Belle blu-ray anmeldelse

 
Belle blu-ray anmeldelse

Belle blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

Belle blu-ray anmeldelse  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Zone A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 1 time og 44 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 2.39:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 22. januar 2014
Distributør: FOX-Paramount
Antal disk: 1  = blu-ray

Genre: Drama

Instruktør: Amma Asante
Manuskript: Misan Sagay
Producere: B.la Steve Christian, Christopher Collins, Hilary Davis
Fotograf: Ben Smithard
Klip: Victoria Boydell, Pia Di Ciaula
Musik: Rachel Portman
 
Skuespiller:
Matthew Goode som Captain Sir John Lindsay
Lauren Julien-Box som Young Dido
Natasha Williams som Poor Woman
Alan McKenna som Harry
Penelope Wilton som Lady Mary Murray

Beskrivelse: 
Dido Elizabeth Belle (Gugu Mbatha-Raw) er uægte barn af en britisk søofficer og en sort kvinde. Hun bliver sendt til England, hvor hun vokser op hos sin onkel. Belle er lynende intellgent, hun er en del af en god familie, men hun er også meget bevist om, at hendes hudfarve begrænser hendes muligheder gevaldigt. Men så bliver hun forelsket i en ung præstesøn, der med hendes hjælp spiller en vigtig rolle i at indføre et forbud mod slaveri i England.
 
Belle blu-ray anmeldelse
 
Hvis jeg tager film, der handler om raceproblemer, og stabler dem i en høj bunke, så er jeg ret sikker på, at jeg skal bruge en etage mere på mit hus, for der er efterhånden et uendeligt antal film, der tager udgangspunkt i forskellige vinkler, problematikker og konfrontationer, der skyldes raceproblemer i en verden, der åbenbart aldrig lærer at mennesker er mennesker uanset hudfarve, nationalitet og religion. Misforstå mig ikke. Det er vigtige emner, der naturligvis aldrig må blive trivielle, hvilket måske også er grunden til, at jeg er blevet træt af indgangsvinklen til de raceproblemer, der bliver beskrevet på film.

I Belle har vi at gøre med en protagonist, der i al sin enkelthed er endt i omstændigheder, som hun helt og holdent ikke kan drages til ansvar for. Hendes far tager hende med tilbage til England, hvor hun skal opdrages på lige linje med de forfinede britiske adelsfolk, der absolut ikke finder en sort pige underholdende på noget som helst niveau. Som en skamplet for familien, skal hun på den ene side lære at begå sig som adelskvinde, men på den anden side forholde sig til, at hendes hudfarve aldrig vil gøre hende ligeværdig. Hun er fanget i et skyggeland mellem to verdener, hvor hun ikke hører til hverken det ene eller andet sted.

Beskrivelsen af de forskellige figurer er enormt karikeret uden nogen som helst form for nuancer. Det gør hele historien enorm stiv, da der ikke er plads til megen energi i et drama, der nærmest er hugget i sten i sin uforsonlige måde, at beskrive det adelige liv i 1700-tallets England. Her mangler nerve, intensitet og charme i det meget lidt forfinet billede af mennesket, som ufravigelige skæbner der hjerteløst bevæger sig rundt mellem hinanden.

Skuespillet mangler af ovenstående årsag derfor også kant. Her er rammerne for skuespillerne simpelthen for begrænsede. Instruktør Amma Asante har ikke tilladt megen personlig frihed i sin kamp for at fortælle en kvindehistorie, der muligvis har været rørende i sin oprindelige form, men som mister en del af sit livsblod i en fortælling, der mere handler om begrænsninger end egentlige mennesker. Belle bliver glimret portrætteret af Gugu Mbatha-Raw, som har bunkevis af charme. Hun har også øjeblikke, hvor hun i instruktørens glasklare billede, får vist sin kvindelige styrke, som var det filmens eneste omdrejningspunkt. Når en vision bliver til et uomtvisteligt mål, så taber historien bag naturligvis sin relevans. Det bliver gradvist mere og mere tydeligt efterhånden som filmen skrider frem. Det er en skam, for den spændende historie om den uaccepterede ælling, der igennem sin kamp bliver til en smuk svane, er egentlig spændende nok i sig selv. En historie der desværre drukner i visioner om at skabe en kvindehistorie, der hæver hovedpersonen så meget over resten af karaktererne, at filmen ender med at fremstå ligegyldig.

Er man til periodedramaer, hvor man kan abstrahere fra, at historien i den grad er udpenslet i kvinderollens hellige navn, så kan man sagtens nyde Belle, der udover at være en gennemsnitlig film også er en ganske flot film, som den slags dramaer har for vane at være. For os andre er det bare endnu en film, der kun svagt berører raceproblemer med vinkler, der er alt for slidte og ligegyldige i forhold til de virkelige problemer. Derfor ryger Belle bare op i bunken af film, der gerne vil sige noget, men ikke tør adressere problemerne mere direkte uden at være fordummende.
 
Belle blu-ray anmeldelse

Den banale historie er behandlet rigtig pænt rent visuelt. Det hele er skudt digitalt, hvilket giver et varmt billede, hvor farverne får frit spil. Det hele er ganske skarpt og de mange flotte kostumer, der nu engang følger med en film, der udspiller sig i 1700-tallet, er alle meget detaljerede.

Et forholdsvist afdæmpet lydspor i DTS HD MA 5.1 danner rammen om de historiske begivenheder. Tingene er fint afstemt med behagelig ambiance i baghøjtalerne, der hele tiden får småting at arbejde med. Det giver et rigtig lækkert lydbillede, der måske ikke er fyldt med voldsomme ting og sager, men som sætter en fin stemning, der passer glimrende til den visuelle stil.
 
- Belle: The Story
- Gugu Mbatha-Raw Breakout Role
- The Power of Belle
- From Painting to Screen
- The History Behind
- Gallery

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet januar 2015.  

Tilbage til Blu-ray anmeldelser