De forbandede år blu-ray anmeldelse

 
De forbandede år blu-ray anmeldelse

De forbandede år blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
 
De forbandede år blu-ray anmeldelse
 
Zone B (Nordisk udgave)
Spilletid: 2 timer og 32 minutter
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekster: Dansk, Engelsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 4. maj 2020
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disk: 1 x blu-ray

Genre: drama
Biograf premiere: 9. januar 2020

Instruktør: Anders Refn
Manuskript: Flemming Quist Møller, Anders Refn
Producere: Lene Børglum, Jacob Clemmensen, Sandra Foss, Håvard Wettland Gossé
Fotograf: Claus Sisseck, Morten Søborg
Klip: Michael Aaglund
Musik: Nikolaj Hess
 
Skuespillere:
Jesper Christensen som Karl Skov
Bodil Jørgensen som Eva Skov
Mads Reuther som Aksel Skov
Gustav Dyekjær Giese som Michael
Sara Viktoria Bjerregaard Christensen som Helene Skov
 
Beskrivelse: 
Anders Refn har igen taget det på sig at viderebringe et stykke visdom fra den danske historie og han gør det godt med denne fine film.
 
De forbandede år blu-ray anmeldelse
 
Hvordan et folk reagerer under en fremmed magts besættelse, er det normalvist kun historien der dømmer endegyldigt. Men når det handler om mennesker, er der mange forskellige perspektiver i den samme historie. Verden er netop aldrig sort eller hvid, hvilket er en af filmens underliggende temaer, hvor vi har sympati for alle de involverede.

De forbandede år - første del, tager os tilbage til danmarks besættelse i årene 1940-1943, fortalt gennem elektronik fabrikanten Karl Skov`s familie. Karl Skov, spillet fremragende af Jesper Christensen, er en vellidt, vel forbundet, sympatisk erhvervsmand og familiefar, i toppen af samfundet, der prøver at få det hele til at “glide” uden at gå på kompromis med hverken sikkerheden, hans egen integritet eller loven. På smukkeste vis, bliver filmen en historietime og et studium i menneskelige relationer på tværs af klasseskel i en krise, og hvordan modstandsbevægelsen var noget der fik kun gradvis mere magt.

Filmen er interessant for alle generationer, da den fortæller en vigtig bid af danmarkshistorien igennem alle generationernes øjne. Vi kan spejle nutiden direkte i vor tids politiske strømninger på den ekstreme højrefløj. Skov familien har det hele: Sønnen der bliver modstandsmand, sønnen der kæmper ved fronten med nazisterne, datteren der forelsker sig i en tysk officer, moderen der hader tyskere, de jødiske venner der bliver deporteret til tyskland og det konstante valg i mellem loyalitet og overlevelse og meget mere.

De forbandede år er en vigtig og velskåret film, der dog er tydeligt begrænset af et budget, som Anders Refn imidlertid virker til at have fået til at gå “langt på literen” igennem et begrænset manuskript og valg af locations. Der lige akkurat nok til at etablere miljøerne og sikre en høj grad af troværdighed.

Der er fine skuespiller præstationer har hele vejen rundt god kemi på skærmen, der leverer familiens modsigelser med overbevisning.

En yderst relevant film, der kunne blive fast inventar i historietimen for sin empatiske skildring af den enorme gråzone, kompromis og reele virkelighed, der sjældent viderebringes. Anders Rafn formår på fineste vis ikke at tage side, men tegner et nøgternt billede i denne lille, men vigtige film.

Jeg glæder mig til at se om del to, hvis der kommet en sådan! 
 
De forbandede år blu-ray anmeldelse
 
De forbandede år er ikke videre imponerende på blu-ray. Jeg fandt billedsiden noget flad farvemæssigt, og filmens encode under al kritik, med intens “banding” i mørke scener med f..eks røg. Det er tydeligt at barren ikke er sat særligt højt på det tekniske, hvilket er synd, da filmen både er optaget, klippet / gradet af nogle af danmarks fineste.  Jeg tillader mig at minde producenten om at mange filmfans vælger fysiske media for billed og lydkvaliteten.
 
De forbandede år lydsiden på blu-ray , leveres i 5.1 i et DTS HD MA encode, hvor filmens budget desværre skinner igennem. Lydsiderne er relativt simple, med et par enkelte “fly-overs” med tyske bombefly, nogle skud og eksplosioner. Der er ærgerligt begrænset/hæmmet dynamik, og værst af alt en noget “nasalt” lydende dialog der jo er det bærende element i filmen. Det er virkelig synd i en film som denne der gerne skulle stå for altid. Det koster næsten ingenting at lave et fladt TV mix og smide på disken som alternativ et fedt cinematisk mix. Hvorfor man ikke udnytter formatet til at levere begge dele er mig stadig en gåde.
 
Det ser lysere ud med ekstra materialet på Blu-ray disken, hvor der er hele to gode “bag scenerne”, der både får rørt ved de visuelle effekter, Anders Refns vision for filmen, interviews med skuespillerne og diverse andet spas. Herligt!
 
Set/hørt på:

Billede:JVC X7900 projektor
Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LSRS) MP300 (SBL-SBR), IW150 (4xHEIGHT). 2 x MK X12 subwoofer (LFE), Lyngdorf SDA-2400 + NAD M27 forstærkere, Lyngdorf MP60 surround processor.

Afspiller: Oppo UHD 205, lydspor: DTS HD MA 5.1 med Neural:X upmix slået til.
 
 
Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment


Anmeldelse skrevet maj 2020. 

Tilbage til Blu-ray anmeldelser