Joy UHD blu-ray anmeldelse

 
Joy UHD blu-ray anmeldelse

Joy UHD blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup
 
Joy UHD blu-ray anmeldelse
 
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 4 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K - 1.85:1

Blu-ray udgivelsesdato: 19. maj 2016
Distributør: FOX-Paramount
Antal disk: 2  = UHD blu-ray + Blu-ray.

Genre: Drama
Biograf premiere: 25. december 2015.

Instruktør: David O. Russell
Manuskript: David O. Russell & Annie Mumolo
Producere: bl.a. Paul Buscemi, John Fox & Megan Ellison
Fotograf: Linus Sandgren
Klip: bl.a.Jay Cassidy, Tom Cross og Alan Baumgarten
Musik: David Campbell & West Dylan Thordson
 
Skuespiller:
Jennifer Lawrence som Joy
Robert De Niro som Rudy
Bradley Cooper som Neil Walker
Edgar Ramírez som Tony

Beskrivelse: 
Jeg har længe været fan af David O. Russels tilgang til virkelige historier på det store lærred, da han formår at bygge en fantastisk fortælling op på en meget dramatisk og dog realistisk facon. Han har tidligere haft stor succes med blandt andet The Fighter, Silver Linings Playbook og American Hustle - men nu er tiden kommet til at fortælle historien om Joy ??, der kæmpede en brav kamp for at komme ind på arbejdsmarkedet som kvinde med et produkt, som senere skulle vise sig at være en opfindelse af episke dimensioner.
 
Joy UHD blu-ray anmeldelse
 
Filmen følger den unge Joy (Jennifer Lawrence), som undertrykkes af sin problematiske familie og synet på kvinder i datidens ??’erne. Hun har altid været en kreativ person, og en dag beslutter hun sig for at gøre alvor af hendes seneste idé – en selvvridende og opgraderet moppe til kvinder over hele verden. I en hektisk kamp for at blive hørt, undgå konkurrencer og desuden beskytte sin patent bliver historien fortalt gennem hendes op- og nedture på den turbulente rejse fra idé til virkelighed.

Da jeg var fan af O. Russell var Joy selvfølgelig en film, som skulle på watchlisten. Men selve temaet og tilgangen til historien virkede ikke til at være så tiltalende, som mange andre af hans produktioner. Det var på sin vis også en rigtig konstatering, da Joy er noget helt særligt, men ikke helt og aldeles i samme liga som O. Russells normale filmkunst. Den har en meget langsommelig optakt, som desværre ikke sætter filmen afsted på de bedste præmisser, men O. Russells klassiske drejninger, dialoger og stærke roller vinder momentum halvvejs og sørger for, at historien afsluttes med et brag.

Atmosfæren og opbygningen af filmen er meget klassisk for instruktøren, og formår at åbne en visuelt interessant univers inden for både filmens egne rammer, men også baseret på virkelighedens præmisser. Der er stærk dynamisk drama hele vejen i gennem og O. Russell formår at gøre historien relaterbar, samtidig med at den virker så umuligt at tro på.

Filmen drives selvfølgelig af den stærke, kvindelige hovedrolle spillet af Jennifer Lawrence, og hun har tidligere vist sig fænomenal i samarbejde med instruktøren. Hun er et af de største trækplastre i filmen og sørger for, at den dynamiske dramatik når nye højder. Hun er skarp, betagende og ikke mindst i stand til at visualisere hele følelsesregisteret, og jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke ville have set filmen, hvis ikke hun havde været med i produktionen.

Selve historien er ganske interessant, og når først tempoet bliver indhentet halvvejs, forvandler filmen sig til en meget underholdende portrætfilm. Det kan dog ikke undgås at produktionen mangler lidt underholdningsværdi, da temaet i sig selv er en lidt indskrænket størrelse.

Samlet set er Joy en spændende produktion, som går i dybden med historien om en kvinde, jeg hidtil ikke havde hørt om. Filmen kommer sløvt fra start, men indhenter niveauet med en stærk Lawrence i topform og ikke mindst en finurlig fortællestil om en meget utrolig historie.
 
Joy UHD blu-ray anmeldelse

Dette er mit første anmeldereksemplar med den nye Ultra HD-skive, og jeg må indrømme, at kvaliteten går udover alle forventninger. Der er en skræmmende skarp detaljering på hele skærmen, og billedet for en uanet dybde, som 3D aldrig kan komme i nærheden af. Filmen er meget baseret på personer og interaktionerne i mellem, hvilket ikke giver meget frirum til at afprøve UHD-delen på de visuelle effekter – men den realistiske tilgang til filmen bliver fremhævet til perfektion. Omgivelserne, landskabet og bybilledet står krystalskarpt, og man kan tydeligt sige med sikkerhed, at UHD bliver fremtiden.

Lydmæssigt er filmen en lækker kombination af dialog og underlægningsmusik, som i montageform skaber en meget dynamisk fortælling i et lidt sløvt plot. Klipningen af lydsekvenserne skaber nogle meget dynamiske scenarier, hvor lyden er med til at danne den filmiske montage og desuden understrege den følelsesmæssige sindstilstand i øjeblikket. Der er en stærk symbiose mellem diskanten og bassen, så man på trods af en dialogdrevet film får nogle enormt velkomponerede lydsekvenser.
 

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet juni 2016.  

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser