The age of Innocence blu-ray anmeldelse

 
The age of Innocence blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

The age of Innocence blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave) 
Spilletid: 2 timer og 19 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 : Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 16. juli 2014
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment 
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Drama
Biograf premiere: 19. november 1993.

Crew:     
Instruktør: Martin Scorsese
Manuskript: Jay Cocks, Edith Wharton og Martin Scorsese
Producere: bl.a. Barbara De Fina, Bruce S. Pustin og Joseph P. Reidy
Fotograf: Michael Ballhaus
Klip: Thelma Schoonmaker
Musik: Elmer Bernstein

Skuespiller:
Daniel Day-Lewis som Newland Archer
Michelle Pfeiffer som Ellen Olenska
Winona Ryder som May Welland
 
Beskrivelse: 
Kostumedramaer er en subkategori i filmens verden, hvor det primære fokuspunkt i handlingen er at fremvise talenter indenfor realistisk, historisk kontekst og ikke mindst en handling, som befinder sig blandt adelige forhold. Filmens forsøger at fange essensen af en tid, som vi normalt kun har hørt om gennem fotografier og historier, og genren baserer derfor sit image på udsmykningen og ikke mindst atmosfæredannelsen af en visuel historielektion. Dette er også gældende for denne film, som har Scorsese ved roret som instruktør.
 
The age of Innocence blu-ray anmeldelse
 
Handlingen giver et indblik i en glemt verden, hvor skik og etikette kom før fornuft og medmenneskelighed. Filmen giver ikke blot seeren mulighed for at se, hvordan de gebærdede sig i datidens samfundshierarkier, men man får også muligheden for at se det groteske og latterlige. Scorsese har udstillet samfundslagene på så snedig en måde, at man får begge sider af samme mønt leveret i denne flotte fortælling. Man får virkelig et indblik i en verden, hvor følelser skal holdes inde og kærligheden kun blomstrer, hvis man passer sammen med sin anden halvdel økonomisk og statusmæssigt. Filmen viser, at følelserne hele tiden ulmer under overfladen og Scorsese sammen med sit scenografiske hold har mesterligt formået at illustrere disse varme følelser gennem lyseffekter, brændende flammer og ikke mindst svulstige farver i omgivelserne omkring dem.

Drivkraften i filmen er uden tvivl de svimlende omgivelser af tidstypiske pyntegenstande og beklædninger, og det skal filmen virkelig have ros for. Den hører lidt ind under genren ’kostume-drama’, hvor en dramatisk historie foregår i gammeldags, adelige omgivelser. Kostumedesigneren vandt en Oscar for hendes arbejde med denne film, og man må virkelig også tage hatten af for det. Opsætningen fungerer helt optimalt og man lever sig fuldt ud ind i denne tid fra engang i 1800-tallet med fine middagsselskaber, snobberi og skikke.

Man kan derudover tydeligt se, at det er Martin Scorsese, som er instruktør på denne film – han holder meget af at lade filmen præsentere af en altvidende fortæller, efterfulgt af en gennemgang af omgivelserne leveret af en gående person. Det fungerer også fantastisk i denne film, da man på den måde kan genkende hans særpræg og samtidig føle sig overvældet af, hvordan han formår at bruge sine teknikker i en genre, som han ikke rigtig har beskæftiget sig særdeles meget med førhen.

Michelle Pfeiffer og Daniel Day-Lewis formår virkelig at rammesætte den ulovlige kærlighed mellem dem, og deres skuespil gør det hele til en sand fornøjelse. Selvfølgelig skal man være forberedt på, at mange af scenerne i handlingen foregår i et langsommeligt tempo, hvilket jo ofte er kendetegnene ved kostume-dramaer. Men selv undertegnede, som ofte har svært ved kostumedramaer, fandt sig underholdt af dette lille trekantsdrama og filmen kan varmt anbefales til fans af Scorsese eller generelt bare kærlighedsdramaer. Samlet set er The Age of Innocence en lille glemt perle i Scorseses repertoire af underholdende film gennem tiden, som uden tvivl fortjener opmærksomhed gennem denne genudgivelse på Blu-ray.
 The age of Innocence blu-ray anmeldelse
Filmen er visuelt imponerende og formår på bedste vis at skabe en realistisk atmosfære gennem karismatiske påklædninger, skægmønstre og ikke mindst en overvenlig tone i sproget. Med tophat og stok går filmen i værks med historien gennem en teateragtig intro. Dette er gældende for størstedelen af filmen, da scenografien virkelig lader seeren blive opslugt af en glemt tid, hvor udklædning og opdækning kom foran alt i verden. Til at starte med virker filmen ikke decideret skarp i kvaliteten, da man havde forventet mere klarhed af en produktion blot tilbage fra starten af 90’erne. Dog finder man hurtigt ud af, at det blot er fordi, at filmen har et meget svulstigt og farverigt udseende og at man lige skal vænne sig til konceptet. Samlet set er billedsiden helt i top på grund af tidsmæssige korrekthed og hele den visuelle atmosfæres overlegne kvalitet.
 
Lyden præsenteres i et DOLBY DIGITAL 5.1 lydspor, hvilket er et passende valg til en stille og rolig film som denne. Der er utrolig meget fokus på dialoger og indbyrdes interaktioner mellem personerne, hvilket ikke giver en særlig stor dybde i lydsiden. Det er dog ikke noget, man savner, da filmen er nede på jorden og kører i et nogenlunde langsomt men passende tempo. Dialogerne er knivskarpe og alt efter tonelejet følger redigeringen trop og giver den rette oplevelse af intensiteten og spændingerne i historien. Desuden er filmen belagt med underlægningsmusik i den klassiske ende af skalaen og denne instans er virkelig med til at frembringe den helt rigtige stemning i filmen. Man føler hele tiden, at de meget minimalistiske dialoger og stille scener bliver følelsesladede gennem musikkens ’forklaring’ af situationen. Samlet set er også lydsiden helt i top.
 

Anmeldelse skrevet den 19. august 2014.

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment

Tilbage til blu-ray anmeldelser