101 Dalmatinere Hund og hund imellem Blu-ray anmeldelse

 
101 Dalmatinere Hund og hund imellem blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

101 Dalmatinere blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave
Spilletid: 1 timer og 16 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 Engelsk 
Dolby Digital 5.1: dansk, svensk, norsk, finsk.
Undertekster: Dansk, norsk, svensk, finsk, engelsk
Aspect Ration: 1.33:1 

Blu-ray udgivelsesdato: 16 januar 2014 / Filmen er fra 1961
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Animation

Crew:     
Instruktør: Clyde Geronimi, Hamilton Luske & Wolfgang Reitherman
Manuskript: Bill Peet
Producere:
Walt Disney
Klip: Roy M. Brewer Jr. & Donald Halliday
Musik: George Bruns


Skuespiller som ligger stemmer til den Engelske udgave:
Rod Taylor som Pongo
J. Pat O'Malley som Colonel / Jasper
Betty Lou Gerson som Cruella De Vil / Miss Birdwell
Martha Wentworth som Nanny / Queenie / Lucy
 
Beskrivelse: 
Dalmatineren Pongo er ensom. Hans herre er opslugt af sit arbejde med musik og har absolut ingen planer om at finde sig en kvinde i sit liv. En dag ser Pongo den smukke dalmatiner Perle og hendes frue ude på en gåtur. Den kloge hund får hurtigt Perles opmærksomhed og inden længe er herren og fruen gift. Perle får de smukkeste hvalpe og alt ånder ro og fred – men freden varer ikke længe. Fruens gamle skoleveninde, den onde Cruella De Vil forelsker sig i de små hvalpe, men bliver på det bestemteste afvist, da hun vil købe de kære små. En dag er hvalpene væk! Forsvundet! Bortførte! Samtlige hunde i nabolaget må i gang med at lede efter de smukke hvalpe, der sagtens kunne bruges til en smuk pels. Men hvem kunne være så ond? Hvem kunne finde på at bortføre søde små hundehvalpe?
 
101 Dalmatinere blu-ray anmeldelse
@Disney 
 
Ingen Disney klassiker til anmeldelse uden lidt historie. 101 Dalmatinere eller Hund og Hund Imellem signalerede et skift i Disneys måde at producere film på. De første tekniske skridt væk fra rene tegninger skete med denne film, der gjorde brug af kopiering af tegninger direkte til film, som et krumspring for at springe dele af tegneprocessen over. Det var en nødløsning, da Disney med produktionen af forgængeren Tornerose, havde tabt rigtig mange penge og derfor var tæt på at lukke efterfølgende. Man barberede derfor omkostningerne ned i den fire år lange produktion af denne film, der er baseret på Dodie Smiths børnebog af samme navn. Da Walt Disney havde han læst bogen i 1956, var han solgt og blot fem år senere havde filmen premiere i biografen. 101 Dalmatinere var også første film, der foregik i et nutidigt scenarie – modsat forgængerne der alle var fortidige og/eller fantasiuniverser. 

Hund og Hund Imellem er derfor også en mindre historie end de typisk storslåede plots fra Disney med alt hvad hjertet begærer af troldmænd, hekse og andet fantastisk. I denne film er det mennesket i fokus (eller hunden) og moralen er, at vi alle skal være gode ved hinanden, passe godt på dem vi elsker og generelt behandle vor omverden med respekt. Filmen er også en kærlighedserklæring til det at være familie og at kunne elske hinanden uanset hvad man ellers måtte være uenige om. Det er unægtelig store brød at slå op, når man vil producere en animeret film for børn, men ikke desto mindre rammer budskabet plet. Filmen er sjov, hyggelig og forfærdelig sød – uden at prædike moral og tale ned til de små, der nødvendigvis må elske de søde hunde og deres måde at takle udfordringerne på.

Filmen er skabt i en meget simpel streg, der naturligvis må dele vandene. Her er ikke noget poppet animation, men derimod solide håndtegnede streger, der med meget let hånd alligevel får skabt animeret magi, som Disney nærmest er garant for. Jeg kan varmt anbefale Hund og Hund Imellem, der måske ikke nødvendigvis trækker de alleryngste til skærmen, men alligevel formår at tryllebinde familien, store som små.

101 Dalmatinere blu-ray anmeldelse@Disney

Jeg er imponeret. Man har formået at skabe en ret flot blu-ray ud af tegnet materiale fra 1961. Det er et roligt, klart og skarpt billede uden alt for meget digitalt gejl, der ellers ville ødelægge billedet. Hvis man tager i betragtning, at dette ”bare” er en blu-ray udgivelse af en katalogtitel, så er billedet meget imponerende.

Jeg banker lige på den sædvanlige døde hest. Vi bliver igen spist af med DD5.1 i Danmark alt imens originalsproget er i DTS HDMA 5.1. Det er ærgerligt at man ikke lige går den ekstra mil med lydsporet, for lyden er egentlig ganske klar og tydelig, hvis man altså kan nøjes med original lyd på engelsk. Det danske spor er til gengæld lidt mudret og virker ikke særlig restaureret. Øv øv!

- Tilblivelsen af 101 Dalmatinere
- Cruella De Vil – En Tegnet Skurk
- Med venlig hilsen – Walt Disney
- Trailers, Radio, TV Spots
- Musik med Mere
 
Anmeldelse skrevet den 12 januar 2014.

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.