True lies UHD 4K blu ray anmeldelse

 
True lies UHD 4K blu ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan VIlhelmsen 
True lies UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 21 minutter
Lyd: Dolby Atmos 7.1.4
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 29. april 2024
Distributør: SF Studios / 20th Century studios
Antal disk:  2 = 1 x UHD 4K blu-ray + 1 x blu-ray

Genre: Action, eventyr
Biograf premiere: 26. august 1994
 
Instruktør: James Cameron
Manuskript: James Cameron, Claude Zidi, Simon Michaël
Producere: Stephanie Austin, James Cameron, Pamela Easley.
Fotograf: Russell Carpenter
Klip: Conrad Buff IV, Mark Goldblatt, Richard A. Harris
Musik: Brad Fiedel
 
Skuespiller:
Arnold Schwarzenegger som Harry Tasker
Jamie Lee Curtis som Helen Tasker
Tom Arnold som Gib
Bill Paxton som Simon
Tia Carrere som Juno
Art Malik som Aziz
Eliza Dushku som Dana
Grant Heslov som Faisil
Marshall Manesh som Khaled
 
Beskrivelse: 
I True Lies er den hemmelige agent Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) på undercover aktion for at skaffe oplysninger om et muligt foranstående terrorangreb. Efter en hæsblæsende flugt kravler Harry ind under dynen hjemme hos konen Helen (Jamie Lee Curtis). For Harry lever nemlig et dobbeltliv som en kedelig computersælger og familiefar, samtidigt med hans agentliv kører på fuld hammer. Hans manglende tilstedeværelse på hjemmefronten medvirker desværre til, at Helen lader sig friste, da den hemmelige agent Simon beder hende om hjælp til en af hans missioner. Simon er i virkeligheden en bilsælger der agerer hemmelig agent for at score damer. Da Harry ved et tilfælde bliver klar over Helens mulige affære, bliver han rasende og sætter imod alle regler alle FBI’s ressourcer ind i en aktion, der skal afsløre affærens omfang. Imens fortsætter terroristerne med deres planer og det ender med at han og Helen bliver kidnappet, for at terroristerne kan få Harry til at afsløre hvor meget han ved inden de udsletter ham i forbindelse med affyringen af et atomart sprænghoved. Det går selvfølgeligt ikke helt som terroristerne havde tænkt sig og nu sætter Harry jagten ind for at forhindre at de skumle terrorister affyrer flere sprænghoveder.
 
True lies UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray eller blu-ray

Efter næsten 30 år i James Camerons syltekrukke udkommer True Lies endeligt på et format bedre end DVD og bedre sent end aldrig, for True Lies er stadig en genial over-the-top actionfilm med masser af fed humor. Set med vore dages briller kan man nok synes at fremstillingen af terroristerne eller kønsrollemønstret er for stereotyp og set i det lys havde det nok været bedre for alle, hvis blu-ray udgaven var udkommet for bare 20 år siden. Men jeg er sikker på, at True Lies på 4K nok skal finde sit publikum, både blandt dem der så og elskede filmen dengang i biografen, men også nye fans, for man laver bare ikke actionfilm af denne kaliber længere. Hvis man ser den interessante medfølgende dokumentar ’Fear is not an option’ vil man også se at langt de fleste af de vanvittige stunts er udført ’rigtigt’ og ikke lavet ved hjælp af CGI, hvilket er ganske imponerende.

Samspillet og kemien mellem Arnold Schwarzenegger og Jamie Lee Curtis, som mand og kone, fungerer fantastisk (trods Arnies tykke accent kan være lidt komisk) og selvom noget lignende har været forsøgt i f.eks. Mr. & Mrs. Smith er det aldrig lykkedes så godt som her. Tom Arnold er skarp og sjov som Arnies sidekick, mens Bill Paxton har en fantastisk rolle som bilsælgeren Simon, der pådrager sig Harrys vrede, da han lægger an på Helen.

True Lies er fortsat en eksplosiv actionfilm, der tåler mange gode gensyn og der er aldrig et kedeligt øjeblik. Så hvis man ellers kan abstrahere fra den lidt klichefyldte handling og blot lade sig rive med, så er man sikret mere end 2 timers action-packed underholdning med masser af motion til lattermusklerne.
 
True Lies på 4K UHD udkommer med et HEVC / H.265 encodet 2160p transfer i billedformatet 2.39:1. Jeg synes overordnet set at billedsiden af True Lies set på UHD disk er rigtig flot og selvfølgelig en kæmpe forbedring fra den gamle dvd-udgivelse. Selvfølgelig kan man se at der er sket noget på 30 år i forhold til gengivelsen af eksplosioner eller den fjollede missilscene i slutningen af filmen, men det er en fornøjelse at se hvordan billedsiden er blevet renset op, farverne justeret med Dolby Vision eller HDR og skarpheden øget betragteligt, hvilket tydeligt ses i f.eks. close-ups af ansigter. Oprensningen har muligvis haft den lidt uheldige effekt, at nogle af udendørsscenerne virker lidt overbelyste og knap så filmiske, men det er en bagatel i en ellers flot udgivelse. Sortniveauet i de mørkere scener er forbilledligt dybt og uden synlige komprimeringsfejl.

Der har været en del debat online om kvaliteten af billedsiden på denne genudgivne 4K udgave af True Lies og om den medfølgende 1080p Blu-ray skulle have et bedre billede. Jeg synes overordnet set at billedsiden af True Lies set på UHD disk holder ganske godt, men selvfølgeligt er billedet på Blu-ray disken også ganske fornuftigt. På Blu-ray må man dog undvære Dolby Atmos soundtracket og så vidt jeg kan se udkommer True Lies slet ikke som separat 1080p Blu-ray.
 
Lydsiden af True Lies på UHD-disk er blevet opgraderet til Dolby Atmos 7.1.4 og det potente Dolby Atmos soundtrack fremstår både detaljeret og dynamisk, med fuld gas på lydeffekterne og med masser af panoreringer i alle surround kanaler inklusive Atmos kanalerne ved de mange eksplosioner, ildkampe og scener med helikopter eller Harrier jetten, samt suppleret med rigelig brug af subwooferen. Man kan dog godt høre at det er en 30 år gammel film, for helt så detaljerede og præcise er lydeffekterne ikke, som hvis det havde været en film af nyere dato. Dialogen er velprioriteret og går klart i gennem, endda i de intense actionscener. Så alt i et absolut godkendt lydspor.
 
Ingen ekstramateriale på 4K UHD disken, som i stedet findes på den medfølgende blu-ray disk:

• Fear is Not an Option: A Look Back at True Lies (HD; 43:27). En ganske underholdende dokumentar med gennemgang af de væsentlige scener og stunts samt medvirken af James Cameron og skuespillerne i hovedrollerne.
• Archives: Script, Artwork, Marketing
 

Tak til SF Studios / 20th Century studios

Anmeldelse skrevet april 2024

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser