Fifty Shades of Grey blu-ray anmeldelse

 
Fifty Shades of Grey blu-ray anmeldelse

Fifty Shades of Grey blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Fifty Shades of Grey blu-ray anmeldelse  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zone: A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 2 timer & 5 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1: Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 19. juni 2015
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Drama
Biograf premiere: 12. februar 2015.

Instruktør: Sam Tayloy-Johnson
Manuskript: Kelly Marcel & E. L. James
Producere: B.la. Jeb Brody, Dana Brunetti & Michael De Luca
Fotograf: Seamus McGarvey
Klip: Anne V. Coates, Lisa Gunning & Debra Neil-Fisher
Musik: Danny Elfman

Skuespiller:
Dakota Johnson som Anastasia Steele
Jamie Dornan som Christian Grey
Luke Grimes som Elliot Grey
Eloise Mumford som Kate

Beskrivelse: 
Tilbage I 2011 skrev forfatteren E. L. James en bog om det saftige forhold mellem den unge Anastasia Steele og den dominerende, bondage-favoriserende Christian Grey. Bogen solgte over 125 millioner kopier på verdensplan og er den bedst sælgende paperback-udgave nogensinde solgt i England. Populariteten har smittet af på det store lærred, og jeg har givet mig i kast med den filmiske udgave af det alternative, seksuelle forhold.
 
Fifty Shades of Grey blu-ray anmeldelse 
 
Den unge Anastasia Steele (Dakota Johnson) har fået til opgave at interviewe den famøse business-mand Christian Grey (Jamie Dornan). Der bliver dog ikke meget tid til overs til arbejdet, da deres blikke mødes og lysten til at smide kludene for alvor sparker ind. Mr. Grey har dog en lille hemmelighed – han har en forkærlighed for bondage og grænseoverskridende sex, hvilket den unge, uerfarne Anastasia langsomt vikles ind i. Filmen fokuserer på deres hektiske forhold og manglende balance mellem kærlighed og sex.

Ved første øjekast ligner filmen blot en lidt mere vovet udgave af Twilight med monotone replikker, forkvaklet skuespil og ikke mindst en masse uhyggeligt forudsigelige klicheer – og det bliver desværre blot værre, jo længere man kommer ind i handlingen. I forhold til hvor hypet filmen blev i sin biografperiode, så kan man ikke andet end at blive skuffet over udfaldet. Bogen skulle eftersigende være hadet af anmeldere, men elsket af husmødre med lyst til et pift i hverdagen – sådan virker filmen også, da dialogerne og selve handlingens udvikling er helt hen i vejret, men selve den seksuelle del skal nok få mange kvinder op af stolen.

Dog havde man virkelig forventet meget mere fokus på gråzonen af Mr. Greys alternative, seksuelle lyster. Selvom man sidder og ser på ’Unseen edition’, så er indholdet af seksuelle eskapader ufatteligt sparsomme. Størstedelen af filmen fokuserer blot på intetsigende dialoger og en langsommeligt kvælende optakt, som aldrig rigtig indfrier det nødvendige klimaks. Man sidder og ryster på hovedet gennem hele af filmen, og når man først så småt begynder at åbne op for den seksuelle odysse, så er det nærmest som at se en børnevenlig censureret omgang voksenunderholdning. I forhold til de detaljer, man har hørt fra bogen og rygterne, så er indholdet i filmen virkelig patetisk – konceptet BDSM kommer slet ikke til sin ret i denne film, og niveauet af ’ballade’ er holdt på et skræmmende minimum.

Replikkerne er tåkrummende og alt for overspillede, hvilket ikke blot gør filmen uhyre urealistisk, men også får konceptet til at miste sin gnist. Man kan simpelthen ikke tage et seriøst og sætte sig ind i det lumre univers, da filmen gang på gang snubler over sine egne klicheer og uundgåelige falliterklæringer på fortællefronten. Der er bare slet ikke nok drivkraft i projektet, og filmen bliver blot en utrolig simpel popcorns-underholdning, som skal lokke husmødre op af sofaen. Filmisk er projektet ikke noget at råbe hurra for, og selve den seksuelle del er en tand for overspillet og decideret mangelfuld. Samlet set er Fifty Shades of Grey en stor skuffelse, som ikke nærmer sig de potentielle muligheder, det specifikke og lumre koncept bærer præg af.
 
Fifty Shades of Grey blu-ray anmeldelse
 
På billedfronten er der lidt mere guf at hente, da selve filmen er ganske flot at se på. Der er kælet ekstra meget for detaljerne for at fremhæve den seksuelle spænding og ikke mindst skabe den tydelige forskel på Anastasia og Christian. Klipningen gør brug af nogle flotte farver og fine montager, hvilket gør det lidt nemmere at tygge sig i gennem de amatøragtige dialoger og langtrukne scenarier. Den visuelle del er nok den mest vindende faktor i filmen, da den alligevel formår at forføre tilskueren en smule. Det er dog ikke nok til at hive handlingsniveauet op på et seværdigt niveau, men billedsiden er samlet set ganske positiv.
 
Lydmæssigt er filmen ganske god, da den formår at bygge en solid stemning op med nogle lumre numre og ikke mindst en ørehængende dosis musikhits. Lyden er nærmest mere effektiv i at skabe en sexet stemning end selve karaktererne, og den lydmæssige klipning gør det nemmere at leve sig ind i universet. Filmen er meget præget af stilhed, dialoger og musikalske undertoner, og det fungerer faktisk fint i det sammenstrikkede lydmix. Dog bliver der visse gange smurt lidt for tykt på i forhold til stemningen, så man i sidste ende ser det som en komisk situation. Samlet set er ganske fin lydside.
 
Her finder vi en masse behind-the-scenes-klip, som går i dybden med, hvordan filmen blev en aktualitet og hvordan man laver en film med så seksuelt et emne. Her kommer man også tæt på skuespillerne og deres proces med filmen, samt har mulighed for at se nærmere på produktionen på alle punkter. Desuden kan man se en lille teaser til efterfølgeren, Fifty Shades Darker, som man kan ’glæde’ sig til. Samlet set en ganske fin portion bonusguf.
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet juli 2015.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser