101 Dalmatinere 2 blu-ray anmeldelse

 
101 Dalmatinere 2 blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

101 Dalmatinere 2 blu-ray anmeldelse
 
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave
Spilletid: 1 time og 10 minutter
Lyd: DTS-HD Master Audio 7.1 English 
Undertekster: Dansk, norsk, svensk, finsk, engelsk, Tyks, Spansk
Aspect Ration: 1.78:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 27. marts 2014
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1  = Blu-ray

Genre: Animation/Familie
Biograf premiere: Blev ikke vist i biografen

Crew:
Instruktør: Jim Kammerud og Brian Smith
Manuskript: bl.a. Jim Kammerud, Dan Root, Brian Smith og Dodie Smith.
Producere: Carolyn Bates, Michael Harrigan og Leslie Hough
Klip: Robert S. Birchard og Ron Price
Musik: Richard Gibbs
 
Skuespiller som ligger stemmer til:
Barry Bostwick som Thunderbolt
Jason Alexander som Lightening
Martin Short som Lars
Bobby Lockwood som Patch
Susanne Blakeslee som Cruella de Vil

Beskrivelse: 
Disney blev under ledelsen af skaberen Walt Disney et kæmpestort selskab, som leverede magiske fortællinger til store og små. Med så stort et selskab følger også enorme summer penge for hver produktion, og i flere tilfælde forsøger studiet at presse citronen ved at forskellige efterfølgere til store klassikere. Dette er gældende for en af Disneys mest klassiske fortællinger, 101 Dalmatinere, som hele 40 år efter fik en efterfølger. 
 
101 Dalmatinere 2 blu-ray anmeldelse
@Disney
 
Vi følger den samme familie som i etteren, hvor ægteparret forsøger at hold styr på alle de 101 dalmatinere i husstanden. Det går hurtigt op for dem, at de ikke kan passe så mange hunde på så lidt plads, og vælger derfor at flytte ud på landet, hvor en dalmatiner-plantage med frie hektarer land venter dem. Den lille outsider-hvalp Plet er helt opslugt af heltehunden, Tordenbrag, og ender med at blive glemt i lejligheden i hele flyttevirvaret. Såret og alene vender han mod en konkurrence for Tordenbrags tv-serie, hvor man kan komme med i serien – det viser sig dog, at tingene ikke er, som de ser ud til på tv, og i mellemtiden lægger Cruella de Vil skumle planer.

Selve animationerne er blevet noget mere velskabte, men animatorerne har dog formået at bibeholde de klassiske penselstrøg og hjertevarme figurer. Man kan sagtens se, at teknikkerne er blevet langt mere veludviklede, men selv efter 40 år har skaberne bevaret det originale udseende uden at ændre for meget på konceptet eller overføre det til 3D-animationer. Handlingen følger den klassiske kliché med en outsider, som til sidst vinder alles respekt. Det ser man i selve den overordnede handling - som i sig selv er en bi-historien til den originale film - om blot en af hundehvalpene, som stadigvæk ser op til den heroiske tv-hund, Tordenbrag. Det værner allerede om, at denne produktion virkelig forsøger at presse saften ud af konceptet, og der er ikke meget nyt under solen.

Filmen leger med tanken om, hvad der egentlig sker for skurken og familien efter den originale films lykkelige slutning. Det giver i og for sig et interessant plot, men filmen i sig selv er meget langtrukken og forudsigelig. Cruella de Vil er blevet langt mindre skræmmende og nærmest mere komisk, hvilket ødelægger filmens integritet omkring, hvad der er rigtig og forkert. Filmen virker på den måde til at tage pis på sig selv, frem for at føre den klassiske hjertevarme fortælling videre på nye eventyr. Den giver derimod en lidt mere realistisk vinkling på historien, da ingen familie på nogen måde ville kunne passe 101 hunde på samme tid. Derfor tager de alle hvalpene med ud på en dalmatiner-plantage, hvor de kan boltre sig frit på store arealer uden at de stressede forældre skal tælle dem hver eneste gang.

Filmen minder mest af alt som et forlænget afsnit af en serie, som har taget udgangspunkt i en stor Disney-klassiker – serier som man altid så i Disney show, men længden på filmen gør hele det overordnede billede af handlingen lidt udstrakt og langtrukket. Der er nogle gode lyspunkter i form af klassisk slap-stick-humor, som både kan underholde børn og voksne. Men filmen har tilføjet en bizar kunstner på holdet, som forsøger at underholde med sin særegnede, arrogante og ikke mindst excentriske attitude, men i stedet bliver han bare en irriterende punkt op til flere steder i filmen.

Samlet set er denne efterfølger ikke værdig i sin tid, da den forsøger at spille på de samme virkemidler i en tid, som er 40 år foran den første film. Nye effekter og muligheder gør denne film til en produktion, som hurtigt bliver overset, og det faktum at den blev udgivet direkte på hjemmeversion og ikke hører til klassiker-samlingen, giver også et billede af, at dette måske ikke er den mest enestående eller unikke Disney-oplevelse.
 
101 Dalmatinere 2 blu-ray anmeldelse
@Disney

Animationerne er blevet forbedret og har udvisket de klassiske blyantfejl og små, udviskede skikkelser – om det så er en skam, er en smagssag. Mange forbinder den originale film med det meget rustikke ydre, og måske går lidt af magien af ved at gøre det så skarpt og detaljeret. Derudover er filmen dog rigtig flot i forhold til figurernes udseende, da skikkelserne er velovervejede, flotte og ikke mindst meget livagtige. Detaljerne er på dette punkt meget positive, da man kan se hver eneste detalje i de små hundehvalpes udseende. Farverne og kontrasterne i filmen spiller fint sammen og hele billedredigeringen fungerer overraskende godt. Samlet set en ret lovende billedside.

Lyden leveres bl.a. i et DTS-HD Master Audio 5.1 og fungerer egentlig meget godt i filmens sammenhæng. Der er absolut ingen bemærkelsesværdige effekter, dybe baslyde eller andre lydmæssige virkemidler på skiven, da filmen er meget dialog og musikpræget. Det meste af filmen foregår gennem figurernes interaktioner blandet med en stemningsskabende underlægningsmusik. Det fungerer rigtig godt sammen og man får en skarp kant på stemmernes distinktive lyde. Musikken og de små lydredigerings-montager er yderst veludførte og formår at skabe en dybde i filmens helhed. Der er absolut ingen former for interferens i lydoptagelserne, men derimod en meget mere skarp og gennemarbejdet tone, som skubber seeren tættere på livet af universet. Samlet set en overraskende positiv lydside.

Her finder man en lille dokumentar, som går i dybden med tilblivelsen af filmen samt et par musikvideoer med de bedste sange fra handlingen – ikke vitterlig meget materiale, men nok til at underholde de yngste målgrupper. 
 

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.

Anmeldelse skrevet den 27 marts 2014.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser