Unfriended blu-ray anmeldelse

 
Unfriended blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Kristian Fuglsang

Unfriended blu-ray anmeldelse  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zone: A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 1 time og 23 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk + 18 andre sprog
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 22. februar 2016
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Gyser
Biograf premiere: Ikke vist i Danmark

Instruktør: Levan Gabriadze

Skuespiller:
Heather Sossaman som Laura
Matthew Bohrer som Matt
Courtney Halverson som Val
Shelley Hennig som Blaire
Moses Storm som Mitch
Will Peltz som Adam
Renee Olstead som Jess
Jacob Wysocki som Ken

Beskrivelse: 
Blaire og hendes kæreste Matt og resten af vennerne der alle sammen går på samme skole, de bruger al deres fritid foran computerskærmen. Den står både på Facebook, Twitter, Skype og Youtube mm. En hel almindelig aften bliver hurtigt til deres værste mareridt, da de bliver hjemsøgt af en tidligere veninde der ikke ønsker dem noget godt. Grunden til hele dette mareridt er at Blaire og hendes venner, har været med til at mobbe en pige ved navn Laura Barns og denne grove mobning endte ud med at hun begik selvmord. Hele mobningen og selvmordet blev filmet og lagt ud på Youtube så alle kunne følge med. Det er præcis et år siden Laura begik selvmord, og dette kommer Blaire og vennerne hurtigt til at mærke på den hårde og brutale måde.
 
Unfriended blu-ray anmeldelse 
 
Der er ingen tvivl om at Unfriended er rettet mod teenagere som målgruppe, men andre kan selvfølgelig også være med. Man skal bare lige vænne sig til at filmen kun foregår via webcams. Mobning er et stort problem som heldigvis er noget der tages seriøst, og her i Unfriended da tages der en anderledes tilgang til emnet. Filmen kunne efter min mening sagtens have været meget mere uhyggelig end den egentlig er. Der er da en enkelt scene som får det til at rykke lidt i kroppen som det skal gøre i gysere, men slet slet ikke som forventet. Det har selvfølgelig også noget at gøre med at det kun er computerskærmen vi ser på, så kan effekterne jo af gode grunde ikke være så gode som var det en film med alt til rådighed.

Det er forholdsvis ukendte skuespillere med i filmen. Laura der spilles af Heather Sossaman har medvirket i nogle enkelte afsnit af NCIS, og et par enkelte knap så kendte spillefilm. Val der spilles af Courtney Halverson har også spillet med i nogle spillefilm, men hun fik sit gennembrud i serien True Detective, så hende skal vi nok komme til at se en del mere til. Det er egentlig udmærkede præstationer de leverer da de virkelig lever sig ind i deres roller.

Unfriended er indspillet i found footage stilen, som i bund og grund er film som skuespillerne selv optager. Denne stil er bedst kendt i gyserfilm. Gyseren The Blair Witch Project fra 1999 var lavet på denne måde. Mange hoppede også i med begge ben og troede at det var sket i virkeligheden, da det var så realistisk filmet. Gyseren Paranormal Activity var også filmet på denne måde, og må da også sige at et håndholdt kamera, bare giver en mere klaustrofobisk oplevelse af filmen. Det kan dog også godt ødelægge en film, hvis det bliver for overdrevet med hurtige panoreringer gennem hele filmen.

Her i Unfriended er dette slet ikke et problem, for hele filmen er filmet direkte ind i hovedpersonens computerskærm. Derfra ses alt hvad der foregår i filmen og det hele udspiller sig i et kendt univers. Facebook, Skype, Youtube og iMessage som vi alle kender og det gør at filmen virker meget mere troværdig. Noget i filmen der irriterer grænseløst er at der er lyd på alt hvad de foretager sig. Hver gang Blaire sender eller modtager en iMessage eller anden besked så er der en lille lyd på. Det kan godt være det bare er sådan teenager verdenen nu engang er, men efter 30 minutter og 200 små sms lyde da havde jeg lyst til at slukke filmen. Filmen skal have ros for at være nyskabende på måden den er lavet på. Havde jeg været teenager havde filmen nok også fået en højere karakter, men forstår godt den røg udenom de danske biografer, det er den simpelthen for dårlig til.
 
Unfriended blu-ray anmeldelse
 
Det er svært at skrive om billedet på en film der konstant er optaget direkte på en computerskærm. Billedet der viser alle de åbne skærme er flotte og klare, men når de bruger Skype og facetime så bliver det hele en noget grumset affære. Det samme med de youtube videoer de lægger op, det virker som om der er brugt kamera udstyr fra 90'erne. Med nutidens Full HD og 4K kameraer og endda mobil telefoner med godt kamera i da virker det noget gammeldags at vi skal se på dette. Det gør selvfølgelig filmen det mere skræmmende, hvilket også er meningen, men det trækker ned i karakter.
 
Dialogen er klar og tydelig gennem hele filmen, selvfølgelig på nær de optagelser hvor billedet og lyden hakker i filmen, men det er jo meningen. Stort set hele filmen foregår i center højttaleren. Der er få scener hvor der kommer lidt lyd fra subben, det er stort set kun op til et mord at subben begynder at give lyd fra sig. Der er ikke noget negativt at sætte på lyden, men den er ekstrem kedelig at se i hjemmebiografen.
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet marts 2016.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser