Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt blu-ray anmeldelse

 
Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt blu-ray anmeldelse  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zone B (DK udgave
Spilletid: 1 time og  49 minutter
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1 Svensk
Undertekster: Dansk, norsk, svensk, finsk, islandsk
Aspect Ration: 2.35:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 1. maj 2014
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1  = Blu-ray

Genre: Komedie

Beskrivelse: 
Efter et langt liv kommer Allan Karlsson på et plejehjem, der tilsyneladende vil blive hans sidste stop. Men helbredet er fortsat udmærket og dagene bliver derfor meget kedelige. På sin 100 års fødselsdag får Allan nok og kravler ud af vinduet. På den lokale station beder en rocker ham om, at holde en kuffert under et toiletbesøg. Den distræte Allan ser sin bus og springer på med kufferten, der tager ham til en lille by med kun et hus – og en ny ven, der snart skal blive Allans partner in crime. Snart har de to ældre mænd politiet og rockere i hælene – og rejsen ud i en spændende nutid, får Allan til at reflektere over hans noget anderledes fortid.
 
Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt blu-ray anmeldelse
@Disney
 
Vi er i Danmark ikke særlig vante med svensksprogede film. Vi har da nydt Millennium-trilogien, grinet af Kops og holdt af Englegård, men svensk film har ikke for alvor bidt sig fast i det danske publikum. Det bliver der lavet om på med denne film, for her er essensen af svensk humor, der ulig den danske pendant er noget mere underspillet og finurlig. Har man set svenske film som Farsan eller Nina Frisk ved man måske hvad jeg taler om, men ellers har man med denne film en mulighed for at opleve en lidt anderledes side af broderfolkets humor. Vi bevæger os i en blanding af nutid og Allans fortid, der var fyldt med pudsige historier, der bragte den sprængstofliderlige mand rundt i hele verden. Det hele er skruet morsomt sammen, selv om man ikke kan lade være med at sammenligne med Forrest Gumps historie, der ligner Allan Karlssons fortid på en prik. Det er selvfølgelig ærgerligt, når en historier så tydeligt er set før, men det er til gengæld sjovt og intelligent udført – på en måde, hvor man trods alt godt kan tilgive de plankede idéer, der både er sjove og tankevækkende.

Skuespillet i filmen er glimrende. Robert Gustafsson er en dygtig skuespiller i hovedrollen, der til trods for latexmasken, der ligesom i Bad Grandpa forhindrer ansigtsmimik – gør det helt fantastisk, hvilket især kommer til udtryk i den yngre Allans liv. Den fraværende betjent og de dumme rockere er måske en anelse for karikerede, men det er til at overse, for det er Allan Karlssons historie der udgør filmen – med den nutidige handling som en slags motor, der ikke nødvendigvis er særlig interessant. Man kunne ønske, at filmen havde været fortalt med udgangspunkt i fortiden, men da det originale forlæg var en bestseller som bog – giver det naturligvis meget lidt mening.

Den hundredårige er en sjov og underholdende film, der har præcis den rette længde på lidt under to timer for denne type komedie/dramaer, der meget nemt kunne drukne i sig selv, hvis filmen havde varet den berømte halve time længere.
 
Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt blu-ray anmeldelse
@Disney

Her er alt hvad man kan forvente af en film fra 2013. Det hele er skarpt, tydeligt og farverigt præsenteret i 2.35:1, hvor der absolut intet er at udsætte. Der er ingen mørke scener i filmen, så farvetemperaturen får lov at stå i fuld flor under samtlige to timer. Der er desværre ikke gjort det store ud af at forandre billedet i scenerne fra Allans fortid, men det fungerer fint alligevel, da man aldrig er i tvivl om hvornår tingene foregår.

Vi får et fint lydspor i DTS-HD 5.1, hvor der intet er at udsætte på hverken dialog eller effekter. Der er god smæk i eksplosionerne, som der er en del af i filmen, hvilket virker tilpas effektfuldt for oplevelsen. Samtidig er dialogen tydelig og generelt fint mikset ind i det samlede lydbillede. 

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.

Anmeldelse skrevet den 4 maj 2014.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser