The Creator UHD 4K blu ray anmeldelse

 
The Creator UHD 4K blu ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
The Creator UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer 13 minutter
Lyd: Dolby TrueHD ATMOS (UHD) DTS HD 7.1 (BD)
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk
Aspect Ration: 4K - 2.76:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 15. januar 2024
Distributør: SF Studios / 20th Century Studios
Antal disk:  2 = 1 x UHD 4K blu-ray + 2 x blu-ray

Genre: Sci-fi(?)Action. Drama
Biograf premiere: 28. septebmer 2023
 
Instruktør: Gareth Edwards
Manuskript: Gareth Edwards, Chris Weitz
Producere: B.la. Courtney Cunniff, Gareth Edwards, Zev Foreman, Greig Fraser
Fotograf: Greig Fraser, Oren Soffer
Klip: Hank Corwin, Scott Morris, Joe Walker
Musik: Hans Zimmer
 
Skuespiller:
John David Washington som Joshua
Madeleine Yuna Voyles som Alphie
Gemma Chan som Maya
Allison Janney som Colonel Howell
Ken Watanabe som Harun
Sturgill Simpson som Drew
Amar Chadha-Patel som Omni / SEK-ON / Sergeant Bui
 
Beskrivelse: 
The Creator er en tankevækkende, stærk, original SCI-FI film lavet på guerilla maner med fantastisk resultat.
 
The Creator UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray 

Mærk dig mine ord: Gareth Edwards! Navnet på instruktøren & skaberen af denne film ringer formentlig ganske ukendt i ørene på de fleste. Han er dog manden der instruerede den yderst vellykkede Rouge One: A Star Wars story. Med en karriere i VFX har han et utroligt øje for at skabe realisme, og er med “The Creator” gået sine helt egne veje, hvilket er så forfriskende at se i et film univers dominieret af lycra dragter og halvdovne greenscreen VFX. The Creator er en budget film, der viser hvordan talent og øje for hvad der påvirker os følelsesmæssigt kan gøre sammen med en solid og tankevækkende historie der gør at det hele ikke er spildt skærmtid der blot går i glemmebogen. “The Creator” er ikke perfekt, men det er en film der kommer til at danne præcedens for hvordan den slags kan gøres med nogle helt andre budgetter end dem Hollywood ellers har for vane at arbejde med. Det er en film, der kan sætte fantasien fri for mange andre originale filmskabere og præcis derfor fortjener denne disk en særlig plads i din filmsamling!

Det er også Gareth Edwards, der sammen med den forfatter/instruktør/producer Chris Weitz (skrev b.la den originale “about a boy”) har begået manuskriptet der handler om en fremtid, hvor en krig mod AI, manifesteret i robotter med menneskelige følelser og såkaldte “hybrider” måske eller måske ikke eksploderede en nuclear bombe i Los Angeles, hvilket har ført til en “krig mod AI” fra vestens side. I asien eller “new asia” som det hedder i filmen, har man derimod adapteret AI som ligeværdige og hylder dem som en del af familierne.

USA portrætteres i rollen som frembrusende magt, der med deres supervåben forsøger at udrydde AI fra planeten. Lidt i stilen fra Korea, Cambodia og Vietnam, med en tydelig reference til de “ting” Amerika begik i Hiroshima og Nagasaki. Yep, det er ikke populært i USA, og filmen får derfor nok ikke alle de priser og roser den vitterligt fortjener.

Det er befriende modigt manuskript mæssigt, fordi man på den måde tør at kalde en spade for en spade med hele A.I.-siden af historien, der fint illustrerer den amerikanske "selv-retfærdige" og uophørligt imperialistiske tænkemåde.

Vi har en oberst og en infiltrator der hver især har deres grunde til at forsøge at finde frem til AI skaberen “The Creator”, - alle har mistet, alle har noget på spil - og midt i det hele alle de menneskelige følelser der stiller spørgsmålet: Hvad er bevidsthed? Hvad er sjæl? Hvad er liv? Altsammen spørgsmål vi netop er begyndt at stille med den lynhurtige fremmarch af AI og dens utrolige evner.

“The Creator” er en film der kan sætte gang i de små grå. Det er ikke et perfekt manuskript, men det er perfekt eksekveret og præsenteret i en utrolig dynamisk film, der ikke ligner eller føles som noget andet du har set. Det er på “bladerunner” niveau.

Den kan ses på Disney+, men det er en film der skal ejes.
 
The Creator UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray  
 
Den unikke proces med skabelsen af “The Creator” har også givet sit eget unikke look på filmen. Det er dygtigt lavet, men er også nedtonet “high-fidelity”, med godt med tilsat film grain, eller måske bare støj i billedet. Der er ikke nogen synderlig forskel i opløsning på Blu-ray og UHD disken, men UHD diskens HDR grade har et betydeligt løft i skygge detaljer, hvor bluray disken næsten er lidt klemt i det sorte. I filmens mørkeste scener er det for meget på bluray`en, men omvendt synes jeg faktisk at de hævede skygger ikke tjener filmen specielt godt i UHD udgaven. Jeg endte med at foretrække bluray-udgaven på min JVC N7 projektor, hvor tingene havde en fremragende balance. Meget få effekter ser unaturlige ud i filmen. Det er med andre ord et fremragende stykke male og effektarbejde, der er lavet på denne film, der virker ægte, dokumentarisk og levende i sit udtryk.
 
Det er et originalt og velfungerende lydarbejde & design der er lavet til “The Creator”. Alt står klart og flot, og for den komprimerede tid vi lever i, er rimeligt dynamisk. Der gøres flot brug af LFE kanalen der ikke er skåret hårdt, og giver godt tryk, helt ned under 30 Hz når dramatisk forsvarligt..

Der gøres også godt brug af surroundkanalerne til at skabe stemning og effekter, der er perfekt integrerede sammen med flot og naturligt lydende dialog. ATMOS elementerne er dog meget begrænsede, hvilket virkelig er synd i en film som denne, der bare skriger på at blive udnyttet kreativt her. Det begrænser sig til lidt udvidelse af Hans Zimmer's musik og nogle få meget korte tilfælde af atmosfæriske lyde, såsom vind, torden, sirener og et brøl fra en rullende hærs kampkøretøj. Der er også nogle få meget korte tilfælde af lydeffekter, såsom eksplosioner. Jeg blev, inspireret af en lidt fesen følelse, inspireret til at se Blu Ray filmen lige efter at have set UHD disken.. og her må jeg bare erkende, at jeg følte et endnu mere energisk lydspor i det DTS HD-MA 7.1 lydspor der fandtes på Blu Ray disken.
 
Bluray disken kommer med en fremragende dokumentar med en passioneret Gareth Edwards, der fortæller om den unikke process og giver et fremragende indblik i skabelsen af filmen. Desværre er der ikke nogen features der handler om hverken musik, lyddesign eller colorgrading, men den timelange dokumentar er klart et hit og bør ses! Den fortæller b.la lidt om, hvordan filmen aldrig var tænkt som en A.I kommentar som sådan, men at virkeligheden har gjort den til en.

Set/hørt på:
Billede: LG 77” CX OLED TV og JVC DNLA-N7 projektor
Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LS/RS) MP300 (SBL/SBR),IW150T (2xHEIGHT). 2 x X12 subwoofere (LFE) Lyngdorf SDA-2400, NAD M27, Lyngdorf MP60 surround processor.

Afspiller: Oppo UHD 205, lydspor: Dolby ATMOS & DTS HD MA 7.1.
 

Tak til SF Studios / 20th Century Studios

Anmeldelse skrevet februar 2024

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser