Exodus: Gods and Kings 3D blu-ray anmeldelse

 
Exodus: Gods and Kings 3D blu-ray anmeldelse

Exodus: Gods and Kings 3D blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Exodus: Gods and Kings 3D blu-ray anmeldelse  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Zone A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 30 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 7.1 English
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk.
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 7. maj 2015
Distributør: FOX-Paramount
Antal disk: 3  = 2 x Blu-ray + 3D blu-ray

Genre: Action,/ Drama.
Biograf premiere: 25. december 2014

Instruktør: Ridley Scott
Manuskript: Adam Cooper, Bill Collage, Jeffrey Caine og Steven Zaillan
Producere: bl.a. Ridley Scott, Peter Chernin og Mark Huffam.
Fotograf: Dariusz Wolski
Klip: Billy Rich
Musik: Alberto Iglesias
 
Skuespiller:
Christian Bale som Moses
Joel Edgerton som Ramses
John Turturro som Seti
Aaron Paul som Joshua
Ben Kingsley som Nun

Beskrivelse: 
Ridley Scott er ofte et navn, man associerer til nogle af de største instruktører gennem tiden. Han har leveret storfilm såsom Alien (1979), Blade Runner (1982)og Gladiator (2000). Det er virker dog som om, at han for tiden har svært ved at falde tilbage i sin mesterlige instruktørstol, da hans seneste film The Counselor blev en kæmpe fiasko. Nu har han prøvet kræfter med en visuel bibelfortælling, og spørgsmålet er så – kan det ændre hans nuværende ustabilitet på markedet?
 
Exodus: Gods and Kings 3D blu-ray anmeldelse
 
Filmen følger den klassiske fortælling om jøden Moses, som vokser op blandt egyptere. Han blev som barn skjult i en sivkurv og sendt ned langs Nilen i håb om, at det egyptiske folk ville tage sig af ham, da jøder på dette tidspunkt blev set som en pest. Som voksen krydser han klinger med sin papbror Ramses, der bliver offer for grådighed i sin plads på Faraos trone. Moses må bekæmpe det, som før blev kaldt hans familie, og dermed omfavne hans nye familie – israelitterne.

Handlingen følger det samme mønster som bibelfortællingen, og det er både godt og skidt. Det er uden tvivl den flotteste ’liveaction’-fortælling af den klassiske historie, og det skal skaberne have stor ros for. Den brager henover skærmen med en fornem visuel stil, som fremhæver nogle af de vigtigste aspekter af historien med elegance og storslåenhed. Filmen leverer nogle af de mest realistiske og bjergtagende kampsekvenser mellem krigsfolk i oldtiden siden Gladiator, og der kan man tydeligt se Ridley Scotts talentfulde overblik. Desværre holder fortællingen i sig selv for meget til den originale historie, og byder derfor ikke ind med noget nyt eller anderledes tilgang til historien. Hvis man bare genfortæller historien, så er der ikke meget underholdende i projektet. Man har brug for noget nyt eller et anderledes perspektiv for at kunne videreudvikle en historie fra bog til lærred. Det finder man desværre ikke i denne film.

Dog er der nyt på tapetet i forhold til skuespillet, som brager i gennem med solide præstationer. Christian Bale er ganske fremragende i rollen som den hårdt ramte Moses, men man kunne godt bruge lidt mere dybde og indlevelse i sin karakter. Det skyldes uden tvivl, at man nok ikke havde forventet Bale i denne rolle, men i forhold til restriktionerne i hans karakter formår han at give et solidt billede af bibelskikkelsen. Joel Edgerton er også en af de mere fremtrædende figurer i fortællingen, da hans modbydelige portræt af den egoistiske Ramses kommer fornemt frem i lyset. Visuelt set er 3D-effekten ikke nødvendig, men en meget god måde at skabe dybde i den flotte billedstruktur.

Det er i og for sig en ganske underholdende og let nyfortolkning af historien, men det er ikke altid på den positive side. Man skal ikke forvente et hæsblæsende, overvældende plot eller rige karaktertræk, men mere en af de bedre visuelle fortællinger om Moses og hans folk. Den besidder nogle ret gode elementer af de syv plager, men glemmer meget af den fantastiske historie om Moses og hans evne til at skille vandene. Måske har Ridley Scott forsøgt at gøre karaktererne mere jordnære og realistiske, men det er lidt en skam til så prangende og pompøs en fortælling. Samlet set er Exodus: Gods and Kings en film over middel, som kommer på banen med den klassiske bibelfortælling i nye omgivelser på godt og ondt.
 
Exodus: Gods and Kings 3D blu-ray anmeldelse

Billedet fungerer som en helt igennem fantastisk effekt på filmen hele vejen i gennem, og formår at hive handlingens sløvhed mere ind i kampen. De realistiske optagelser og de hastige kameraskift i de pulserende øjeblikke bliver fornemt leveret gennem denne knivskarpe og detaljerige billedside. De til tider mørke og grynede optagelser giver desuden mere dybde i billedet og et mere karismatisk præg på den bibelske fortælling. . Billedsiden er med til at skabe den rette atmosfære omkring oldtidens Egypten og de farverige kulturer, hvilket giver filmen en langt større indlevelse i omstændighederne for seeren. Samlet set en billedside i topklasse.
 
Filmen svinger meget mellem dialog og heftig action, og da lydsiden er meget omfattende og ikke mindst uhyre gennemarbejdet, passer lyden ret godt til resten af produktionen. Den har knap så storslåede lydeffekter på menuen og det er lidt en skam i forhold til det overvældende plot – dog er den smukke underlægningsmusik helt i gennem fantastisk og god til at skabe en stemning. Man overraskes nærmest hver gang over, hvor rent og støjfrit et HD-lydspor faktisk er, og det er en sand fornøjelse at lytte til de gennemarbejdede toner og redigeringer. Samlet set en solid lydside med gode redigeringer.
 
Bonussektionen bugner med fantastisk materiale – alt fra behind-the-scenes-optagelser til utallige dybdegående klip af selve produktionen og tilblivelsen af ideerne bag. Man får et knivskarpt indblik i processen fra idé til virkelighed, og her er der virkelig kælet for detaljerne. Man kan få flere timer til at gå med det solide bonusmateriale, og det fortjener uden tvivl topkarakter.
 

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet maj 2015.  

Tilbage til 3D Blu-ray anmeldelser eller Blu-ray anmeldelser