Cruella blu-ray anmeldelse

 
Cruella blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen

Cruella blu-ray anmeldelse

Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave) 
Spilletid: 2 timer & 8 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 7.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.85:1

Blu-ray udgivelsesdato: 17. august 2021
Distributør: The Walt Disney Company Nordic.
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Eventyr
Biografpremiere: 28. maj 2021

Instruktør: Craig Gillespie
Manuskript: Dana Fox, Tony McNamara
Producer: bl.a. Glenn Close, Emma Stone, Mark Mostyn
Fotograf: Nicolas Karakatsanis
Klip: Tatiana S. Riegel
Musik: Nicholas Britell
 
Skuespiller:
Emma Stone som Estella / Cruella
Emma Thompson som The Baroness
Joel Fry som Jasper
Paul Walter Hauser som Horace
Mark Strong som John the Valet
 
Beskrivelse:
Mød Cruella de Vil, som du aldrig har set hende før. Skurke-fortællingen foregår i 1970'ernes London, hvor den unge modedesigner Estella får arbejde hos byens hotteste designer, Baronessen. Estalla vil dog ikke stå i skyggen af nogen og med stor selvtillid og hjælp fra sine venner, begynder Estella en kamp mod Baronessen om pladsen som Londons topdesigner.
 
Cruella blu-ray anmeldelse
 
 
Når man som koncern bruger mange penge, skal der også tjenes mange penge. En af måderne hvorpå Disney regner med at kunne tjene godt er med liveaction-film af deres klassiske tegnefilm. Emma Stone er derfor blevet hyret til at komme med sin fortolkning af Cruella de Vil. Tanken har været at give den ikoniske Disney skurk en baggrundshistorie. Det samme så man blandt andet i Angelina Jolie filmen Maleficent om heksen fra Tornerose. Filmen har under omstændighederne klaret sig nogenlunde i biograferne og på streaming, med et foreløbigt billetsalg på 50 millioner dollars og endnu mere via streaming. Kritikermodtagelsen har været lidt blandet og jeg har personligt været meget spændt på at se filmen, som jeg indrømmet, ikke har haft de store forventninger til.

Cruella er endnu ikke blevet den manisk kaglende tegneserieskurk, da vi møder hende første gang. Hun er derimod en sej og ambitiøs skolepige, der vil frem i livet. Det dystre navn er i virkeligheden et øgenavn, som moren Catherine bruger til at forklare sin datter Estella, at hun ikke skal være slem, men opføre sig pænt. Som barn mister hun dog sin mor under mystiske omstændigheder og overlades til sig selv i Londons gader i 1960. Hurtigt bliver hun dog venner med to jævnaldrende gadebørn, Jasper og Horace.

Ti år senere er Estella den uofficielle leder af trekløveret. De ernærer sig ved småtyverier. Hun syr forklædninger til tyverierne, da hun også er aspirerende designer som kæmper for en plads i den benhårde modebranche. En rejse, der over tid resulterer i den skøre, skræmmende og pelselskende skurk, vi kender fra originalhistorien.

Da det viser sig, at Estella som arbejder for Baronessen, tidligere har krydset hinandens vej i forbindelse med morens død, kommer alter egoet Cruella på banen igen. Cruella ønsker selvfølgelig hævn for moderens død og på fashionabel maner og med punktoner i højttalerne går hun i kamp mod Baronessen.

Emma Stone gør det forrygende som den unge Cruella, før hun blev en ikonisk skurk. Filmen både er både energisk og underholdende. Når man laver en skabelsesberetning på en så kendt figur er der en risiko for, at filmstudierne kommer til at ødelægge den originale historie, når de opfinder forhistorier i deres hunger efter at profit. Det er dog slet ikke tilfældet med Cruella, som på vidunderlig maner fortæller en historie som man slet ikke forventede.
 
 Cruella blu-ray anmeldelse

Cruella bliver leveret i et 1.85:1 transfer, som er fremragende behandlet på denne blu-ray udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farverne er konstant en anelse mørke, men dog stadig dejlig varme og Londons mange bygninger og mennesker står utrolig godt på skærmen. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor også den nævnte sorte får lov til at have en god dydbe. Detaljegraden er også utrolig god, hvor makeup, hår og andre detaljer på skuespillerne tydeligt kan ses. De tyvagtige sekvenser tidligt i filmen og Cruellas selviscenesættelse senere i filmen bliver levet med masse af visuel pondus og farveglans. Klart en visuel præstation der ikke skuffer og jeg gad godt se hvad UHD udgivelses kan præsterer.
 
Filmen kommer med et lækkert DTS-HD Master 7.1. På denne udgivelse bliver der virkelig gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system. Der er virkelig kælet for øregangene. Alle kanalerne bliver brugt, både for og bag, og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig i de tyvagtige scener. Der er jævnligt ”action” i filmen, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik, også uden den ene går ud over den anden. Og baggrundsmusikken er bestemt værd at nævne for soundtracket til Cruella leverer klassikere på stribe lige fra The Rolling Stones, Nina Simone til 70’er punk. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke, som denne film jo skal høres på. Det hele virker yderst kontrolleret og tilpas.
 
 

Anmeldelse skrevet august 2021.

Tak til The Walt Disney Company Nordic..

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser