The Truman show UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
The Truman show UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan VIlhelmsen
The Truman show UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 43 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk
Aspect Ration: 4K - 1.85:1
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 15. april 2024
Distributør: SF Studios / Paramount
Antal disk:  1 = 1 x UHD 4K blu-ray

Genre: Komedie, Drama
Biograf premiere: 13. november 1998
 
Instruktør: Peter Weir
Manuskript: Andrew Niccol
Producere: Edward S. Feldman, Andrew Niccol, Lynn Pleshette
Fotograf: Peter Biziou
Klip: William M. Anderson, Lee Smith
Musik: Burkhard von Dallwitz
 
Skuespiller:
Jim Carrey som Truman Burbank
Laura Linney som Meryl Burbank / Hannah Gill
Noah Emmerich som Marlon
Natascha McElhone som Lauren / Sylvia
Holland Taylor som Truman's Mother
Brian Delate som Truman's Father
Ed Harris som Christof
Paul Giamatti som Control Room Director
 
Beskrivelse: 
I filmen The Truman Show lever den intetanende Truman Burbank i en gigantisk kulisse i sit eget tv-show, som transmitteres til hele verdens tv-seere. Han lever forholdsvis lykkeligt med sin kone i den lille by Seahaven ved kysten, men han har en udlængsel efter at komme ud at rejse og finde sin ungdomsforelskelse Sylvia, men tv-folkene sørger hele tiden behændigt for, at det ikke kan lade sig gøre. Mystiske fejl i tv-produktionen begynder at ske, som en lampe der falder ned fra himlen eller bilradioen der går amok og Truman begynder at få en mistanke om, at noget er galt. Han beslutter sig derfor for at undersøge sagen, hvilket ikke er nemt når man er overvåget 24 timer i døgnet og et helt tv-produktionshold og skuespillere står klar til at mandsopdække og skjule sandheden for ham.
 
The Truman show UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray

The Truman Show er en genial filmklassiker og en af instruktøren Peter Weirs bedste film. Jim Carrey er perfekt i rollen som en mand, der gennem 28 år uvidende er vokset op i sit eget tv-show. Set-uppet i historien er selvfølgelig langt ude med en hel verden skabt for følge én mands rimeligt almindelige liv, men da filmen udkom, var interessen for realityshows som Big Brother på sit højeste og filmen ramte spot on. Handlingen er også skruet så godt sammen, at vi følger og hepper på at Truman får held med at undslippe sit luksusfængsel. Carrey viser kun glimtvis hans gakkede humor og på en eller måde virker det måske bedre end når den får fuld skrue i film som f.eks. Dum, Dummere.

Skuespillere som Laura Linney, som spiller Trumans kone og Holland Taylor, der spiller hans mor, virker lidt overspillede, men da de er karakterer i et tv-show og spiller op imod tv-seerne, er det nok forklaringen. Mere troværdig er Trumans ven Marlon spillet af Noah Emmerich, selvom han dog også får lavet en product-placement af en øl et par gange. I den virkelige verden uden for Seahaven leverer Ed Harris en god parodi på den gude-agtig tv-producer Christof, mens Natascha McElhone og Paul Giamatti leverer nogle mere troværdige og naturlige præstationer.

The Truman Show er 25 år efter premieren stadig en utrolig seværdig sort komedie med en tankevækkende handling og masser af gode grin undervejs primært leveret af en Jim Carrey i topform og den fortjener både et gensyn og et nyt publikum.
 
Billedet på denne 4K UHD 2160p udgave af The Truman Show i formatet 1.85:1 fremstår overordnet set skarpt, detaljeret og kontrastfyldt med tydelige hud- og tekstilteksturer, især i nærbillederne. Den høje opløsning på UHD disken giver billedsiden en højere klarhed og detaljerigdom, mens Dolby Vision/HDR bringer varme og dybde til billedsiden. Sortniveauet i de mørkere scener er forbilledligt dybt og uden synlige komprimeringsfejl. Der er gjort et fint restaureringsarbejde af billedsiden, hvor en god portion af tidens skidt og møg er fjernet uden at det filmiske udtryk er ødelagt. Farveskalaen er dog lidt til den afdæmpede side, eller måske lidt kedelig efter min mening, for i en film der foregår i en kunstig by i et tv-studie, måtte der gerne have været mere knald på farverne.
 
The Truman Show leveres på den nordiske UHD med et DTS-HD MA 5.1 lydspor, mens den amerikanske udgave fås med et Dolby Atmos lydspor. I forhold til at originalmaterialet for 25 år siden ikke blev skabt med Dolby Atmos, fungerer dette 5.1 kanals lydspor ganske glimrende og udnytter formatet ganske fint med overbevisende baggrundslyde fra bylivet i Seahaven, regnvejr mv. og surroundkanalerne kommer også til god anvendelse f.eks. når Truman forsøger at stikke af fra Seahaven i bil eller senere i sejlbåd. Musikken får god fylde i lydbilledet mens dialogen, som er det bærende element i lydsporet, overalt fremstår klart, tydeligt og centreret i lydbilledet.
 
Ingen ekstramaterial
 

Tak til SF Studios / Paramount

Anmeldelse skrevet maj 2024

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser