Nightmare Alley på blu-ray anmeldelse

 
Nightmare Alley på blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen

Nightmare Alley på blu-ray anmeldelse

Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave) 
Spilletid: 2 timer & 30 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1: Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 1.85:1

Blu-ray udgivelsesdato: 16. marts 2022
Distributør: The Walt Disney Company Nordic.
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Gys, thriller, drama
Biografpremiere: 27. januar 2022

Instruktør: Guillermo del Toro
Manuskript: Guillermo del Toro, Kim Morgan
Producer: Bradley Cooper, J. Miles Dale, Guillermo del Toro
Fotograf: Dan Laustsen
Klip: Cam McLauchlin
Musik: Nathan Johnson

Skuespiller:
Bradley Cooper som Stanton Carlisle
Cate Blanchett som Dr. Lilith Ritter
Toni Collette som Zeena the Seer
Willem Dafoe som Clem Hoatley
Richard Jenkins som Ezra Grindle
Rooney Mara som Molly Cahill
Ron Perlman som Bruno
Mary Steenburgen som Mrs. Kimball
David Strathairn som Pete
 
Beskrivelse:
I den psykologiske film-noir thriller Nightmare Alley slår en skruppelløs hustler, der gerne vil frem i verden, sig sammen med en bedragerisk psykiater for at svindle sig til rigdom i 1940’ernes USA. Vi følger hovedpersonen Stan, spillet af Bradley Cooper, fra han uden en øre på lommen forlader sit hjem efter at have sat ild på huset og et lig inden i det. Han springer på bussen og ender tilfældigvis som altmuligmand i et cirkus/freakshow. Han finder her sit kald i et show, hvor han angiveligt via tankeoverførsel eller kontakt til ånderne kan ’se’ forskellige ting ved publikum. Han har dog større ambitioner end at optræde i cirkusset og sætter kurs mod storbyens varieteshows sammen med pigen Molly, hvor de opnår stor succes. Da han ved hjælp fra ånderne bliver bedt om at skabe kontakt til et ægtepars afdøde søn mod at få en større sum penge, overtræder han sin egen usynlige grænse. Herefter lader han sig styre 100% af sin egen grådighed på vej mod enten mere rigdom eller sin egen ruin.
 
Nightmare Alley på blu-ray anmeldelse
 
Nightmare Alley er instrueret af visionære filmskaber Guillermo del Toro, der har skrevet filmen sammen med Kim Morgan, baseret på William Lindsay Greshams amerikanske romanklassiker. Det er del Toros første film uden islæt af noget overnaturligt. Her er det almindelige mennesker, der presses så langt ud af begær og grådighed at de selv bliver til uhyrer.

Nightmare Alley er nomineret til 4 Oscars, blandt andet for bedste film og for bedste fotograf og netop billedsiden er virkelig fantastisk: Man bliver suget ind i handlingen både på grund af 1.85:1 formatet, der er tæt på fuld skærm, men også kameraføringen, hvor man ofte føler man står lige bag hovedpersonen. Det er danske Dan Laustsen som er fotograf, og han har tidligere arbejdet sammen med Guillermo del Toro på The Shape of Water, men er også kendt internationalt fra flere af John Wick filmene. Hvis han vinder en Oscar for Nightmare Alley er det i hvert fald fuldt ud fortjent.

Nightmare Alley er en film der giver sig tid til at fortælle sin historie og udvikle sine personer, og derfor er den måske lidt længe om at blive rigtig spændende. Til gengæld er den visuelt så stimulerende at man nyder hele vejen derhen. Det fantastiske cirkus er virkeligt gennemført lavet ned til mindste detalje, og det samme er psykiaterens kontor og de øvrige perfekte artdeco locations. Rollelisten er tæt besat med store stjerner som Cate Blanchett, Toni Collette, Willem Dafoe, Ron Perlman, Rooney Mara m.fl. mens Bradley Cooper spiller fremragende i hovedrollen som Stan.
 Nightmare Alley på blu-ray anmeldelse

Denne blu-ray udgivelse af Nightmare Alley er som tidligere nævnt også en stor fornøjelse på billedsiden, som fremstår skarpt og med et højt detaljeringsniveau, især ved close ups af ansigter samt ved interiør- eller cirkus detaljer. Der er ekstrem god dybde i billedet og sortniveauet er tilpas højt med flot brug af skygger til at skabe stemningen og farveskalaen er naturlig og elegant afstemt i forhold til tidsperioden. Jeg fandt ingen kompressionsfejl nogen steder, så generelt en virkelig flot udgivelse fra Disney.
 
 
Nightmare Alley er udstyret med et udmærket DTS-HDMA 5.1 soundtrack, der gør brug af samtlige højttalere i setuppet inkl. subwooferen til at formidle de atmosfæreskabende baggrundslyde af f.eks. regn og torden, til at skabe filmens uhyggelige stemning eller fra tilskuerne til både cirkus og variete. Filmens forholdsvis få aktionsscener er generelt udført med stor effektivitet og retningsmæssig præcision, mens dialogen i alle scener fremstår klart, tydeligt og centreret i lydbilledet.
 
• Del Toro’s Neo-Noir (1080p, 11:19)
• Beneath The Tarp (1080p, 8:26)
• What Exists In The Fringe (1080p, 5:23)
 

Anmeldelse skrevet marts 2022

Tak til The Walt Disney Company Nordic.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser