Black swan dvd anmeldelse

 
Black swan
 
Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen 

black swan dvd anmeldelse  

 
 

















Dvd udgivelsesdato: marts 2014
Distributør: FOX-Paramount
Genre: Thriller, drama

Instruktør: Darren Aronofsky

Skuespiller:
Natalie Portman som Nina Sayers / The Swan Queen
Mila Kunis som Lily / The Black Swan
Vincent Cassel som Thomas Leroy / The Gentleman
Barbara Hershey som Erica Sayers / The Queen
Winona Ryder som Beth Macintyre / The Dying Swan
Benjamin Millepied som David / The Prince
 
Beskrivelse: 
I forbindelse med Fox Searchlight Pictures 20 års jubilæum, har vi valgt at fokusere på nogle af deres største titler. Denne gang kigger vi på Aronofskys  anmelderroste Black Swan. Den talentfulde, men psykisk ustabile danser Nina er en kommende stjerne. Da hun presses af sin ambitiøse instruktør og sin forførende rival, er Nina ved at miste grebet om virkeligheden og ender i et mareridt, der er en trussel mod hendes forstand og hendes liv.
 
black swan dvd anmeldelse
 
Anmeldelse:
Balletten. Den fysiske kunsts formel 1. Den ultimative kropslige udfoldelse, der udfordrer menneskets fysiske kapacitet til sidste blodsdråbe. En af de mest berømt balletter er Tchaikovskys Svanesøen, som de fleste vel kender – om ikke andet så af navn. Til trods for knap 140 år på bagen er Svanesøen velsagtens en af de smukkeste forestillinger overhovedet – og skulle man endelig se sin første ballet, så ville den være det helt rigtige sted at starte. Det samme har Darren Aronofsky med sikkerhed også tænkt, for han har om nogen forstået, at Svanesøen er et perfekt afsæt til en uhyggelig og dyster film.

Natalie Portman spiller en overbevisende Nina, der efter at have været en del af balletensemble endelig får muligheden for at spille hovedrollen i Tchaikovskys klassiker. Hendes hvide svane er dog langt bedre end den sorte svane, så Nina må dykke ned i det sorteste af hendes sind, for at finde inspiration til rollen som sort svane. Det sætter naturligvis sit præg på den skrøbelige kvinde, der igen og igen bliver udfordret af instruktøren Thomas, der snart har hvirvlet Ninas sind ind i situationer, som hun ikke længere kan skelne som virkelige eller ej.

Det er stærke sager, når menneskets nedbrudte psyke bliver udstillet på skærmen, men Aronofsky formår at fortælle en spændende og uhyggelige historie, der akkompagneret af Clint Mansells filmscore bliver en fantastisk filmoplevelse. Mansells musik er udelukkende original, da store dele af scoren naturligvis er fra Tchaikovskys musik, men det ændrer ikke på, at musikken spiller en stor rolle i hele følelsen af filmen.
Det er godt og solidt skuespil af de tre hovedroller Natalie Portman, Vincent Cassel og Mila Kunis, hvor Portman især gør sig fortjent til ekstra ros, for hun stjæler konstant scenerne fra de øvrige skuespillere med hendes fantastiske portræt af en kvinde, der balancerer på et mentalt knivsæg.

Kan man abstrahere fra at filmen handler om ballet (hvis man ikke er fan), så er Black Swan en kæmpe oplevelse. Derfor kan jeg varmt anbefale en tur ind i Ninas sorte sind – der samtidig er en fantastisk rejse ind i Aronofskys syrede verden.

 
Anmeldelse skrevet april 2014. 

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic