Asteroid City blu ray anmeldelse

 
Asteroid City blu ray anmeldelse
 
Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen

Asteroid City blu ray anmeldelse

Zone A-B-C =kodefri (Nordisk udgave)
Spilletid: 1 time og 45 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 7.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1 - 1.37:1

Blu-ray udgivelsesdato: 16. oktober 2023
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Komedie, drama
Biografpremiere: 15. juni 2023

Instruktør: Wes Anderson
Manuskript: Wes Anderson, Roman Coppola
Producer: Ben Adler, Wes Anderson, Frédéric Blum
Fotograf: Robert D. Yeoman
Klip: Barney Pilling
Musik: Alexandre Desplat
 
Skuespiller:
Bryan Cranston som tv-værten
Edward Norton som Conrad Earp
Jason Schwartzman som Augie Steenbeck
Jake Ryan som Woodrow
Scarlett Johansson som Midge Campbell
Maya Hawke som June
Rupert Friend som Montana
Jeffrey Wright som General Gibson
Liev Schreiber som J. J. Kellogg
Tom Hanks som Stanley Zak
Steve Carell som Motel Manager
 
Beskrivelse:
Filmen Asteroid City indledes som en sort/hvid 4:3 dokumenter teaterstykke, hvor tv-værten hhv. instruktøren fortæller om stykket inden det og den reelle film går i gang, nu i 2:39 formatet og i farver. Asteroid City er en fortælling om en krigsfotograf og enkemand der i 1950’ernes USA, sammen med sine 3 døtre, er på vej til svigerfar for at begrave konens aske på svigerfarens golfbane. Nær Asteroid City, der ligger midt i en amerikansk ørken, går bilen i stykker og de er nu strandet der indtil svigerfar kan hente dem. De bliver nu en del af det lille ørkensamfund, som også får besøg af en busfuld børn og voksne der skal til stjernekignings event, hvor 3 planeter vil stå på række. Under eventet får de besøg fra det ydre rum og de kommer nu alle i militær karantæne og skal gennemgå diverse undersøgelse før de kan ’løslades’. Under det forlængede ophold i Asteroid City lærer børn og voksne hinanden bedre at kende, mens dagene kun forstyrres af rystelser fra jævnlige atomprøvesprængninger, en politibiljagt og endnu et besøg fra det ydre rum.
 
Asteroid City blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra blu-ray 
 
Asteroid City er Hollywood darlingen instruktøren Wes Andersons seneste spillefilm og hvor jeg ellers har syntes hans æstetiske crazy komedier med masser af sort humor har været ganske underholdende, så er Asteroid city afgjort ikke en af hans bedste. Det er en rodet fortælling, hvor den primære handling reelt skulle forestille at være et teaterstykke. Dernæst er den primære fortælling meget stillestående bl.a. grundet personernes ufrivillige isolation i ørkenen, men også fordi der simpelthen sker for lidt. Besøgene fra rummet er rimeligt udramatiske og virker nærmest som dukketeater og de menneskelige relationer virker også rimeligt platoniske og uden nævneværdig dramatik. Teaterstykket, som skal forestille at sætte rammen for filmen, virker påklistret og ligegyldigt. Så samlet set er denne Wes Anderson film en skuffelse medmindre man er hardcore fan af hans film. Alle andre må nøjes med at nyde det æstetiskeudtryk og forsøge at namedroppe så mange skuespillere man kan genkende som muligt. For som altid i Wes Andersons film er den et sammenskudsgilde af toppen af poppen i Hollywood og jeg skal her kun nævne et par stykker i de centrale roller: Jason Schwartzman som enkemanden Augie og Scarlett Johansson som skuespillerinden Midge Campbell. De spiller begge underspillet og overbevisende i deres spirende forelskelse.
 
Asteroid City blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra blu-ray
 
Billedet på denne 1080p Blu-ray udgave af ørkenbyen Asteroid City fremstår skarpt, detaljeret og kontrastfyldt i det ubønhørlige ørkenlys. Farveskalaen er turkis tonet, hvilket giver et pastelagtigt look, lidt som gamle polaroid fotos, hvilket matcher meget godt tidsperioden i 1950ernes USA. Det er Wes Andersons faste fotograf Robert D. Yeoman der har stået bag kameraet og som altid er der gjort meget ud af æstetikken med gentagelser og farveafstemte elementer og det ser bare lækkert ud. Som tidligere nævnt er en del af filmen i 4:3 formatet og i sort/hvid og her er sortniveauet i forbilledligt dybt og generelt er filmen uden synlige komprimeringsfejl.
 
Asteroid City både leveres på blu-ray med et DTS-HD Master 7.1 soundtrack, som er overvejende dialogbaseret. Undervejs giver filmens nogle få retningspanoreringer f.eks. fra den gentagne passerende biljagt eller et passerende tog, eller i de spøjse telefonsamtaler, hvor man ser begge personer i samtalen i hver side af billedet og hører dem i hver sin højttaler kanal. Subwoofer og surroundkanalerne kommer altså generelt meget lidt i anvendelse. Dialogen, som er det bærende element i lydsporet, fremstår til gengæld overalt klart, tydeligt og centreret i lydbilledet.
 
Ingen ekstramateriale på denne udgivelse
 
 
Anmeldelse skrevet oktober 2023

Tak til SF Studios / Universal

Tilbage til blu-ray anmeldelser