Spotlight blu-ray anmeldelse

 
Spotlight blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Spotlight blu-ray anmeldelse
 
Zone: A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 8 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.85:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 28. juli 2016
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Drama
Biograf premiere: 25. februar 2016

Instruktør: Tom McCarthy
Manuskript: Josh Singer & Tom McCarthy
Producere: bl.a. Bard Dorros, Steve Golin & Jonathan King
Fotograf: Masanobu Takayanagi
Klip: Tom McArdle
Musik: Howard Shore

Skuespiller:
Mark Ruffalo som Mike Rezendes
Michael Keaton som Walter Robinson
Rachel McAdams som Sacha Pfeiffer
Liev Schreiber som Marty Baron
John Slattery som Ben Bradlee, Jr.
Brian d’Arcy James som Matt Carroll

Beskrivelse: 
Tilbage i begyndelsen af 00’erne blev en gruppe særligt udvalgte journalister sat på en sag om pædofili og mishandling af små børn inden for kirkens rammer. Boston Globe blev sat på verdenskortet med deres optrevling af sagen og ihærdige søgen efter retfærdighed. Denne film fortæller historien om deres hårde arbejde og ligeledes søde sejr.
 
Spotlight blu-ray anmeldelse 
Filmen tager sit primære udgangspunkt i 2001, hvor en særlig gruppe journalister, som går under projektnavnet ’Spotlight’ bliver sat på en speciel sag. Sagen ville måske bare have været en lille sidenote i avisen, hvis ikke den nyligt ansatte chef for bureauet kunne mærke, at der lå mere gemt under overfladen. Journalisterne bliver opslugt af arbejdet og begynder så småt at optrevle en af de mest vanvittige sager om kirken og dens magt over almindelig retfærdig og lov.

Først og fremmest skal filmen have overvældende stor ros for sin måde at fortælle historien på. Vi har leveret udviklingen, arbejdet, processen og ikke mindst udfaldet leveret i et perfekt tempo, hvor man når at sætte sig nok ind i både karakterne og materialet. Man får hele sagen råt for usødet og udpenslet i alle detaljer, så man ikke får mulighed for at censurere sandheden – hverken i virkeligheden eller i medierne.

Selve historien i sig selv er en guldgrube af handlingsmæssigt tunge guldklumper, men handlingen drives også frem af det fænomenale skuespil. Mark Ruffalo spiller den lidt mærkelige type, som bliver besat af sit arbejde, Michael Keaton er den gamle, snu ræv sammen med John Slattery, mens resten af gruppen udgør en fantastisk dynamisk modpart i gruppen. Gruppen af skuespillere virker til at være nøje udvalgt ned til mindste detalje, hvilket smitter af på filmens dynamiske energi og ikke mindst underholdningseffekt.

Der er generelt en dynamik og energi over hele linjen, som gør, at filmen på intet tidspunkt slipper tilskuerens opmærksomhed. Der er utroligt mange tandhjul i spil i en fortælling som denne, men hele maskineriet kører som smurt fra start til slut. Ofte i film med fokus på virkeligheden og virkelige hændelser kan tingene godt køre en smule i langdrag eller dvæle lidt for meget ved kedelige mellemspil, men Spotlight sørger for at have kul under kedlerne nonstop.

Samlet set er Spotlight en af de bedste film, jeg har set i år. Den er original, nytænkende, skarp og ikke mindst djævelsk underholdende. Den formår at få alle brikkerne i puslespillet til at gå op i en højere enhed og hele filmen bliver en velsmurt maskine med vanvittigt interessante aspekter og handlingsmønstre. Spotlight var fuldt ud fortjent som vinder af årets Oscar for bedste film, og filmen er i sig selv lige så vigtig for verdens opmærksomhed, som den er for filmens verden.
 
Spotlight blu-ray anmeldelse
 
Visuelt er filmen også ganske imponerende. Filmen er bygget op af velkomponerende kameraindstillinger, som fortæller historier i sig selv og gør filmen legende let at følge med i. Man får stemningen og atmosfæren udpenslet nænsomt gennem de meget tematiske fyldbilleder, som lægger op til humøret og situationen i det kompakte journalistlokale på redaktionen. Der er gjort et stærkt arbejde med detaljerne hele vejen i gennem, og karakterne fremstår helt eminent – både som helt almindelige mennesker, men også som nogen, der stikker lidt over gennemsnittet. Samlet set en perfekt billedside efter min smag.
 
Lydmæssigt formår filmen også at følge trop i forhold til de enorme underholdningsmæssige niveauer. Sammen med billedsiden bliver der skabt en fantastisk stemning og atmosfære omkring de meget ømtålelige aspekter af skandalen. Musikken er subtil men ganske slående og man kan mærke, at lydsiden og billedsiden bakker op omkring filmens tematikker, men lader for det meste historien afvikle sig af sig selv. Samlet set en formidabel lydside.
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet august 2016.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser