Northern Soul blu-ray anmeldelse

 
Northern Soul blu-ray anmeldelse

Northern Soul blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Steffen Schiller

Northern Soul blu-ray anmeldelse  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zone: A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 1 time & 41 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1 English
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk + 3 andre
Aspect Ration: 1.85:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 30. januar 2015
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1

Genre: Drama/musik
 
Instruktør: Elaine Constantine
Manuskript: Elaine Constantine
Producere: B.la, Ed Crozier, Julian Gleek, Alan Graves
Fotograf: Simon Tindall
Klip: Stephen Haren

Skuespiller:
Steve Coogan som Mr. Banks
Antonia Thomas som Angela
Christian McKay som Dad
James Lance som Ray Henderson
Elliot James Langridge som John Clark
Ricky Tomlinson som Grandad

Beskrivelse: 
"Northern Soul" er historien om ungdomskulturen i 1970’erne, der ændrede en hel generation. To unge mænd, Matt (Josh Whitehouse)og John (Elliot James Langridge), stiller sig ikke tilfredse med udsigten til en stille tilværelse i en lille by med samlebåndsarbejde på den lokale fabrik, men drømmer i stedet om at tage til USA for at finde sjældne plader og blive de bedste DJ’s på Northern Soul scenen hjemme i Storbritannien.
Deres færden i undergrundsmiljøet bliver præget af jalousi, vold og stofmisbrug, og venskabet presses til det yderste. Dyk ned i Northern Soul og mærk musikken.
 
Northern Soul blu-ray anmeldelse
 
I starten af 70’erne bredte et fænomenet Northern Soul sig i de britiske ungdomskredse i det nordlige England, Skotland, Wales og Midlands. Det var en form for livsstil, hvor man lyttede og dansede til soulmusik importeret fra USA. De unge, som kom på de klubber, hvor Northern Soul var hot, udviklede deres egen helt specielle dansestil. De hotte DJ’s, som kunne få fat i de rigtige og sjældne soulplader fra USA’s små pladeselskaber, som for eksempel Ric-Tic og Golden World Records, havde kronede dage og var som guder for de største fans af denne soul feber.

I filmen følger man John, som er en almindelig ung mand, der ikke rigtig føler sig hjemme i skolen eller i familiens skød. Han møder den lidt ældre Matt og får et indblik i dennes meget anderledes verden, som primært består af fester på det lokale dansested og hans store interesse for tressernes soulmusik fra USA. De to unge mænd kaster sig ud i drømmen, om at blive de næste hotte DJ’s indenfor Northren Soul undergrundbevægelsen. Et miljø som flyder med narko og vilde unge, som fester igennem natten lang, weekend efter weekend.

Dette ”Coming of age” drama er en historie om Johns brud med det traditionelle britiske familieliv med hus, bil og fast arbejde fra otte til fire. Dette liv vender John ryggen til, for at forfølge en drøm, som Matts tilværelse tænder i ham. De to venner har en fælles drøm om at føre Northren Soul bevægelsen endnu længere end den allerede er. Der er flere historier i filmen og en af dem er Johns forvandling som menneske. Hans venskab med Matt og interessen i den ældre Angela fra bussen, som han dårligt tør tale med. Det er også historien om det barske, men sorgløse liv, som nogle af hans nye venner lever, når de sælger deres narko i og omkring de populære danseklubber, samtidig med, at de fester som om natten aldrig slutter.

Filmen giver et interessant bud på, hvordan undergrundsklubmiljøet har været i starten af 70’erne. Der er en følelse af Lev stærkt - dø ung under hele filmen, mens man følger John og Matt i deres kamp for at blive de næste store DJ’s. Dansehallerne fyldes af unge mennesker, som alle kommer for at dyrke deres fællesskab sammen, langt væk fra deres forældre og de ”normale” musiksteder. Det meste af filmen foregår i klubmiljøet, som det er lykkedes instruktørdebutanten, Elaine Constantine, at skabe et meget troværdigt billede af. Det dystre område, hvor klubberne har til huse, ser nedslidt ud og giver en fantastisk stemning, hvor de danseglade drenge og piger blander sig med den lidt hårdere kerne af Northren Soul tilhængere, som er dem, der står for piller og andre kemiske nydelser.

Vennerne Matt og John spilles overbevisende og man fatter sympati for dem begge på deres rejse mod berømmelse som DJ’s. Jeg kunne sagtens forstå, hvorfor John hellere ville forfølge sin drøm om en DJ-karriere , end at gro fast i job på en lokal kagefabrik. Det er et stærkt signal at sende til sine omgivelser, når man vælger en vej, der ligger så langt fra datidens normale jobvalg.

Jeg synes rigtig godt om ”Northren Soul”, fordi filmens hovedpersoner kaster sig ud i en drøm, som datidens normale mennesker rystede på hovedet af. Jeg er begejstret over den fuldendte 70’er stil og den fede soulmusik, som danner rammen om Johns livshistorie og samtidig historien om en trend, der for alvor gav liv til danseklubberne og banede vejen for disco og diskotekerne. En god menneskehistorie og en rigtig god film om et fænomen, der ændrede de unges måder at slå sig løs på dansegulvet.
 
Northern Soul blu-ray anmeldelse
 
Filmen er skudt i 1080p, High-Definition Widescreen 1.85.1. Farverne er afdæmpede og rigtig mange scener er aftenscener uden ret meget lys. Filmen fremstår skarpt og tydeligt, med undtagelse af nogle få scener, hvor kameraføringen er med til at gøre billedet en smule utydeligt.
 
På lydsiden finder vi et engelsk DTS-HD Master Audio 5.1 lydspor, som giver en tydelig og fyldig lyd igennem hele filmen. Dialogerne er klare og tydelige, selvom der bliver spillet høj musik. Der er også en herlig dybde i soul musikken, som specielt i en scene overrasker med en morsom oplevelse.
 
- Bonus: Making of.

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet februar 2015.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser