Fury blu-ray anmeldelse

 
Fury blu-ray anmeldelse

Fury blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Fury blu-ray anmeldelse  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zone: A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 2 timer & 14 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1 English
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk, Spansk, Italiensk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 20. februar 2015
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1

Genre: Action / Krig / Drama
 
Biograf premiere: 13. november 2014.

Instruktør: David Ayer
Manuskript: David Ayer
Producere: B.la. David Ayer, Bill Block og Jeremy Johns
Fotograf: Roman Vasyanov
Klip: Jay Cassidy og Dody Dorn
Musik: Steven Price

Skuespiller:
Brad Pitt som Wardaddy
Logan Lerman som Norman
Shia Labeouf som Bible
Michael Peña som Gordo
Jon Bernthal som Coon-Ass

Beskrivelse: 
Krigsfilm har bestemt ikke været en mangelvare på markedet, og det sætter jeg pris på. Utallige krigsfilm gennem tiden har været skruet helt eminent sammen, og den vanvittige tematik omkring krigens grusomheder giver grobund for utallige småhistorier. Denne gang har den unge instruktør David Ayer taget hånd om en historie fra virkelighedens tankpatruljer i kampens hede under 2. verdenskrig.
 
Fury blu-ray anmeldelse
 
Det første som springer i øjnene i Fury er den utroligt flotte, tidslige scenografi, da den giver et troværdigt billede af de værste dage i 2. verdenskrig. Den leverer en utrolig realistisk tilgang til tiden under krigen, men formår alligevel at skabe nogle betyngede kontraster, som gør det hele mere mørkt for den symbolske værdi. Visuelt er filmen ganske imponerende og formår at give nogle vanvittigt velskabte billedkomponeringer under og efter kampens hede. Man skal dog lige vænne sig til skudeffekterne, da de af og til virker en smule sci-fi-agtige – men krigskampene kan bestemt ikke kritiseres.

Filmen er præget af ganske overbevisende skuespil – man kan se forskellen på gruppens garvede krigseksperter, som med deres øjne afslører, at de har set forfærdelige ting, mens den nye grønskolling slet ikke er ’med på moden’. Det betyder også meget, at filmen rummer et stærkt ensemble af bad-ass-skuespillere, som på hver deres unikke måde bidrager til mandefællesskabet og den hektiske situation. Sammen med billederne formår de at skabe en flot følelsesladet billeddannelse af de forfærdelige konsekvenser ved krig. Filmen understreger den nødvendige bromance under krigen, og man beundrer deres sammenhold – den er dog som forventet også lidt for amerikansk af og til, hvor patriotismen lige bliver skruet op på et lidt for højt blus.

Udover det formår filmen at give et billede af det meget moralsk fordærvede verdensbillede, som dominerer sindet hos de unge soldater i en krig – med få virkemidler formår handlingen at illustrere, hvordan sindet kan korrumperes af had, fortvivlelse eller blot savn til en stabil verden. Brat Pitt er en helvede karl i dette univers og formår både at være en iskold dræber, men samtidig et helt almindeligt menneske ramt af frygt og skrøbelighed. Shia Labeouf overrasker med sin evne til at vise hjerteskærende skuespil og Logan Lerman er pludselig blevet voksen - og det klæder ham!

Historier fra en tankpatruljes synspunkt har vi ikke rigtig set før, hvilket skyder en masse nyt energi ind i filmverdenens afbildninger af 2. verdenskrig. Den formår også at være nytænkende på andre måder, da den ikke kun fokuserer på slagmarken, men også kigger på de små øjeblikke, som foregår under krigen – krigens pauser hos de lokale giver et meget belærende indblik i kultur, menneskelige sider og ikke mindst krigens op- og nedture. Specielt en fed scene, hvor der nærmest er et lille civiliseret øjeblik i krigens kamp, men som hurtigt bliver spoleret af gale soldater under deres befrielse af den tyske, lokale by. Selve filmen er også præget af nogle vanvittigt fede ’ødelagte’ byer, hvor man virkelig har kastet penge efter scenografen for at skabe et fantastisk veludviklet univers.

Man frygter lidt fra starten af, at filmen blot viser den sikre krigshistorie med eksplosioner, drengerøve og masser af blod, men den formår at bygge videre og skabe et fantastisk stykke drama med et intimt univers hos de forskellige karakterer. Samlet set er Fury imponerende og ganske underholdende, og kan varmt anbefales både til fans af krigsfilm og Brad Pitt-film.
 
Fury blu-ray anmeldelse
 
Visuelt er filmen utrolig stærk og formår at skabe den nødvendige atmosfære omkring soldaterne, så tilskueren bliver overbevist. Detaljerne er knivskarpe på alle fronter og skuespillernes udseende fremstår overvældende klart i kontrast til omgivelserne. Taget i betragtning af alle de hektiske ting, der sker i løbet af handlingen, formår den visuelle side at bevare overblikket og lave en betagende flot film. Der er absolut intet negativt at sige om billedredigeringen, da klipningen booster dynamikken og spæder til med endnu flere fede elementer i filmen – uden tvivl topkarakter!
 
Det kommer nok heller ikke som nogen overraskelse, at lydsiden lever op til den i forvejen høje standard. Lyden leveres gennem et engelsk DTS-HD Master Audio 5.1 lydspor og surroundsound-systemet kommer for alvor på overarbejde med denne gennemførte kvalitet. Hele oplevelsen bliver langt mere intens i hjemmebiografen, og diskanten skaber masser af lyde i baghøjttalerne, så man føler, at det foregår lige om ørene på sig selv. Bassen drøner af sted fra subwooferen i en hæsblæsende fart, og sætter for alvor prikken over i’et på den i forvejen fantastiske filmoplevelse. Effekterne bliver langt mere voldsomme og underholdende gennem den nøje koreograferede lydkoordinering, som stemmer fuldstændig overens med den visuelle del. Lydsiden fortjener også topkarakter!
 
Her finder man over 50 minutters spændende fraklip og slettede scener, samt et interessant dokumentarklip, som går i dybden med skuespillernes karakterer overfor de virkelige personer. Derudover kommer man indenfor i en rigtig tank af samme kaliber som den i filmen – bonusområdet bugner af spændende elementer fra produktionen, og den formår virkelig at give et ekstra skud underholdning på udgivelsen.
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet februar 2015.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser