Snehvide og de syv små dværge blu-ray anmeldelse

 
Snehvide og de syv små dværge blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Steffen Schiller

Snehvide og de syv små dværge blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave) 
Spilletid: 1 time & 20 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 7,1 : Engelsk
Dolby Digital 5.1: Dansk, norsk, svensk, finsk, islandsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk. Engelsk, Islandsk 
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 4:3High Definition

Blu-ray udgivelsesdato: 22. januar 2015.
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Animation

Instruktør: B.la. William Cottrell, David Hand, Wilfred Jackson
Manuskript: B.la Jacob Grimm, Wilhelm Grimm
Producer: Walt Disney
Musik: B.la. Frank Churchill, Leigh Harline, Paul J. Smith
 
Beskrivelse: 
Den smukke og godhjertede prinsesse Snehvide elskes af alle i sit kongerige, undtagen den onde stedmoder, Dronningen. Da det magiske spejl en dag udser Snehvide til den smukkeste i landet, bliver dronningen rasende og beordrer at Snehvide slås ihjel. Snehvide flygter ind i skoven, hvor hun møder de syv små dværge: Brille, Gnavpot, Flovmand, Lystig, Søvnig, Prosit og Dumpe, der tager sig af hende. Men da Dronningen finder ud af at Snehvide stadig lever, udtænker hun en ondskabsfuld plan for én gang for alle at slippe af med hende.

Snehvide og de syv små dværge er Disneys første tegnefilm i spillefilmslængde, og et mesterværk der modtog en speciel æres Oscar i 1939. Dette eventyr over alle eventyr indeholder alt: spænding, dramatik, glæde og kærlighed. Og den er et ”must” i enhver klassikersamling.
 
Snehvide og de syv små dværge blu-ray anmeldelse
 
Snehvide og de 7 små dværge er en af de tidløse klassikere, som rigtig mange mennesker har set i deres liv, siden premieren i 1937. Jeg har aldrig set filmen i hele sin længde, før jeg modtog den til anmeldelse. Derfor har jeg kun et lille nostalgisk øjeblik fra filmen, nemlig scenen fra dværgenes hytte med fællessang og glad musik, kaldet ”En tosset sang”. Den scene som de fleste af os har set i dansk tv’s Disneys juleshow op til flere gange. Snehvide og de 7 små dværge er meget mere end den korte scene, som Jesper Fårekylling så stolt viser frem i det gamle juleshow.

Walt Disney og hans tegnere satsede hele butikken, da de gik i gang med at lave denne klassiker. Baseret på brødrene Grimms eventyr, fik man tegnet historien om den unge prinsesse, der på grund af sin misundelige og forfængelige stedmoder, måtte flygte ud i den dybe skov, og dermed møder de sky dværge. Disneys eventyr er fyldt med glade sange og stemningsfyldt musik, som understreger eventyrets gode sider i bedste musicalstil. Derimod bliver filmens onde elementer repræsenteret i dystre farver og uhyggelige toner. Et udmærket eksempel på det, er da det går op for Snehvide, at dronningen vil skille sig af med hende. Da forvandles skoven til et mareridt, hvor den unge prinsesse føler sig helt fortabt. Der er simpelthen alle de elementer til stede, som man forventer af et eventyr. Den onde dronning, magi, prinsen på den hvide hest, kærlighed, uventede venskaber og lykkelige slutninger.

Historien i Snehvide og de 7 små dværge er lige til at gå til og har ligesom andre Disney historie lidt morale undervejs, så som at være god mod andre og hjælpe andre i fare. Det er ikke noget, der kommer til at dominere historien undervejs, selvom det er ganske tydeligt for det voksne øje. Fokus er på børnenes eventyr og heldigvis for det, da eventyret er skabt til dem. Der er i øvrigt en del voldelige episoder i løbet af filmen, som ganske vist ikke alle er vist, men ikke desto mindre indirekte bliver fortalt. Her tænker jeg blandt andet på den onde dronnings skæbne. Historie og plot hænger godt sammen og man er ikke i tvivl om, hvor historien er på vej hen undervejs. Walt Disney har sit publikum i hånden hele vejen fra start til slut og man bliver aldrig i tvivl om handlingen.

