Tomorrowland A world beyound blu-ray anmeldelse

 
Tomorrowland A world beyound blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Tomorrowland A world beyound blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave) 
Spilletid: 2 timer & 10 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 : Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk.
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.20:1 High Definition

Blu-ray udgivelsesdato: 8. oktober 2015
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Sci-fi
Biografpremiere: 21. maj 2015

Instruktør: Brad Bird
Manuskript: Damon Lindelof, Brad Bird & Jeff Jensen
Producer: B.la. Brad Bird, Debbi Bossi & Brigham Taylor
Fotograf: Claudio Miranda
Klip: Walter Murch & Craig Wood
Musik: Michael Giacchino
 
Skuespiller:
George Clooney som Frank Walker
Hugh Laurie som Nix
Britt Robertson som Casey Newton
Raffey Cassidy som Athena
 
Beskrivelse: 
Brad Bird er en instruktør, som man oftest forbinder med animationsprojekter såsom The Incredibles og Ratatouille, men for nyligt har han også prøvet kræfter med lidt mere menneskebaserede film – bl.a. den nye film, Tomorrowland, som kombinerer CGI-animationer og levende mennesker i et alternativt univers.

Tomorrowland A world beyound blu-ray anmeldelse
 
Filmen følger en ung dreng, som pludselig opdager en alternativ virkelighed, hvor verdens skarpeste hjerner mødes for at forbedre verden. Langsomt vikles han ind i eventyret, men noget går galt i processen. Mange år senere finder en ung spirende ingeniør-pige vejen til dette land, og ved hjælp af nogle robotter fra den alternative virkelighed, kan hun måske finde løsningen på et problem, der har været undervejs i flere år.

Først og fremmest skal filmen have ros for sit opfindsomme plot. Man bliver hele tiden overrasket og fortællingen sørger for en lække uforudsigelighed, som holder tilskueren klistret til skærmen hele vejen i gennem. Mange gange bliver det en smule teknisk, men da det er en Disney-produktion, får man kort efter en mere børnevenlig forklaring på detaljerne. Det er både godt og skidt for selve oplevelsen af filmen – det er positivt på det punkt, at instruktøren sørger for, at tilskueren har forstået konceptet, men det kvæler også lidt filmen professionalitet og gør den lidt for børnevenlig.

Denne børnevenlige effekt er desværre ikke noget at råbe hurra for, da man godt kunne ønske, at projektet havde nogle lidt andre omgivelser at udvikle sig på. Man havde forventet denne vinkling, så derfor skal den ikke sables ned på grund af dette, men man kan alligevel ane utallige muligheder for at gøre konceptet mere mørkt, mere dybdegående og ikke mindst mere originalt. George Clooney virker på mange punkter lidt malplaceret i dette univers, da det tydeligvis er børnene, som driver projektet fremad. Disse børneskuespillere gør det fortrinligt, og sørger også for at den yngste målgruppe fanges af konceptet med det samme. Det er dog bare lidt for pussenusset på mange punkter, da den ofte bygger et lækkert momentum op, men falder i fælden og gør det plat eller grinagtigt. Det fungerer også fint nok på visse punkter, men der kunne godt have været større fokus på at inddrage den voksne målgruppe.

Selve historiens originalitet er uden tvivl det punkt, som gør filmen seværdig – det leder opmærksomheden væk fra den lettere lemfældige Disney-censur, og sørger for med sit tekniske niveau at folk over 5-6-årsalderen godt vil følge med. Næstefter historien er effekterne nok den mest vindende faktor, men der er så mange effekter hele vejen i gennem, at det af og til bliver kunstigt. Situationerne, hvor der skiftes mellem de to universer er uhyre underholdende og gennemførte, men når rumskibe, bygninger og flyvende bevægelser kommer ind i fokus, så ser det for tegneserieagtigt ud. Det undrer man sig lidt over, da man har set så mange film for tiden, som formår at skabe langt bedre kreationer i CGI. Her virker det til at Brad Bird har ladet sig inspirere for meget af animationsverdenen, da den skifter meget i mellem virkelighed og tydelig fiktion.

Samlet set er Tomorrowland dog en underholdende film, som vinder sine point på nogle snedige plottwists og en god original historie hele vejen i gennem. Den når aldrig helt op i skyerne, da børnecensuren hæmmer filmen fra at skyde ud i atmosfæren, og man får derfor en film som lige med nød og næppe rager næsen op over den almene, trivielle fortælling.
 Tomorrowland A world beyound blu-ray anmeldelse
Visuelt er filmen ganske imponerende, men går alt for meget ind i et alternativt univers, hvor tingene efterhånden bliver for kunstige og urealistiske. Der er sat fokus på solid klipning, men folket i CGI-afdelingen har vist haft en lidt for travl dag, da man får nogle meget ’udstikkende’ effekter, som aldrig rigtig bliver integreret i et troværdigt univers. Dog er der stor fokus på kontraster, flotte farver og en gennemarbejdet billedside uden forstyrrelser.
 
Lyden er også en vindende faktor i filmen, da man hele tiden får en lækker, eventyrlig underlægningsmusik, som hjælper tilskueren med at fordøje de voldsomme billeder og storslåede fortællinger. Effekterne i den futuristiske våben og remedier er det største win på lydsiden, da man virkelig får en gennemarbejdet sci-fi-effekt på billedsiden, som gør universet mere troværdigt og underholdende. Samlet set en lydside i topklasse.
 
Her der mest af alt sat fokus på, hvordan universet er sat op og hvordan historierne er blevet udtænkt – derudover er der også fokus på, hvordan de castede personerne til rollen og hvor de fik inspiration til fokusset og konceptet. Samlet set en fin lille samling bonusguf.
 

Anmeldelse skrevet oktober 2015.

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser