Atlantis: Det forsvundne rige blu-ray anmeldelse

 
Atlantis: Det forsvundne rige blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

Atlantis: Det forsvundne rige blu-ray anmeldelse
 
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave
Spilletid: 1 time og 37 minutter
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1 English 
Dolby Digital 5.1: Dansk, svensk, norsk, finsk / italiensk
Undertekster: Dansk, norsk, svensk, finsk, engelsk, italiensk
Aspect Ration: 2.35:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 27. marts 2014
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1  = Blu-ray

Genre: Animation

Crew:
Instruktør: Gary Trousdale, Kirk Wise
Manuskript: bl.a. Tap Murphy, Kirk Wise
Producere: bla.  Lesley Addario Bentivegna, Coralie Cudot-Lissillour, 
 
Klip: Ellen Keneshea
Musik: James Newton Howard
 
Skuespiller som ligger stemmer til den Engelske udgave:
Michael J. Fox som Milo James Thatch
Corey Burton som Gaetan 'The Mole' Moliere
James Garner aom Commander Lyle Tiberius Rourke
Claudia Christian som Helga Katrina Sinclair
John Mahoney som Preston B. Whitmore
Phil Morris som Dr. Joshua Strongbear Sweet
Leonard Nimoy som King Kashekim Nedakh

Beskrivelse: 
Vi befinder os i 1914. Den unge kartograf og lingvist Milo er ikke populær på sin arbejdsplads på Smithsonian Institute. Hans teorier om den sunkne by Atlantis er mødt med megen skepsis. Et afslag om penge fra instituttets bestyrelse bringer Milo i hænderne på den excentriske Whitmore, der allerede besidder information, der kan lede en ekspedition til den sunkne by. Han betaler glædeligt for et hold, ledet af den barske Rourke – og snart er Milo på vej mod Atlantis via ubåd. Men Milo er ikke forberedt på hvad der møder ham under vandet af farer – og det skal vise sig, at den største trussel er rejst med Milo fra start af. 
 
Atlantis: Det forsvundne rige blu-ray anmeldelse
@Disney
 
Atlantis udkom for første gang i biograferne tilbage i 2001. Den indspillede nok penge til at give overskud, men blev aldrig den succes som Disney havde håbet på. Forklaringen var egentlig simpel nok, for filmen var meget anderledes end Disneys forrige succeser og står i dag, som et slags uægte barn blandt alle Disneys mest populære klassikere. Først og fremmest er historien utrolig voksen. Plottet er skarpt og der er tænkt over intriger, løgne og selve dramaet i filmen på en helt anden måde end man ellers forbinder med en Disney film. Bevares – børn kan sagtens se med, men det er på ingen måde nuttet, kært eller barnligt. Derimod er filmen en spændende historie, der alligevel aldrig når det tænkte publikum, da man alligevel falder for de fleste af Disneys klichéer, der ender med at klistre mere til filmen end tanken om at lave en mere modig film.

Animationerne er meget fine og skarpe – og kan bedst sammenlignes med Klokkeren fra Notre Dame, hvilket ikke er underligt, da stort set samme hold af dygtige håndværkere står bag denne film også. Der er brugt oceaner af tid på at researche de kulturer og mytologier, der er omgærdet af Atlantis. Det ses tydeligt i den arkitektoniske stil, som man har lagt for dagen gennem hele historien, der absolut tager udspring i Mayakulturen – og dermed underbygger de mere traditionelle myter om Atlantis.

Milos figur er en slags moderne Indiana Jones, som børn og voksne hurtigt finder sympatisk og kan have empati for. Han er også den figur, der er mindst karikeret i forhold til andre ærkefigurer fra Disney universet, hvilket kun gør filmen mere interessant for de enkelte voksne, der trods alt holdt af filmen.

Alt i alt er Atlantis absolut seværdig. Den rummer mange elementer, som man ikke før har set i en Disney klassiker, samtidig med at den (svagt) forsøger at modernisere de ældgamle fundamenter, som Disneys film alle dage har bygget deres historier på. Så ønsker man at se noget andet Disney, der er helt blottet for sange, fjollet komik og barnagtige personer, så er Atlantis helt sikkert et interessant alternativ til de mange formstøbte klassikere fra Disney.
 
Atlantis: Det forsvundne rige blu-ray anmeldelse
@Disney

Atlantis foregår primært under vandet, så gengivelsen af mange nuancer af blå skal sidde lige i skabet på tv/projektor i hjemmebiografen, hvis man ikke skal blive meget træt i hovedet af den samme smalle farvestruktur. Farverne er til gengæld skarpe og meget tiltalende, hvilket er alfa omega for en moderne animeret film. Filmen er en af de få Disney klassikere, der er skudt i 70mm anamorfisk, som en reference til gamle eventyrfilm, hvilket det flotte 2.35:1 format også bærer vidne om. 

Ikke et ord om den manglende HD lyd på det danske lydspor. I stedet kan man nyde James Newton Howards flotte score i et Dolby Digital 5.1 lydspor, der i den grad har fine nuancer, men naturligt mangler den ekstra dynamik, som man opnår i det smukke DTS HD 5.1 lydspor, der kun eksisterer på engelsk. Kan man nøjes med det og kan undvære dansk tale, kan man sagtens smide en stjerne mere efter karakteren, for det lidt flade danske lydspor.

- Slettede scener
- Slettede scener med introduktion af producent og instruktører
- Sådan taler man Atlantisk

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.

Anmeldelse skrevet den april 2014.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser