Rope UHD 4K bluray anmeldelse

 
Rope UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Rope UHD 4K bluray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 21 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 2.0
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K - 1.33:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 27. november 2023
Distributør: SF Studios / Univeral
Antal disk:  1 x UHD 4K blu-ray

Genre: Drama, krimi
Biograf premiere: 3. april 1950
 
Instruktør: Alfred Hitchcock
Manuskript: Arthur Laurents
Producere: Alfred Hitchcock, Sidney Bernstein
Fotograf: William V. Skall, Joseph A. Valentine
Klip: William H. Ziegler
Musik: David Buttolph
 
Skuespiller:
John Dall som Brandon
Farley Granger som Phillip
Edith Evanson som Mrs. Wilson
Douglas Dick som Kenneth
Joan Chandler som Janet
James Stewart som Rupert Cadell
 
Beskrivelse: 
Granger og Dall er stærkt opdagede af Nietzsches tanker inspireret af deres professor Rupert. En dag myrder de en af deres venner for sjov og gemmer liget i et antikt møbel i deres fashionable penthouselejlighed. Herefter afholder de et middagsselskab for den myrdedes familie og kæreste, samt Rupert. Rupert får mistanke om at noget er på færde og alene tilbage efter middagen.
 
Rope UHD 4K bluray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray 

Alfred Hitchcock's Rope fra 1948 er en bemærkelsesværdig film, der kombinerer en spændende kriminalhistorie med Hitchcocks karakteristiske filmiske flair. Filmen udforsker temaer som passion, kriminalitet og frihed på en måde, der er både dybt fascinerende og tankevækkende.

Handlingen centreres omkring to unge mænd, Brandon Shaw (John Dall) og Phillip Morgan (Farley Granger), der begår et mord for at bevise deres overlegenhed og intellektuelle overlegenhed overfor deres medstuderende og samfundet som helhed. Det interessante ved filmens struktur er, at mordet begås i åbningen, og resten af filmen fokuserer på, hvordan de to karakterer forsøger at undslippe opdagelse, samtidig med at de holder et middagsselskab med ofrets forældre og deres tidligere lærer, Rupert Cadell (spillet af James Stewart).

En af filmens mest bemærkelsesværdige aspekter er brugen af et enkelt single-take, for at skabe en illusion af sammenhængende realtid. Dette tekniske valg intensiverer spændingen og skaber en følelse af nærvær, der gør publikum til ufrivillige vidner til de eskalerende begivenheder. Hitchcock viser igen sin tekniske dygtighed og evne til at eksperimentere med filmens form for at skabe en unik og engagerende oplevelse.

Dialogen i Rope er skarp og intelligent, hvilket understreger karakterernes dybde og kompleksitet. Diskussionerne mellem Brandon og Phillip udforsker ikke kun deres egne motiver, men udfordrer også publikum til at overveje etiske spørgsmål omkring moral og retfærdighed. Filmen udfordrer ideen om, hvor langt en person kan gå for at opnå frihed til at handle efter deres impulser og begær.

En af de mest mindeværdige præstationer kommer fra James Stewart som Rupert Cadell, den intellektuelle mentor til de to unge mænd. Stewart bringer en subtil intensitet til rollen og fungerer som det moralske kompas, der gradvist bliver mistænksom over for Brandon og Phillips adfærd. Stewart's tilstedeværelse på skærmen er magnetisk, og hans karakter tilføjer en ekstra dimension til filmens allerede komplekse dynamik.

Diskussionen om passion og frihed er gennemgående i hele filmen. Brandon og Phillip forsøger at retfærdiggøre deres handlinger med en følelse af intellektuel overlegenhed og ønsket om at bryde fri fra samfundets normer. Dette skaber en spændende dynamik, der ikke kun er begrænset til kriminalgåden, men udvider sig til en dybere refleksion over menneskets natur og dets relation til moral og samfund.
 
Filmen bliver leveret i et 1.35:1 HEVC / H.265 transfer leveret af Universal som er kendt for at behandle deres bagkatalog med stor kærlighed. I denne nye udgave er film grain reduceret til et absolut minimum, uden det dog efterfalder billede kunstigt. Hitchcock arbejdede tæt sammen med fotograf Joseph Valentine for at skabe et visuelt imponerende og atmosfærisk miljø. De benytter sig af smidige kamerabevægelser og smarte klipninger for at opretholde filmens energi og tempo. Hvert blik, gestus og reaktion er fanget med præcision og bidrager til at opbygge suspense. Nuancerne er meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dybde i de mere mørke scener. Jeg tror ikke man på nogen måde kan få Rope til at se bedre ud end den gør på denne udgivelse.
 
Filmen kommer med et DTS-HD Master Audio 2.0. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så godt stykke arbejde med lydsiden der er bare næsten intet at høre. Baggrundsstøj er der absolut intet af, kun den centrale dialog der dog går klart og tydeligt. Dialogen som er vigtig i en film som denne går rent igennem, men jeg må indrømme at jeg virkelig savner nogle auditive indtryk i filmen, da det ærlig talt bliver mere fladt og dødt at høre på i længden.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet februar 2024

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser