor vi er i dag, hvilke muligheder vi har og hvilke ambitioner vi har. Hvert afsnit har to elementer, et dokumentaristisk hvor der er interviews med diverse førende folk indenfor rumforskningen og en fiktiv del hvor man i år 2033 sender den første bemandede ekspedition til Mars for at koloniserer planeten. Begge dele fylder stort set lige meget i hvert afsnit og de to dele komplimenterer og supplerer hinanden rigtig godt så der hele tiden er en rød tråd i hvad der sker.

Et eksempel kan være at et af afsnittene handler om at dyrke afgrøder på Mars. Så snakker man i nutiden med folk der arbejder med gensplejsede afgrøder der potentielt kunne bruges i et lukket miljø på Mars, alt imens man i delen år 2033 ser astronauterne prøve at dyrke korn og andre planter på Mars. Sådan har hvert afsnit sit eget emne selvfølgelig startende med forberedelserne og selve turen til Mars, det at leve på Mars og hvad udfordringer det bringer, samt om det overhovedet er holdbart i længe at leve på den røde planet, for til sidst at kigge på mulighederne for om der er liv på Mars. Det eneste negative jeg har om de forskellige afsnit er, at det virker som om at alt der potentielt kunne gå galt i 2033 går galt, der er stort set intet der lykkedes og det virker en smule negativt tænkt.

Man kan sagtens mærke at det er National Geographic som står bag produktionen af serien. Der har været opbakning hele vejen rundt fra alverdens Mars eksperter og det giver en fornemmelse af kvalitet og at det er troværdigt det der skildres i 2033 om end vi tænker på det som science fiktion i dag. Der bliver gået metodisk og grundigt frem og intet bliver overladt til fantasien. Især bliver der sat meget fokus på hvor vi er i dag og hvad det kræver af menneskeligheden for at bliver en interplanetær rase. Fokus er for mange nemlig tilbage på at kolonisere og ikke blot at være rumturister godt bakket op at både offentlige, men især også private virksomheder hvor især Elon Musks SpaceX er en af hovedspillerne.

SpaceX er en rumfartsvirksomhed hvis erklærede mål er at reducere prisen på at opsende laster til rummet med en faktor 10 og øge sikkerheden med endnu mere. Dette gøres ved at kunne genbruge raketterne ved at få dem sikkert ned på jorden igen. Når dette mål er nået mener mange, ikke kun Musk, at en rejse og kolonisering af Mars er meget realistisk, da det er engang udnyttelsen af udstyr som er det dræbende element i dag. Der drages paralleller til koloniseringen af USA som næppe ville være sket hvis sejlskibe kun kunne være brugt en gang.

Mars er en fremragende og interessevækkende miniserie som både bidrager med en masse interessant og relevant videnskabelig viden, alt imens den lader vores fantasi lege med hvad en kolonisering af Mars kunne bidrage til for menneskeligheden.
 
Mars sæson 1 blu-ray anmeldelse

Filmen bliver leveret i et 1.78:1 MPEG-4 AVC transfer med en fin dybde og detaljegrad der igennem hele filmen bliver holdt meget stilren. Detaljegraden er for det meste god hvor man kan se detaljer i det forskellige tøj der bliver brugt, udstyret der bliver benyttet og de forskellige effekter på Mars. De mange panoramabilleder ud over Mars bidrager godt til stemningen og selv om det selvfølgelig er digitale billeder er det tydeligt at det er National Geographic som står bag da nærmest samtlige panoramabilleder, og generelt bare billedsiden, er storslåede. Det er en flot farvelægningen der er brugt i filmen, som er konsekvent forstærket en smule og giver filmen et rigtig flot look. Alt i alt en billedside som ikke skuffer og som leveres i den sædvanlige høje National Geographic kvalitet.
 
Mars kommer med et engelsk DTS-HD Master 5.1 lydspor og taget billeddelen i betragtning så er der blevet gjort ét lige så fint arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj og stemningsmusik bliver leveret i en passende højde som selvfølgelig bliver skuet op og ned så det passer til de forskellige stemninger scenerne imellem. Dialogen går også fint igennem og bliver på intet tidspunkt overdøvet. Generelt er dette et forholdsvis naturligt lydspor hvor der kun bliver brugt rigtige lyde, på nær enkelte Mars scener, tilsat lidt musik her og der og det er også måden at gøre det på med denne genre.
 

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic

Anmeldelse skrevet juni 2017.

Tilbage til Blu-ray serie anmeldelser