American Horror Story: Coven sæson 3 dvd anmeldelse

 
American Horror Story: Coven sæson 3 dvd anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

American Horror Story: Coven sæson 3 dvd anmeldelse
 
Tid: 594 minutter
Lyd: Dolby Digital 5.1 English
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 1.78:1

Udgivelsesdato: 8. januar 2014
Distributør: FOX-Paramount
Antal disk: 4  = dvd
 
Genre: drama/gyser
 
Skuespiller:
Evan Peters som Jimmy Darling
Jessica Lange somElsa Mars
Sarah Paulson som Bette Tattler
Frances Conroy som Gloria Mott
Denis O'Hare som Spalding

Beskrivelse: 
Gyserserier er bestemt ikke noget, man har set alt for meget til i de seneste år. Derfor var det forfriskende nyt at se en serie som American Horror Story blomstre op i 2011, da den virkelig ramte sømmet på hovedet og skabte en unik oplevelse udover det sædvanlige. Gyserfilm har der været rigeligt af, men serieformen skaber helt nye muligheder for at udforske kompleksiteten af begrebet horror. Første sæson udspillede sig i et hjemsøgt hus, anden sæson foregik på et sindssygehospital og nu er tiden kommet til den tredje sæson i rækken – denne gang i en heksestamme.
 
American Horror Story: Coven sæson 3 dvd anmeldelse
 
Sæsonen følger en flok hekse, som forsøger at overleve med deres evner i en verden, der ikke er forberedt på mennesker med overnaturlige evner. En ung kvinde opdager bl.a., at hun slår mænd ihjel under sex, en anden opdager sine evner til at flytte ting med tankerne og gældende for alle disse unge kvinder er, at de skiller sig ud fra mængden. De bliver derfor sendt til heksestammen ledt af den modbydelige Fiona (Jessica Lange), som skal lære dem at tøjle deres kræfter – men misundelse, splid og kærlighed påvirker stammen og inden længe udbryder kaos i et hektisk plot af vodoo-magi, spøgelser,Frankenstein-kroppe og dæmonisme.

Selve sæsonen kommer på banen med et meget nytænkende plot og skaber en utrolig filosofisk og symbolsk forståelse for, hvordan kvinden kan ses som en heks. Der er både feministiske undertoner og generelle horror-elementer i kvindens magt over manden. Sæsonen er som i de forrige udgivelser ganske veludført og rummer nogle fantastiske scenografier og optageteknikker – kameravinklerne er helt fænomenale, og de dystre omgivelser sammenflettet med de mystificerede nuancer skaber de nødvendige omgivelser for seriens grundlæggende uhygge. Der er bestemt sat meget mere fokus på blod, makabre aspekter og ikke mindst en masse fokus på mennesket i sin værste og mest modbydelige afskygning.
 
American Horror Story: Coven sæson 3 dvd anmeldelse
 
Denne sæson er efter min mening ikke ligeså skræmmende og horror-fikseret som de to foregående sæsoner, men går lidt mere i dybden med filosofien og selve alsidigheden i begrebet ’horror’. Den går meget op i hierarkier, normer og generelle tendenser i livet og forsøger så vidt muligt at forstyrre disse normer med en enorm ubalance og frastødning i plottet. Det er bestemt ikke for enhver smag, da den ikke rigtig skræmmer på normal vis – den giver mere eksempler på mennesket som et monster frem for nogle reelle skræmmeeffekter. De første par afsnit byder dog på nogle ganske uhyggelige elementer – det udfases derefter langsomt henimod slutningen, hvor den mere fokuserer på kvindernes indbyrdes forhold på godt og ondt. Jeg synes personligt, at de to forgående sæsoner var noget mere underholdende på grund af deres skræmmende opbygning, men det er bestemt smag og behag. Sæson 3 kan nemlig ses som den mest veludførte og intelligente af dem alle, og det skal man ikke kimse af.

Jeg mangler dog stadigvæk lidt mere gys efter min smag, men sætter alligevel pris på videreudviklingen af seriens præmis. Den er meget eksperimenterende og ikke mindst uhyre original i sine vidt forskellige afsnit, hvilket skaber en masse forskellige sæsoner, som hver især kommer på banen med noget for enhver smag. Sæsonen er bogstaveligt talt en heksekedel af forskellige virkemidler, som spiller sammen på en fantastisk måde og skaber en ganske underholdende rejse ind i kernen af et lukket samfund fyldt med grænseoverskridende elementer.

Samlet set er denne tredje sæson af American Horror Story måske ikke min favorit i rækken, men giver alligevel en værdig historie til hekseelementet og kommer på banen med en række unikke karaktertræk, handlingsudviklinger og ganske formidable bearbejdninger af horror på serieformat.

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic

Anmeldelse skrevet januar 2015.

Tilbage til serie anmeldelser