Det er imponerende at se en tegnefilm med så mange år på bagen, i en tid hvor næsten alt bliver lavet på computere. De gamle streger formår stadig at overraske, men handlingen er en lidt anden sag. Mange vil sikkert få en nostalgisk rejse tilbage til deres barndom, når de sætter sig ned for at se filmen og der er nok også en del, som nyder at se deres børn opleve Snehvide og de 7 små dværge. Når man, som jeg, ikke har set filmen før og mangler nogle børn som testpublikum, så er der ikke noget at hente fra nostalgien eller de små poders glæde, når dværgene indfinder sig på skærmen. Selvom jeg synes filmen er et flot tegnet håndværk, så må jeg også indrømme, at jeg fandt den en smule kedelig og det trækker lidt ned i bedømmelsen. Det er en teknisk flot film, alderen taget i betragtning, om end der er en del scener undervejs, hvor restaureringen ser ud til at være gået ud over tegningernes detaljer fra originalen materialet. Jeg lagde flere gange mærke til slørede scener under filmen og det blev jeg lidt ærgerlig over, fordi noget af tegningernes charme forsvinder i de slørede scener.

Snehvide og De 7 Små Dværge er et flot stykke håndværk, som bør være et must i enhver børnefamilies filmsamling. Det store udvalg i genren gør dog, at man ikke bør vente alt for lang tid med at vise børnene filmen, hvis man vil undgå, at de finder den uinteressant. Udmærket underholdning for børn omkring de 6-8 år og deres forældre. Desværre gjorde filmens historie ikke rigtig noget for mig, men tegnernes kunstneriske arbejde gav mig trods alt en god oplevelse, som mindede mig om, hvor fuldlængde tegnefilm havde sin start.
 Snehvide og de syv små dværge blu-ray anmeldelse
Filmen er i 1080p HD og i 4:3 format, som bevarer filmens originalitet. Det er imponerende at se, hvor flot Snehvide og De 7 Små Dværge er på Blu-ray. Når man tænker på, at filmen har 78 år på bagen, så overrasker den positivt med sine flotte animerede tegninger og farverige baggrunde. Der er virkelig tale om et imponerende stykke arbejde fra tegnerne bag filmen og de originale farver fremstår flot på tv-skærmen. Man kan naturligvis godt se, at Disney har prøvet at restaurere filmen nænsomt, men desværre ser det ud til at digitaliseringen er gået lidt udover detaljegraden i en del af scenerne. Jeg oplevede flere gange at filmen blev en smule sløret, med det resultat at tegningernes detaljer blev lidt udvaskede og det synes jeg er brandærgerligt, når man nu har sat sig for at føre Disneys første eventyrfilm over på Blu-ray.
 
På lydsiden ligger et DTS-HD 7.1 Master Audio lydspor med de amerikanske skuespilleres stemmer og et Dolby Digital 5.1 lydspor med de danske og øvrige nordiske stemmer. Lyden er klar og tydelig, som man må forvente af en film i denne genre. Musikken og lydeffekterne er nogle af drivkræfterne, som giver tegnefilmen liv og karakter. Jeg synes rigtig godt om det engelske lydspor og var imponeret over timingen mellem stemmerne og figurernes ansigtsmimik. Det danske lydspor var egentlig også fint nok, men det ville ikke have gjort noget, hvis man have indspillet det med et hold moderne danske skuespillere, nu hvor man alligevel friskede Snehvide og De 7 Små Dværge op til Blu-ray-udgivelsen.

- Bag Kulisserne: Snehvide vender tilbage.
- Slettede scener.
- Musikvideo.
- Spil: Lille spejl på væggen der.
- Spil: Hvad ser du?
- Spil: Juvel Virvar.
- Kommentarlydspor.

Anmeldelse skrevet februar 2015.

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser