Cat Person dvd anmeldelse

 
Cat Person dvd anmeldelse
 
Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm

Cat Person dvd anmeldelse

Zone B
Spilletid: 1 time & 53 minutter 
Lyd: Dolby digital 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 22. januar 2024
Distributør: SF Studios
Antal disk: 1 = dvd

Genre: Romantik, drama, komedie (satire?)
Biografpremiere: 2. november 2023

Instruktør: Susanna Fogel
Manuskript: Michelle Ashford
Producer: bl.a. Michelle Ashford, Elizabeth Banks, Shana Eddy-Grouf
Fotograf: Manuel Billeter
Klip: Jacob Craycroft
Musik: Heather McIntosh
 
Skuespiller:
Emilia Jones som Margot
Nicholas Braun som Robert
Geraldine Viswanathan som Taylor
Isabella Rossellini som Dr. Enid Zabala
Hope Davis som Kelly
Christopher Shyer som Ernie
 
Beskrivelse:
Når dating bliver til et mareridt..
 
Cat Person dvd anmeldelse
 
Jeg kender faktisk kun instruktør Susanna Fogels som forfatter på komedien “Booksmart” (som jeg ikke var særligt begejstret for), men besluttede mig for at give hende en chance som instruktør på denne film med den nysgerrigheds fremkaldende titel “Cat Person”.

Det er jeg bestemt ikke ked af!

Trods en overvældende “WOKE” feeling hollywood har en tendens til at bygge ind i alle film der ikke er ren action for tiden, er det en balanceret og nuanceret sag om en ung piges dating, der ender helt galt trods at vejen fra begges sider er belagt med gode intentioner.

Med en til tider næsten “Amélie” (Fabuleux Destin d'Amélie Poulin) agtig fortælle form, viser filmen hvad vores unge kvindelige karakter frygter mest.

Situationen er primært skabt af dem selv,igennem deres forventninger og fordomme, såvel som mandens rolle i det hele. “Cat Person” søger ikke at dømme, men tvinger os til at lære noget. Herligt.

Cat Person bæres af fremragende skuespil leveret af filmens hovedrolleindehaver, den relativt ukendte Emilia Jones som jeg husker i en meget ung udgave i den lidt “quirky” film “Youth” fra 2015 (med Michael Caine, Harvey Keitel & Rachel Weisz). I Cat Person leverer hun meget overbevisende rollen som den hårdtarbejdende, meget balancerede unge studerende Margot, på et niveau, der får resten af filmens cast til at falme i sammenligning. Der bør ligge en stor karriere at vente på hende.

Jeg kunne ikke undgå at føle mig engageret i det svære forhold til den umodne noget ældre mand, hun dater ud i usikkerheden og frustrationerne. Der i 3 akt kammer helt over, - og sender os ud i næsten horror film lignende omstændigheder. Lidt ærgerligt, da filmen sagtens kunne have været båret hjem på hovedtemaet alene.

Cat Person formår at kommentere på alt det som den “woke” del af det vestlige samfund befinder sig i af selv introduceret kompleksitet, når det kommer til at etablere relationer med andre mennesker inklusiv usund feminisme. Filmen undgår at pege fingre og overlader det elegant til seeren.

Jeg ser mange foruroligende sociale observationer i denne film, og det er fantastisk at vi trods alt får nogle film der tør at bryde den stereotypiske ramme for fortælleformen og TØR at prøve at gøre os mere nuancerede og klogere på især unge menneskers verden i dag.

Jeg vil med nysgerrighed følge både Emilia Jones og instruktør Susanna Fogel efter denne.
 
For en DVD (hvem er det dog der køber disse?) ,står filmen så godt som det kan lade sig gøre på formatet. Filmen er skudt digitalt, og den manglende støj hjælper DVD`en på vej. Det er dog en film du hellere vil se i 4K på Apple TV. Looket på filmen kører hårdt i en lidt klemt,støvet sort, der giver filmen et noget “foruroligende” look, hvor man hele tiden kan mærke at der er “noget i gærde”. Der giver en fed kontrast til hovedpersonens mere “happy go lucky” personlighed. Det hele er holdt i stilistiske, relativt tætte framinger der ikke afslører så meget om selve miljøet.. Nok en følge af filmens lille budget. For en god ordens skyld tjekkede jeg Apple TV 4K udgaven, der leveres uden HDR, og faktisk er en tand mørkere end DVD udgaven.

Jeg undres at man præsentere en sådan film i 2.39:1 format. Hele framingen af filmen ville efter min mening have gjort sig meget bedre som ren 16:9.
 
FIlmen er produceret i 5.1 og vi får dette mix leveret i et velfungerende Dolby Digital 5.1 encode, der ikke gør meget væsen af sig, men formår at engagere os fint med god taleforståelighed og en omsluttende fornemmelse. Mange kreative muligheder er dog ignoreret.
 
Disken har scene menu, beriget med hele 6 scener som eneste ekstramateriale. Det er ellers en film der skriger på minimum et interview med Emilia Jones og Instruktør Susanna Fogel, æv.
 
Set/hørt på:
Billede: JVC N7 Projector
Lyd: M&K S300 serie 7.2.2 system, Lyngdorf MP60 processor, NAD M27 & Lyngdorf SDA-2400 forstærkere.
Afspiller: Oppo UHD 205 Bluray afspiller, lydspor: Dolby Digital med dolby upmix
 

Anmeldelse skrevet marts 2024

Tak til SF Studios

Tilbage til dvd anmeldelser