Selma blu-ray anmeldelse

 
Selma blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Selma blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave) 
Spilletid: 1 time & 59 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 : Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.40:1 High Definition

Blu-ray udgivelsesdato: 23. juli 2015
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Drama

Instruktør: Ava DuVernay
Manuskript: Paul Webb
Producer: Nik Bower, Christian Colson, Ava DuVernay
Fotograf: Bradford Young
Klip: Spencer Averick
Musik: Jason Moran
 
Skuespiller:
David Oyelowo som Dr. Martin Luther King, JR.
Carmen Ejogo som Coretta Scott King
Jim France som Gunnar Jahn
Oprah Winfrey som Annie Lee Cooper
 
Beskrivelse: 
Historiske øjeblikke er ofte en vigtig genre på det store lærred, da man ikke blot har en mulighed for at ære fortiden, men også har muligheden for at trække nogle solide underholdningspoint ud af den realistiske faktor. Enten ser man f.eks. krigens grusomhed, eller ser en historisk begivenhed, som ændrede verden med glæde. Martin Luther King og hans kamp for retfærdighed til sorte indeholder både den negative og positive effekt, hvilket skaber en meget dynamisk fortælling. Jeg har kigget nærmere på den nyeste film om Dr. Kings kamp for de sorte – denne gang med henblik på hans ikoniske march i Selma, Alabama.

Selma blu-ray anmeldelse
 
Handlingen tager udgangspunkt i en etableret Martin Luther King, som allerede har fået sorte over hele nationen til at protestere mod den hvide overmagt. Nu er tiden kommet til at gøre op med tingene en gang for alle, og det skal foregå i sydstatsområdernes mest racistiske omgangskreds. Sammen med et utal af sorte følgere forsøger Dr. King at skabe retfærdighed for sit folk og overtale præsident Lyndon B. Johnson til at træde i aktion. 

Filmen fokuserer på en af de helt store elementer i Martin Luther Kings retfærdighedskampagne, da man virkelig ser kontrasten mellem de sorte frihedskæmpere og sydstatsområderne med deres frådende racister. Den skarpe kontrast er med til at sætte tingene i det rette perspektiv, og dertil får man også realiseringen af, at de er blevet overvåget og nedstemplet af mange elementer i samfundet. Filmen bliver under hvert historisk øjeblik opremset gennem en skriftlig transmission fra FBI-filer, hvilket ikke blot giver os de vigtigste pejlepunkter i historien, men også formår at understrege, hvor meget de sorte blev overvåget som samfundets forbrydere.

En af de mest vindende faktorer ved Selma er, at den formår at gengive nogle af de meget dybe, tragiske og selvretfærdige følelser, som opstod under Martin Luther Kings kamp – uden at blive for blødsøden eller amerikaniseret. Følelserne skærer helt ind til benet, og man bliver som tilskuer overbevist om deres ulykke uden at miste fokusset i en række blødsødne opstillinger. Man får et lidt mere menneskeligt og realistisk billede af Dr. King, da man efterhånden har stillet ham så højt oppe på en piedestal, at man ikke længere betragter ham som en ganske almindeligt menneske. Det formår filmen at gøre, og man får derved også et mere nærværende og intimt billede af helteskikkelsen.

Filmen mest vindende træk er det ufatteligt flotte billeder og vinkler som nærmest fortæller mere om den historiske sag end selve kerneelementerne og personernes egne dialoger. Man får både det overordnede overblik, men kommer også helt tæt ind i midten af den pulserende kamp om retfærdighed og ikke at bukke under for det enorme psykiske og fysiske pres. Filmen formår på mange måder at krydsklippe så hyppigt og så raffineret undervejs, at man hele tiden har fingeren på pulsen og får bygget et fænomentalt momentum op til de hektiske klimakspunkter i den historiske fortælling. Sammen med den visuelle klipning får man nogle skarpe, musikalske undertoner, som ikke blot indrammer stemningen og den historiske kontekst, men også værner om de sortes kultur og gospelmusikalske prædikener.

Samlet set er Selma en meget velfortalt film, som belyser den historiske sag på en gribende, barsk og meget realistisk måde. Man får ikke overøset en masse kvalmende ideologier og overdrevent følelsesmæssige aspekter, men i stedet en meget velfungerende struktur af historiske fakta, menneskelige træk og en kamp for retfærdighed i en verden uden sympati for de sorte. Selma er en af de bedste film om Martin Luther Kings kamp for de sortes rettigheder, og giver et meget fyldestgørende og skarpt indblik i datidens kamp i 60’erne.
 Selma blu-ray anmeldelse
Billedsiden er præget af nogle effektive vinkler, som virkelig formår at fremhæve ikke blot det politiske budskab, men også de følelsesmæssige voldsomheder, som opstod på begge sider af Dr. Kings march. Man får belyst det overordnede historieforløb, men filmen husker også de små vigtige detaljer i ansigterne, følelserne og omgivelsernes udtryk. Billedklipningen er knivskarp og filmen gør brug af nogle formidable kontraster i lysopsætningen – man får et tidsligt billede af hændelsen, men konceptet er også blevet frisket op med moderne klippeteknikker. Samlet set en billedside, der sidder lige i skabet.
 
Lyden er mest af alt præget af dialog, og her er der virkelig sat skarp fokus på ingen interferens på opsætningen og glasklar lyd hele vejen. Sammen dialogerne får man nogle smukke kultur- og gospelsange leveret til at sætte tilskueren i den rette stemning – denne dynamik mellem dialog og musik gør filmens tunge elementer så lette som en leg, og det er en fornøjelse at få ’the full experience’ fra alle fronter. Der er absolut ingen unødvendig støj eller ubalance i klipningen, og lydsiden fortjener også topkarakter på denne front.

Anmeldelse skrevet september 2015.

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser