Anmeldelse: American Horror Story Sæson 1

 
American Horror Story Sæson 1
 
Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen 

American Horror Story Sæson 1 dvd anmeldelse  

 
 

















Dvd udgivelsesdato: april 2014
Distributør: FOX-Paramount
Genre: Drama, Gys / Horror, Thriller

Skuespiller:
Evan Peters som Kit Walker
Jessica Lange som Fiona Goode
Lily Rabe som Misty Day
Frances Conroy som Myrtle Snow
Sarah Paulson som Lana Winters
 
Beskrivelse: 
Familien Harmon er startet på en frisk i et nyt hjem, men deres hjem bliver i stedet fyldt med rystende afsløringer om kærlighed, sex og bloddryppende hævn. Der er noget galt med det gamle hus, der stille og roligt tager greb om familiens medlemmer en efter en….
 
American Horror Story Sæson 1 dvd anmeldelse
 
Anmeldelse:
Gyset som tv-serie har alle dage været en underlig størrelse. Man har historisk set haft en del succes, men det har altid været opdelt i perioder, der hver især har haft deres egen tid. Klassikere som de britiske Gysertimen, Skæbnefortællinger og den slags fra halvfjerdserne havde deres rod i velfortalte historier, der skyldte amerikanske serier som Twilight Zone eller Alfred Hitchcock Presents en hel del. Senere var der en Elm Street tv-serie og den lidt mere vellykkede Tales from the Crypt, der fungerede som en blanding af de gamle tegneseriehæfter og Stephen King filmatiseringerne af Creepshow historier. Fælles for mange af ovenstående serier var begrænsningens kunst. Der var begrænsninger for, hvad man kunne vise den intetanende tv-seer til aftenkaffen, men der var også økonomiske begrænsninger. De visuelle effekter måtte oftest skæres ned til det pinagtige og serierne fungerede hver især på et element af velfortalte historier og en fælles forståelse for, at uhyggen findes i alt det, som man ikke kan se.

Efter at kabelkanalerne fik frirum i USA er gyset på tv blevet en ganske almindelig oplevelse. Vi har set flere miniserier, der har budt på langt mere visuelle oplevelser – og enkelte serier er blevet en slags crossovers mellem drama, teenscream og simple gys. Series som Supernatural, Vampire Diaries og True Blood har været store succeser, men samtidigt også udvandet konceptet af hvad der er uhyggeligt. Vi lader os ikke skræmme af det visuelle på samme måde længere. Nu skal frygten findes andetsteds. Det kan være den menneskelige psyke, truslen fra rummet eller en anden omvæltning, som menneskeheden bliver udsat for. The Walking Dead tog springet fra årtiets mest populære tegneserie til tv-serie – og har vundet seernes gunst med en historier, der blander menneskets overlevelsestrang, konflikter i er apokalyptisk samfund og menneskeædende zombier, der truer her, der og alle vegne.

Med American Horror Story har den amerikanske kanal FX fortsat takterne med en visuelt flot og spændende serie, der er bygget op omkring det snigende gys, der med en kombination af stemning og visuelle virkemidler bringer tv-gyset en ny og anderledes dimension. Desværre er filmgyserens største force, at den sjældent varer meget længere end femoghalvfems minutter, hvor man som en tur i rutsjebanen får alle sine chok leveret på en snor. Den tur i rutsjebanen bliver anderledes kedelig, når man pludselig skal forholde sig mere end otte timer i den samme vogn uden afbrydelse. Man skal derfor ikke mange afsnit ind i serien, før man hurtigt noterer sig, at skaberne har lagt alle æg i samme kurv i de første to-tre afsnit, der nærmest bliver skabeloner for resten af historien, der bevæger sig i den samme type virkemidler med meget lidt klimaks, der først bliver udløst i den sidste fjerdedel af serien. Det bevirker måske nok, at mange står af før det bliver spændende igen – men holder man i og kæmper sig gennem de midterste afsnit, så er der skam en ganske gedigen slutning i vente.

Skuespillet i serien er af høj kvalitet. Man har satset på et par store navne, der fint bliver bakket op af dygtige karakterskuespillere. Dialogen er overraskende god for denne type serie - og man kan sagtens finde ledetråde i netop dialogen, hvis man vil gætte lidt med på hvad der foregår.

Alt i alt er American Horror Story et interessant alternativ til de tv-serier, der primært er skabt for teenagere. Serien er en smule mindre overfladisk – og ind imellem også intelligent i opbygning af uhygge i plottet. Alt i alt er det en positiv oplevelse og jeg er helt sikkert klar til sæson to af denne serie.


Anmeldelse skrevet maj 2014. 

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic 

Tilbage til Serie anmeldelser