Projektor Guide / DLP Projektor

DLP Projektor

Måden den leverer billedet på lærredet, ligner lidt LCD typen. Begge tegner et helt billede af gangen, hvor CRT bygger billedet op af linier. Her bruges også en lampe, som ofte er lidt kraftigere en hos LCD´en, og derfor støjer de ofte mere.
Lyset fra lampen ledes hen over en speciel DMD chip ( Digital Micromirror Device ), som har små spejle monteret.
Spejlene kan via små elektriske impulser vippes enten mod projektorens linse, eller væk mod et speciel lys absorberende materiale. Og det er her DLP´en vinder over LCD typen, pga. dens evne til at slukke for lyset.

Hvert spejl repræsenterer et billede punkt/pixel, og ved at vippe spejlet ( op mod 5000 gange pr. sek. ) mere eller mindre væk fra linsen, kan man skabe grå toner. Farverne dannes ved at lyset fra lampen først passerer igennem et farvehjul med de tre grundfarver i, inden de når DMD chippen.

Fordelene
ved DLP´en er et bedre sortniveau end LCD typen, og dermed har den også et bedre kontrast forhold. Farverne er også bedre en LCD´en og ved de lidt dyre DLP projektor også bedre end D-ILA. DLP giver et meget filmisk billede.

Ulempen
ved DLP er først den meget kedelig rainbow effekt, som opfattes som små bitte glimt af en af de tre grundfarver. Regnbue effekt ses kun på singelchip DLP projektor men det er ikke alle DLP projektor hvor det er lige tydeligt på, og det er langt fra alle som ser eller kan se regnbue effekten.

Regnbue effekten skyldes at DLP´ens farvehjulet ikke kører hurtig nok. De billigste modeller kører med 2-3 speed på farvehjulet, hvor de dyrere modeller er hastigheden 5-6 speed, og her er der ingen rainbow effekt. ( Dog kan de så have et minus, nemlig støj pga. den høje omdrejnings hastighed ).
Nogle dyrere DLP projektorer har løst dette problem ved at bruge 3 stk. DMD chips, en til hver af grundfarverne. Så slipper man helt for farvehjulet, og dermed regnbue effekten.



Teksten er lånt fra Romabio.dk / Redigeret af Biojensen.dk