Gilda blu-ray anmeldelse

 
Gilda blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

Gilda blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave) 
Spilletid: 1 time & 50 minutter 
Lyd: Dolby Digital 2,0 : Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk. Engelsk + 20 andre sprog
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.33:1

Blu-ray udgivelsesdato: 6 juni 2014
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment 
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Drama

Instruktør: Charles Vidor
Manuskript: E.A. Ellington
Producere: Virginia Van Upp
Fotograf: Rudolph Maté
Klip: Charles Nelson
Musik: Hugo Friedhofer

Skuespiller:
Rita Hayworth som Gilda Mundson Farrell
Glenn Ford som Johnny Farrell / Narrator
George Macready som Ballin Mundson
Joseph Calleia som Det. Maurice Obregon
Steven Geray som Uncle Pio
 
Beskrivelse: 
Johnny Farrell, en professionel gambler bliver Balins højre hånd. Balin er ejeren af et ulovligt kasino i Buenos Aires, Argentina, men jobbet bliver stressende, da Balin gifter sig med Gilda, Johnnys tidligere veninde.

Gilda har affærer med andre, og Johnny skal gøre en masse, som Balin ikke bliver informeret om. På grund af nogle andre ulovlige ting Balin gør, bliver han til at forlade Argentina på en måde, hvor det for andre skal ligne, at han er død.

Efter dette gifter Johnny sig Gilda - ikke fordi han elsker hende, men fordi han ønsker at straffe hende for ikke at have være tro mod Balin. Tingene går bare ikke lige som Johnny har planlagt...
 
Gilda blu-ray anmeldelse
 
Lad mig begynde med at rose Sony for at udgive denne fantastiske klassiker på Bluray i Danmark. Hvis man sammenligner antallet af udgivelser af klassikere i Danmark med ditto for andre lande, så ender man tit med at blive voldsomt skuffet. Det har Sony nu heldigvis lavet en smule om på med udgivelsen af en af Rita Hayworths allerbedste film, der til trods for at være en fra 1946, stadig formår at overraske, begejstre og underholde.

Den ungarsk-fødte instruktør Charles Vidor immigrerede efter første verdenskrig til USA, hvor han især i årene efter 2. verdenskrig lavede nogen af de allermest elskede filmklassikere, der samtidig cementerede Rita Hayworth, som en af Hollywoods største stjerner. Mange danskere vil nok genkende Vidors film om HC Andersen fra 1952 med Danny Kaye i hovedrollen, hvilket var en sjov lille film, der dog er lysår fra Gildas noget mere mørke og dystre skildring.

Med Gilda formår Vidor at skabe en nervepirrende historie kombineret med en seksuelt ladet spænding mellem Hayworths Gilda og Glenn Fords Johnny, der også fungerer som fortæller på historien. Det er store følelser, intense øjeblikke og en tidstypisk overdramatisk skuespil, der konstant render over skærmen i samfulde 110 minutter. Det bliver aldrig kedeligt og især intensiteten mellem personerne er interessant og nærværende, hvilket jo igen er på mode for moderne dramaer de senere år.

Men uanset dramaet, så er Gilda en film, der er skabt til Rita Hayworth. Hun forstår i den grad at spille den klassiske femme fatale, der blander kynisme, sårbarhed og absolut ynde til en smuk præstation, som man som filmelsker umuligt kan andet end at elske.

Har man ikke set Gilda før, så er det på Bluray den skal ses. Til trods for at der findes mange eksempler på sort/hvide film, der aldrig burde havde været udgivet i HD, så er Gilda aldeles fremragende på det moderne format. Så har man hundrede kroner, der brænder i lommen - og bare gerne vil opleve en god film, som de kun blev lavet i fyrrerne og halvtredserne, så er Gilda lige pt en af de allerbedste bud på en fantastisk filmaften.
 Gilda blu-ray anmeldelse
Gilda er af mirakuløse årsager blevet restaureret helt efter bogen. Her er klare og tydelige billeder med et altoverskyggende vigtigt sortniveau, der kun bidrager til stemningen i en sort/hvid film. Her er ikke overpoleret digitalt, hvilket giver et perfekt niveau mellem skarpt billede og filmgryn. Kontrasten er også i top - og holder et forholdsvis konstant niveau, som holder gennem hele filmen.
 
Vi bliver præstenteret for et lydspor i Dolby Digital 2.0, hvilket passer glimrende til filmen. Her er overraskende fin og klar lyd, der holder et fint niveau på dialogen, der er meste delen af filmen. De mere stille scener har en svag hissende lyd, der heldigvis kun er kortvarig og slet ikke er generende.
 
- Gilda Featurette med Baz Luhrman og Martin Scorcese

Anmeldelse skrevet 19. juli 2014.

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment

Tilbage til blu-ray anmeldelser