Sværdet i Stenen blu-ray anmeldelse

 
Sværdet i Stenen blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

Sværdet i Stenen blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave) 
Spilletid: 1 time & 20 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 : Engelsk
Dolby Digital 5.1: Dansk, norsk, svensk, finsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk. Engelsk. 
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.75:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 10. september 2014
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Animation

Instruktør: Wolfgang Reitherman
Manuskript: Bill Peet
Producere: Walt Disney
Klip: Donald Halliday
Musik: George Bruns
 
Beskrivelse: 
Den splejsede køkkendreng Arthur, også kaldet Prås, drømmer om at blive ridder, men han kan knap nok klare det at være væbner for slotsherren, Sir Hectors, søn Kai. Men Prås møder troldmanden Merlin og hans gnavne, talende ugle Arkimedes, og de inviteres til at bo i slottets nordlige tårn. Merlin har til hensigt at forberede Prås på en storslået fremtid, og han hjælper Prås ved at forvandle ham til forskellige dyr, så han får de mentale færdigheder der passer til både en ridder og en leder.
 
Sværdet i Stenen blu-ray anmeldelse
©Disney 
 
Vi kender alle legenden om Kong Arthur, sværdet i stenen og ridderne af det runde bord. Den er blevet genfortalt utallige gange i litteraturen, filmen og såmænd også som tegneserieblad. Legenden, som vi kender den, blev for alvor etableret i T.H. Whites bog af samme navn fra 1938, der også endte med at blive forlæg for denne Disney film, der udkom i biograferne 25 år senere.

Filmen blev en kæmpe succes, ikke mindste på grund af musikken til filmen, der var brødrene Richard og Robert Shermans første stykke arbejde til en animeret Disney klassiker. De skulle senere vise sig, at blive folkene bag musikken til Mary Poppins, der velsagtens er en af de mest velskrevne musikalske film, som Disney koncernen nogensinde har lavet.

Historien er velskrevet, figurerne tilpas stereotype og kombineret med musikken er Sværdet i Stenen en ganske fornøjelig oplevelse mere end halvtreds år senere. Det hele er naturligvis skåret efter et Disney koncept, hvor drengen Arthur er frygtelig misforstået, og derfor må gennem mange udfordringer, for at komme ud som et helstøbt menneske i den anden ende. Den slags coming of age historier er hverken nyskabende eller som udgangspunkt særlig interessante med mindre, at man kan kombinere plot og historie til en solid oplevelse, hvor vi føler med heltene og er sure på skurkene. Det ville ikke være en Disney klassiker, hvis der ikke var styr på den slags, så selvfølgelig bliver vi forkælet med alt hvad hjertet kan ønske af klichéer, der aldrig skuffer eller bliver kedeligt gennem de knap halvanden time, som forestillingen varer. Madam Mim er eksempelvis en skøn ”skurk”, som læsere af Anders And bladene har haft megen fornøjelse af siden hen. Arthur er en glad dreng, som man straks kan identificere med, hvilket også skabte ro i sofaen, da mine poder så filmen for første gang i forbindelse med denne anmeldelse. Deres indlevelse i filmen var helt tydelig, for slikskålene blev dårligt rørt – og deres eneste udbrud var, når filmen tvang dem til at sige noget højt i forbindelse med spændende situationer, som filmen byder på en del af.

Vi blander sjældent tingene sammen her på Biojensen, for til trods for vor entusiasme for det gode billede og den lækre lyd, har vi altid haft med film og serier at gøre, som har gjort det muligt at anmelde, uden at skulle samle skidt og kanel omkring lyd og billede i vurderingen af filmen. Det kommer det til at knibe med for Sværdet i Stenen, som med garanti byder på det dårligste billede, som jeg nogensinde har set i en Disney klassiker. Det kan du læse mere om i min anmeldelse af billedet, men det er så slemt, at det desværre også trækker ned i min generelle anmeldelse af filmen.

Samlet set er Sværdet i Stenen et fornøjeligt gensyn, der helt sikkert formår at underholde store som små. Desværre kan jeg kun anbefale denne udgivelse til samlere af Disneys udgivelser på Bluray. Ejer man filmen på dvd, bør man overveje om denne nedgradering er pengene værd, før man kaster sine mønter efter det sløje billede, der slet ikke er filmen værdigt.
 Sværdet i Stenen blu-ray anmeldelse
©Disney

Lad det være sagt med det samme. Jeg har ALDRIG set så dårligt et billede på en animeret Bluray udgivelse. Det hele er frygtelig poleret med bunkevis af DNR, der har fjernet overordentlig mange detaljer fra det ellers smukt tegnet mesterværk, som filmen jo i virkeligheden er. Der er bunkevis af skygger at se, når animationerne bevæger sig, hvilket gør filmen nærmest uudholdelig at se på, hvis man er ejer af en hjemmebiograf. Jeg troede ikke, at jeg nogensinde skulle få en Bluray i hånden, hvor jeg advarer imod at købe filmen på baggrund af billedet, men med Sværdet i Stenen må jeg desværre kaste håndklædet i ringen. Det er simpelthen en ommer, som jeg håber, at Disney en gang får fikset til en ny og bedre udgivelse.
 
Her er der heller ikke gjort meget ud af det originale danske lydspor. Det er ingen nyhed, men det er trist, for selv om Ove Sprogøe og de andre gør det godt, så bliver det et enormt skingert lydbillede, der slet ikke tåler en særlig høj volumen, hvis det skal være rart at lytte til. Kan man nøjes med det originale engelske lydspor, får man derimod et DTS HD 5.1 lydspor, der både er smukt og klart uden at blive skingert på noget tidspunkt.

- Magisk Musik
- Sing Along
- Alt om Magi
- Kortfilm: A Knight for a Day
- Kortfilm: Little Brave Tailor
- Alternativ indledning

Anmeldelse skrevet 19. oktober 2014.

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser