Convoy blu-ray anmeldelse

 
Convoy blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Convoy blu-ray anmeldelse  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zone: A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 1 time & 51 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1: Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.35:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 17. april 2015
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Drama
Biograf premiere: 26. januar 1979.

Instruktør: Sam Peckinpah
Manuskript: Bill L. Norton & Bill Fries
Producere: B.la. Michael Deeley, Robert M. Sherman & Barry Spikings.
Fotograf: Harry Stradling Jr.
Klip: Garth Craven & John Wright
Musik: Chip Davis.

Skuespiller:
Kris Kristofferson som Rubber Duck
Ali MacGraw som Melissa
Ernest Borgnine som Cottonmouth
Burt Young som Love Machine

Beskrivelse: 
Da musikeren Bill Fries aka. C.W. McCall i 1975 kom på markedet med hitsangen ’Convoy’ fik sangens tekst og countrystemning så stor en popularitet, at den i 1978 blev indspillet til en reel film. Denne gamle kultfilm er blevet udgivet på Blu-ray og jeg har kigget nærmere på, hvorvidt den stadig fungerer over 30 år senere.
 
Convoy blu-ray anmeldelse 
 
En flok truckere kører rundt på de amerikanske landeveje og nyder deres tilværelse og sammenholdet i de store lastbiler. Da en sadistisk politibetjent konstant bliver ved med at chikanere dem, beslutter de sig i sidste ende at bekæmpe overmagten – en beskeden flok på seks lastbiler bevæger sig ud på landevejen, men langsomt danner de en endeløs lang konvoj af lastbiler, som demonstrerer mod samfundets behandling af lastbilchauffører.

Man kan tydeligt se, hvorfor filmen har fået sin kultstatus, da den virkelig er indbegrebet af 70’erne og datidens frisindede indstilling til livet og samfundet. Stilen er ikonisk og selve opbygningen i filmen sætter stor fokus på bad-ass-attituder frem for reelt, velfungerende skuespil. Det giver filmen en særdeles god charme, men dog ikke ligefrem den største underholdningskilde. Den bevæger sig i et meget monotont handlingsforløb, hvor selve stilen og atmosfæren bliver det bærende element i filmen – man skal ikke forvente storslåede skuespillerpræstationer eller spændende plottwists, men i stedet en hyggelig køretur på en varm sommerdag i Amerika.

Kris Kristofferson spiller hovedrollen i filmen, og er en skuespiller, som er indbegrebet af coolness. Filmen ligger godt placeret i hans velmarksdage, og han havde uden tvivl smeltet utallige pigehjerter som den benhårde, kølige lastbilchauffør. Sammen med en række andre lastbilchauffører udgør de den amerikanske faktor i filmen, som bliver en meget afslappet tilgang til livet og masser af hårde jokes – her kan bl.a. nævnes Burt Young fra Rocky (1976), som formår at give det helt rette billede af den klassiske kultur blandt lastbilchauffører. Filmen er generelt gennemsyret af amerikanske værdier, og filmen bliver derfor også lidt en irriterende patriotisk hentydning op til flere gange i løbet af handlingen.

Dog skal filmen have kæmpe ros for sin visuelle side, som virkelig er forud for sin tid – lastbilerne involveres i utallige, vanvittige stunts i løbet af hele handlingen og på trods af, at der faktisk ikke sker særligt meget i filmen, så formår den at holde tempoet højt. Der er sat ekstra meget fokus på filmens intense bevægelser på vejen, og på trods af handlingens moralske undertoner, så fungerer den ganske godt som en actionfilm.

Filmen er samlet set en sindstilstand fra 70’erne, som med tiden har fået en mindre kultstatus blandt filmelskere – den rummer klassisk 70’er-mentalitet, fede biler, vilde stunts og en masse mandehørm.
 
Convoy blu-ray anmeldelse
 
Selve filmen er blevet nyrestaureret og udgivet på HD-kvalitet på første gang, hvilket tydeligt kan ses på mange af filmens scener. Den rummer selvfølgelig stadigvæk den uundgåelige grumsede struktur på billedsiden, som understreger datidens gamle filmteknikker – det tilfører dog en nødvendig charme til filmen, og man overraskes over, hvor gode detaljerne er blevet fremhævet på Blu-ray-udgaven. Ansigterne, omgivelserne og landevejen har fået et face-lift, og hele filmen ser bragende godt ud – samlet set en solid restaurering af den visuelle del.
 
Lydsiden er meget præget af datidens lydteknikker, hvilket ikke ligefrem giver den mest stabile udvikling i lydmønsteret. Dialogerne er ofte meget varierende i volumen, hvilket giver et lidt urealistisk billede af filmens handling – dog er filmen gennemsyret af en række solide, instrumentale fortolkninger af sangen ’Convoy’, som skaber den nødvendige intensitet i filmen. Effektmæssigt fungerer lydsiden helt eminent, og giver en realistisk lyd af bilernes heftige bevægelser over landevejen – samlet set en nogenlunde lydside.
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet juni 2015.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser