Aristocats blu-ray anmeldelse

 
Aristocats blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

Aristocats blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave) 
Spilletid: 1 time & 16 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 : Engelsk
Dolby Digital 5.1: Dansk, norsk, svensk, finsk, Islandsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk. Islandsk,  Engelsk. 
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.66:1 High Definition

Blu-ray udgivelsesdato: 27. november 2014
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Animation

Instruktør: Wolfgang Reitherman
Manuskript: B.la Larry Clemmons, Vance Gerry, Ken Anderson
Producere: Winston Hibler, Wolfgang Reitherman
Musik: George Bruns
 
Beskrivelse: 
Den pensionerede madame Adelaide Bonfamille nyder det gode liv i sin villa i Paris sammen med sin søde kat Duchess og de tre killinger Toulouse, Berlioz og Marie. Da den loyale butler Edgar overhører, at madammen vil efterlade formuen til kattene, bedøver og kidnapper han dem. Den lille kattefamilie er nu alene i Paris' gader, men de møder den omstrejfende kat Thomas O'Malley, der tager dem under sine vinger. Med hjælp fra Thomas, hans venner og mange flere nye venner af familien skal Duchess og killingerne nu forsøge at komme sikkert tilbage til villaen og madame Adelaide.
 
Aristocats blu-ray anmeldelse
 
Det er altid problematisk at anmelde en Disney klassiker. For der er flere ting, som man er nødt til at forholde sig til. På den ene side må man give filmen det strenge blik, der uanset filmens alder altid skal ses i forhold til hvordan nutidens film bliver oplevet. På den anden side er der den nostalgiske del. Hvis man er en gammel sur filmanmelder i fyrrerne, så har man også engang været en ungersvend, der bare elskede de gamle klassikere for deres søde historier, ligefremme humor og elskelige figurer. Derfor er det altid en afvejning, når man gerne vil anmelde med både hjerne og hjerte – og ingen klassiker har tidligere ramt mit bord som Aristocats, der med al tydelighed deler vandene mellem nostalgi og kritisk sans.

For tiden er rendt fra historien om kattefamilien, der må klare sig mod alle odds med sporadisk hjælp fra den herlige Thomas O’Malley, der mildest talt er en antihelt, som vi heller ikke rigtig oplever i moderne film. Men hvad er problemet så? Det er jeg glad for, at du spørger om, for problemet er egentlig ligetil. Historien er for simpel, handlingen er for langsom og den generelle følelse af at ”være der” som publikum, hvilket er kendetegnende for mange Disney klassikere, er simpelthen ikke til stede i denne film. Der er en stor afstand mellem figurerne og stuen/hjemmebiografen, der bedst kan forklares med, at historien simpelthen er set udført bedre mange gange i mellemtiden mellem 1970 og 2014.

Kigger man med de nostalgiske briller, så er der naturligvis stadig noget at komme efter. Musikken er blandt andet helt i top i denne film, der var den sidste animerede klassiker som Walt Disney nåede at godkende inden sin død. Han oplevede desværre ikke at opleve den færdige film, men den har stadig hans aftryk over hele affæren.

Problemet med historien afspejler sig også hurtigt, når man viser filmen for et yngre publikum, der af gode grunde ikke har et nostalgisk forhold til Aristocats fra andet end et Juleshow eller to. De keder sig nemlig ganske meget og det er først i filmens sidste tredjedel at historien tager fart på en måde, der retfærdiggør at man har tvunget poderne til at se de første to-tredjedele. Det er derfor ikke nødvendigvis en film, som jeg vil anbefale af andre grunde end de nostalgiske. Jeg tvivler stærkt på, at dette er klassikeren, som trækker nye seere til Disney ellers meget højtelskede klassikere.
 Aristocats blu-ray anmeldelse
Digitalisering af en gammel film er et spørgsmål om balance. En balance, der fuldkommen er tabt i restaureringen af Aristocats. Væk er mange af de fine detaljer, der er blevet ofret for en masse digital afpudsning, der muligvis har givet filmen et løft, der dog ikke kommer uden en pris. Efter min mening er prisen dog for høj, når man piller ved selve filmkunsten, hvilket er en enorm skuffelse. Det er desværre ikke den første Disney klassiker, der har lidt denne skæbne, hvilket bare er enormt ærgerligt.
 
Det skingre danske lydspor kan give enhver voksen person hovedpine. Der mangler dybde, og man har tydeligvis ikke brugt mange sekunder på at fikse det slappe Dolby Digital 5.1 lydspor, der slet ikke står mål med moderne lyd og det udstyr som vi afvikler selvsamme lyd på anno 2014. Det engelske originalspor er anderledes mere spændende. Et DTS-HD MA 5.1 spor, der bare er gennemført uden at tage charmen for original lyden er måden man laver et lydspor på. Bare ikke på dansk. Desværre.

- The Lost Open
- Oui Oui Marie - Video
- She Never felt Alone – Slettet Sang
- The Aristocats of Disney Songs
- The Great Cat Family
- Disney Song Selection
- Kortfilm: Bath Day
- Sing-Along

Anmeldelse skrevet december 2014.

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser